Kā vienkārši un ātri sagatavot šašliku cepšanai?

Kā vienkārši un ātri sagatavot šašliku cepšanai? Kādas ir labākās marinādes? Trīs lielisku pavarāru padomi.
Trīs pavāru padomi ideālam šašlikam. 
(Foto: Rojs Maizītis)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Trīs pavāru padomi ideālam šašlikam. (Foto: Rojs Maizītis)

Pavārs Ēriks Dreibants iesaka:

1. Ja šašliku gribas ātri: vistas fileju sagriež kumosos, iejauc majonēzē un sapiparo ar citronpipariem. Kamēr apstaigāsi dārzu un sagatavosi ugunsvietu cepšanai, šašliks jau būs gana iemarinējies. 

2. Šašliks no cūkgaļas. Kilogramu cūkgaļas sagriež kumosos, 3–4 sīpolus sarīvē uz rīves, sīki sakapā bunti pētersīļu. Cūkgaļu caurjauc ar sīpoliem, zaļumiem, vismaz ½ paciņu populāro gruzīnu garšvielu hmeli-suneļi un vairākām ēdamkarotēm olīveļļas. Marinēšanai jāatvēl vismaz 6 stundas. 

 

Pavārs Māris Jansons iesaka: 

1. Der vistu spārniņiem, stilbiņiem, filejai (aptuveni 2 kg gaļas, 7 stundas marinēšanai): ½ l jogurta bez piedevām, 3 daiviņas sīki kapāta ķiploka, 1 ēdk. tumerika (var aizstāt ar kariju), 1 ēdk. ar kaudzi kaltēta malta ingvera, 2 ēdk. ar kaudzi tondori pastas, sāls un pipari pēc garšas. Visu samaisa un caurjauc gaļai. Tumeriku, kariju, kā arī tondori pastu var iegādāties veikalos garšvielu stendā.

2. Cūkas pavēderei (1 kg gaļas; marinēšanai pietiek pat ar 3 stundām): tirgū izvēlies gabalu, kam nav daudz tauku, nogriez ādu, liekos taukumus un sagriez lielos kumosos. Iemarinē 2 ēdk. krievu sinepēs, 1 ēdk. sinepju sēklās, 1 svaigi spiesta citrona sulā, augu eļļā (ņem pēc vajadzības). Pēc garšas pasāli, var pievienot arī smalkās ripās sagrieztu sīpolu, sīki kapātu ķiploku, svaigu vai kaltētu rozmarīnu, raudeni. Vienmēr izvēlies “tīras” garšvielas, nevis jau gatavus garšvielu jaukumus – tā tu izvairīsies ne tikai no sāls, bet arī no dažādiem garšas uzlabotājiem. 

3. Teļa šašlikam (jāmarinē nakti; teļa gaļu var cept vidēji gatavu): terijaki marinādi var nopirkt jau gatavu, bet to var pagatavot arī pats – ½ l sojas mērci atšķaidi ar ½ l ūdeni, pievieno 5–6 sīki kapāta daiviņas ķiploka, 3 smalkās ripās sagrieztu sīpolus, 3–4 ēdk. cukura un visu uzkarsē. Tad atdzesē un iemarinē gaļu. Marinādei var pievienot arī alkoholu, piemēram, nedaudz heresa vai sakē. 

Reklāma
Reklāma

 

Pavārs Valdis Matvejs iesaka: 

1. Vistas gaļai (1 kg, jāmarinē aptuveni 3 stundas): 5 daiviņas sīki kapāta ķiploka, ½ sīki kapāta svaiga čili (aptuveni mazā pirkstiņa garumā), 3 zari sīki kapātas upes vai piparmētras, 1 neliels sīki kapāts zars izopa, 2 citronu sula, 10 priežu pumpuri, sāls, pipari pēc garšas, eļļa – pēc nepieciešamības. 

2. Cūkgaļai (1 kg): 2 ēdk. sinepes, 2 ēdk medus, 1 apelsīna sula un mīkstums, 2 zariņi timiāna. Marināde vienlaikus kalpo par glazūru, tāpēc gaļu var cept gandrīz uzreiz. 

 

 Avots: Žurnāls 100 labi padomi 2011/5

Saistītie raksti