C hepatīts: šis ir stāsts par dzīvību

Viss sākās ar Mārča stāstu, kuru mums atsūtīja viņa māsa... Mārcis (9 gadi) neaizgāja uz skolu. Viņu, ubagojot uz ielas, noķēra policists... Atbildot uz policista jautājumu „Kāpēc Tu to dari? Kāpēc neesi skolā?" puisim bija viena atbilde: „Ne jau tāpēc, ka man nav ko ēst. Mana māsa ir slima ar C hepatītu, un mums nav naudas, par ko viņu izārstēt..."

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Statistika ir skaudra – uz katriem 53 cilvēkiem Latvijā, 1 ir inficējies ar C hepatītu, tostarp arī bērni. Sabiedrībā valda kļūdaina nostāja, ka tā ir slimība, ar kur slimo vienīgi zemāko sabiedrības sociālo slāņu pārstāvji, kaut patiesībā tā nav. Ar C hepatītu inficēties var arī ikdienišķās situācijās un par to ilgus gadus nezināt.


Stāsta skumjā daļa ir tā, ka puse no cilvēkiem, kuri ir inficējušies, ir spiesti atteikties no iespējas ārstēties, jo nevar to atļauties – valsts tikai daļēji kompensē slimības ārstēšanu.
Ko iesākt? Dot iespēju izārstēties tiem, kuri ir inficējušies ar C hepatītu. Ar šādu mērķi Hepatīta biedrība uzsākusi Latvijas iedzīvotāju parakstu vākšanu interneta platformā www.manabalss.lv. Neesi vienaldzīgs pret savu, savu tuvinieku veselību un atbalsti tos, kuriem vari palīdzēt ar vienu parakstu!

 

„Arvien biežāk par C hepatīta upuriem kļūst jauni un darbaspējīgi cilvēki, kas ekonomisku apsvērumu dēļ spiesti pamest savas ģimenes, lai ārstētos kādā no Eiropas valstīm, kur šī terapija ir bez maksas. Latvija ir pēdējā valsts Eiropā, kas hepatīta ārstēšanai nepieciešamos medikamentus nekompensē pilnā apmērā,” stāsta Hepatīta biedrības vadītāja Olita Mengote, piebilstot, ka par bezmaksas medikamentiem slimības ārstēšanai biedrība cīnās jau teju vai 10 gadus. „Vairāki ministri solījuši labot situāciju, bet līdz darbiem neviens vēl nav nonācis. Tādēļ, ar parakstu vākšanu vēlamies demonstrēt valdībai, ka sabiedrībai rūp šīs problēmas risinājums,” skaidro O. Mengote.

Reklāma
Reklāma

Sabiedrībā valda kļūdaina nostāja, ka tā ir slimība, ar kur slimo vienīgi zemāko sabiedrības sociālo slāņu pārstāvji, kaut patiesībā tā nav. Ar C hepatītu inficēties var arī ikdienišķās situācijās un par to ilgus gadus nezināt.

Arī nozares eksperti pauduši vienotu nostāju – 21% pieaugums ar C hepatītu inficēto skaitā pēdējā gada laikā ir ārkārtīgi liels rādītājs Latvijas mērogam, tāpēc nepieciešama tūlītēja augstāko valsts amatpersonu iesaistīšanās papildus finansējuma piesaistīšanā.
Parakstu vākšanu Hepatīta biedrība īstenos līdz rudenim, lai pēc tam ar tiem dotos uz Saeimu un diskutētu par iespēju izmainīt likumdošanu. Paralēli biedrība īstenos dažādas aktivitātes, lai ne tikai izglītotu sabiedrību par to, cik bīstama slimība ir C hepatīts un cik viegli iespējams ar to inficēties, bet arī lai veicinātu Latvijas iedzīvotāju iesaisti problēmās, kas skar slimnieku integrāciju un ārstēšanos.

Kristīne (vārds mainīts), 29 gadi
Esmu pārdevusi visu, kas man bija – savu golfiņu, veco māju laukos, ko mantoju no vecākiem, arī studijas nepabeidzu. Kāpēc? Pirms gada atklājās, ka man ir C hepatīts, un vajadzēja naudu, lai ārstētos. Vienkārši nenormāla summa bija nepieciešama! Vai izārstējos? Nezinu. Pēc divām nedēļām būs atbilde.

Zigis (vārds mainīts), 35 gadi
Ja es Jums vārdiem varētu izstāstīt kā jūtos... Gribu dzīvot kā normāls cilvēks – priecāties, strādāt, sportot... Kaut vai ballēties kādā no festivāliem! Daļēji jau varu, bet viena doma man traucē – es zinu, ka man ir C hepatīts un izārstēt to atļauties nevaru. Sekas? Neatgriezeniski aknu bojājumi vai pat vēzis. Tālāk paši saprotiet... Neesmu no tiem, kuri čīkst, vienkārši fiziski tam spēka nepietiek.


Tu vari palīdzēt! Nobalso, lai ikvienam, kurš slimo ar C hepatītu, būtu iespēja ārstēties www.manabalss.lv