Kā Jāņus svin citās zemēs?

Vai zināji, ka Jāņos somi ķer zivis un kāpj eglē? Un ķīnieši dedzina papīra lelles, bet Brazīlijā kurina ugunskurus? Un ko dara citās valstīs?

Ugunskuru dedzināšana Jāņos ir tradīcija ļoti daudzās valstīs, piemēram, Igaunijā,  Dānijā, Kanādā un Brazīlijā.

FOTO: Shutterstock.com

Ugunskuru dedzināšana Jāņos ir tradīcija ļoti daudzās valstīs, piemēram, Igaunijā, Dānijā, Kanādā un Brazīlijā.

Igaunija

Igaunijā vasaras saulgriežus sauc par Jaanipäev, kas nozīmē - Svētā Jāņa diena. Taču šos svētkus igauņi atzīmējuši vēl krietni pirms kristietības ienākšanas valstī, lai gan līdz mūsdienām palikušo svētku nosaukumu tai devuši krustneši. Arī igauņiem ir tradīcija dedzināt ugunskurus un lēkt pār tiem, dziedāt, dejot un dzert alu. Igaunijas salās ugunskuru vietā jūrā tiek palaistas degošas vecās laivas.

 

Lietuva

Lietuvieši, sevišķi valsts Ziemeļu rajonos, 23. jūnijā atzīmē Kupolinės. Tradicijas ir līdzīgas kā pie latviešiem: tiek dzerts, dejots, ūdenī mesti ziedu vainagi zīlēšanai, lēkts pār ugunskuru un meklēts papardes zieds, kas ir ne tikai kā mīlestības, bet arī kā gudrības simbols, ar kuru var pieveikt visas ļaunās varas. Taču Lietuvā tiek arī ievērotas katoliskās Jāņu tradīcijas - svin Svētā Jonasa dienu.

 

Polija

Svētkos ir pieņemts ģērbt tradicionālos poļu tērpus un svētki tiek svinēti visu nakti līdz pat saullēktam. Meitenes gatavo ziedu vītnes, kas tiek mestas ūdenī, ar ziediem tiek rotātas arī mājas un pilsētu laukumi.

 

Krievija

Ivana Kupalas diena, kā slāvu tautas dēvē savus Jāņus, pirmām kārtām saistīta ar ūdens un uguns stihiju godināšanu. Ar ūdeni sāk cits citu aplaistīt jau no agra rīta, bet vakarā neatņemams rituāls ir peldēšanās. Nakti nedrīkst iet gulēt, jo tā ir nakts, kad aktivizējas visādi mošķi - raganas, vilkači, čūskas, burvji, mājas un ūdens gari, nelabie. Ugunskuri, pār kuriem tiek arī lēkts, ir domāti to atbaidīšanai. Bet svētku galvenais pasākums ir raganas simboliska iznīcināšana. Priekšmetu, kas simbolizē raganu, - lelli, zirga galvu, vecus apavus - dedzina, apmētā ar akmeņiem, slīcina upē, grāvī, iemet bedrē vai met uz māju jumtiem vai kokā.

 

Dānija

Dānijā Jāņus dēvē par Sankt Hans aften. Mūsdienās svētkus vairs tik plaši neatzīmē, taču cilvēki izbrauc zaļumos un rīko piknikus, kā arī dedzina ugunskurus. Saglabājusies arī tradīcija ugunskurā sadedzināt salmu lelli jeb raganu.

 

Zviedrija

Zviedrijā svētki tiek svinēti laikā starp 19. un 25. jūniju. Svētku rituālu vidū ir dejošana ap ziediem rotātu stabu, kurā piedalās gan pieaugušie, gan bērni. Tiek spēlēta tautas mūzika un dziedātas īpašas svētku dziesmas, rīkotas maltītes un alus dzeršana. Pastāv uzskats, ka vasaras saulgriežu naktī notiek maģiskas lietas, tiek zīlēta nākotne.

 

Anglija

Ik gadu tūkstošiem vasaras saulgriežu svinētāju pulcējas pie seno druīdu akmens krāvumiem Stounheidžā Anglijas dienvidos. 1985. gadā Anglijas varas iestādes aizliedza druīdu svetku svinēšanu, jo uzskatīja, ka vērienīgie svētki varētu kaitēt vēsturiskajiem akmeņiem un apkārtējai ainavai.

