Cik ilgs ir dekrēta atvaļinājums?

Jautājums: Daktere man teica, ka dekrētā sūtīs no 30. grūtniecības nedēļas. Gribēju jautāt, vai kāds zina, cik ilgs ir ilgākais dekrēts? Vai tas ir atkarīgs no darba vietas un nostrādātajiem gadiem? 

FOTO: Shutterstock.com

Grūtniecības un dzemdību jeb dekrēta atvaļinājuma ilgums nav saistīts ar darba attiecību ilgumu.

To piešķir, pamatojoties uz likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 5. pantu, summējot 56 grūtniecības dienas un 56 dienas pēc dzemdībām un izmaksājot no valsts budžeta maternitātes pabalstu par 112 kalendārajām dienām.

Ja pie ginekologa uzskaitē esat stājusies līdz 12. grūtniecības nedēļai, tad pirmo pabalsta daļu aprēķinās par 70 kalendārajām dienām, pie atvaļinājuma pieskaitot vēl 14 dienas. Savukārt grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību perioda sarežģījumu dēļ, kā arī tad, ja piedzimuši divi vai vairāk bērnu, sievietei piešķirs pabalstu par 14 dienas ilgu papildu atvaļinājumu, kas tiek pievienots dzemdību atvaļinājumam, tādējādi kopā tiek piešķirts pabalsts par 70 kalendārajām dienām.

Reklāma
Reklāma

Maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periodu) aprēķina no Jūsu vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa saistībā ar grūtniecību.