Tomātu un ērkšķogu sorbetu receptes gatavošanai mājās

 Sorbetu mēdz pasniegt starp ēdieniem – garšas atsvaidzināšanai. 

Sorbets var būt gan sāļš, gan salds

FOTO: Shutterstock.com

Sorbets var būt gan sāļš, gan salds

Var. Sorbetu saldētavā saldē astoņas stundas, ik pa brīdim apmaisot, lai tas neveidotu ledus kluci. Pirms pasniegšanas 15 minūtes “atlaidini” ledusskapī, lai tas kļūtu mīkstāks un irdenāks. Sorbetu mēdz pasniegt starp ēdieniem – garšas atsvaidzināšanai. Tie var būt sāļi un saldi: sāļos gatavo no tomātiem, gurķiem, ķirbja, cukīni, avokado u. c., saldos – no dārza vai meža ogām un augļiem. Garšas uzlabošanai var pievienot dzirkstošo vīnu vai šampanieti, nedaudz stiprā alkohola, vīnu vai balzametiķi, citrusu sulu vai miziņas, dažādas garšvielas un garšaugus.
 

Tomātu sorbets

6–8 personām 

Gatavošana 35 minūtes, dzesēšana 40 minūtes, saldēšana 8 stundas

600 g tomātu

1 sīpols

200 ml ūdens vai sausā baltvīna

50 g cukura

sāls

1 šķipsniņa Kajennas piparu

1 ēdk. balzametiķa

 

Tomātus krusteniski iegriez, applaucē, noņem miziņu, ar karotīti izgreb sēklas, bet mīkstumu sasmalcini. Sīpolu notīri un sasmalcini. Liec katlā tomātus, sīpolus, pievieno ūdeni vai vīnu, cukuru, sāli. Visu uzvāri un karsē, līdz tomāti mīksti, tad atdzesē un izberz caur sietu. Tomātu masai pievieno Kajennas piparus, etiķi un samaisi. Liec sorbetu traukā, ievieto saldējamajā kamerā uz 8 stundām, ik brīdim apmaisi. Ar saldējuma karoti veido sorbeta bumbiņas. Rotā ar bazilika lapiņām.

Reklāma
Reklāma

 

Ērkšķogu sorbets

6–8 personām 

Gatavošana 15 minūtes, dzesēšana 40 minūtes, saldēšana 8 stundas

600 g ērkšķogu

3 cm ingvera saknes 

100 ml ūdens

300 g cukura

 

Ērkšķogas notīri, liec katlā, pievieno šķēlītēs sagrieztu ingveru, ūdeni, cukuru un vāri, līdz ērkšķogas sāk šķīst, tad masu atdzesē un izberz caur sietu. Liec saldējamajā kamerā un saldē 8 stundas. Ik pa brīdim apmaisi.

 

Leģenda par sorbetu 

Stāsta, ka Romas imperatora Nērona viesībām skrējēji pa ceļu Via Appia no rokas rokā nodeva kausus ar kalnu sniegu, kam piejauca medu un vīnu. Savukārt 13. gadsimtā Marko Polo atgriezās no Tālajiem Austrumiem ar  izsmalcināta ēdiena receptēm, ko gatavoja no sniega, sulas un augļu mīkstuma. Sava sorbeta recepte ir arī kanādiešiem – pavasarī tecina kļavu sulu un vāra sīrupu, to sajauc ar sniegu…

 

 Avots: Žurnāls 100 labi padomi