 

Spānija

Godinot Svēto Huanu, viens no galvenajiem rituāliem ir ugunskurs. Barselonā un citās lielajās pilsētās vēl tagad tos iekur ielu krustojumos. Tuvāko māju iedzīvotāji tajos liek vecās mēbeles, citus krāmus. Kad uguns izdegusi, ogles izbārsta lielā laukumā, un spāņi basām kājām staigā pa tām.

 

Portugāle

Reklāma
Reklāma

Portugālē svētkus dēvē Santos Populares un katrā Portugāles pilsētā tos svin dažādās jūnija dienās. Visplašāk portugāļu Jāņi tiek svinēti valsts ziemeļos - Porto pilsētā un tās apkārtnē. Vasaras saulgriežu dienā tiek godināts kāds no svētajiem, pilsētā notiek plašas svinības, tiek rotātas ielas un laukumi. Skvēros tiek rīkotas dejas un uzstādīti nelieli altāri, par godu svētajiem. Šajos svētkos pēc portugāļu tradīcijām viens otram var atzīties mīlestībā. Portugāļi gan nemeklē papardes ziedus, bet dāvina viens otram bazilika stādiņus un mīlas balādes. Notiek arī pamatīga izēšanās un vīna dzeršana.

 

Rumānija

Rumānijā svētkus sauc par Drāgaica jeb Sānziene. Meitenes izpilda senu, tradicionālu rumāņu deju, kuras noslēgumāviena no viņām tiek izraudzīta par Drāgaica. Viņa tiek ietērpta līgavas tērpā un greznota ar ziedu vainagu. Pilsētās tiek rīkoti tirdziņi. 

 

Kanāda

Jāņus galvenokārt svin Kvebekas provincē, kur svētku tradīcijas ieviesa franču kolonisti. Viena no plašāk zināmajām svētku tradīcijām ir milzu ugunskura aizdegšana 24. jūnija vakarā.

 

Vācija

Bavārijā ik gadu 23. jūnijā kalnos tiek dedzināti ugunskuri - šī ieraža izdzīvojusi no sendienām, kad naktīs pie ugunskuriem sildījās gani. Šodien tie ir līksmes, iedzeršanas, kalnā kāpšanas svētki, kuros tiek pieminēti arī kalnos bojā gājušie.

 

Bulgārija

Bulgārijā vasaras saulgriežos tiek atzīmēti gan pagāniskie svētki, gan svētīta Jāņa Kristītāja diena, taču bieži svinībās sajaucas abu svētku tradīcijas un rituāli. Bulgāru folklorā teikts, ka vasaras saulgriežos saule vēl pēdējo reizi uzsmaida cilvēkiem un tad lēnām sāk iestāties ziemas laiks.

 

Horvātija

Horvātijā vasaras saulgriežus atzīmē 23. jūnija vakarā, lielākoties - lauku apvidos. Svētku rituālu ietvaros eseru un upju piekrastēs, kā arī pludmalēs tiek dedzināti ugunskuri, pār kuriem lec jaunieši.

 

Brazīlija

Brazīlijā tiek atzīmēta Svētā Jāņa diena, ko plašāk pazīst kā Jūnija svētkus. Šo svētku tradīcijas Brazīlijā ienāca līdz ar portugāļu ieceļotājiem. Svētkos tiek dejotas īpašas dejas, notiek tērpu parādes un rīkotas svētku maltītes, bet svētku laikuma centrā tiek uzstādīts ar ziediem greznots stabs un aizdegti ugunskuri.

 

Ķīna

Svētku maltītē ir rīsi, kas ietīti bambusa lapās un vārīti tvaikos. Arī sālītas olas. Obligāti šajos svētkos jāsadedzina papīra lelles. Ķīnieši tic, ka šajās lellēs iemiesojas viss nelāgais, kas varētudraudēt ģimenes locekļiem. Svētku dienā lelles saliek vienā grozā, lūdz, lai tās uzņemas visas bēdas, un sadedzina, cerot, ka līdz ar tām sadegs arī iespējamās nelaimes. Bērniem pie apģērba piestiprina mazas lellītes ar rotaļu sunīti, lai tas sakostu ļaunumu nesošo zvaigzni - debesu suni.

 

Somija

Somi savus ugunskurus dēvē par kokko. Uz ugunskuriem kūpina zivis, ko noķer turpat ezerā. Somiem arī vasaras saulgriežu svētku centrā ir egle, bet tagad bez zariem, nomizota, tikai galā atstāti daži zariņi. Notiek sacensības, kurš augstāk tajā uzrāpsies.

 

Avots: Lai līgojam, lai svinam. Papardes ziedu meklējot... Un ne tikai. R.: Zvaigzne ABC.