Mākslīgā elpināšana zīdainim un bērnam

Kā veikt mākslīgo elpināšanu, ir jāzina ikvienai mammai un tētim! Tā izmantojama, ja bērns ir zaudējis samaņu, piemēram, pēc izglābšanas no slīkšanas, vai ja nav izdevies palīdzēt atklepot aizrīšanās gadījumā un mazajam cilvēciņam iestājusies bezsamaņa.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Palīdzība zīdainim līdz gada vecumam


1. Pārbaudi, vai mazulis ir pie samaņas. Ja bērns ir bezsamaņā, izsauc neatliekamo medicīnisko palīdzību.
2. Pārbaudi (vizuāli apskati), vai mutē nav svešķermeņa. Ja bērnam elpošanas nav vai tā ir vāja, veic piecas mākslīgās ieelpas – aptver ar savām lūpam ne vien muti, bet arī mazuļa degunu. Elpināšanas tilpums – ne vairāk kā tik gaisa, cik tas ietilpst palīdzības sniedzēja vaigos. Skaties, vai ir kāda reakcija – kustība, klepus, mainās ādas krāsa. Ja asinsrite ir atjaunojusies, turpini elpināšanu
3. Ja pēc mākslīgās elpināšanas nav dzīvības pazīmju, tad trīs pirkstus
novieto uz krūšu kaula viduslīnijas tā, lai rādītājpirksts atrastos uz līnijas, kas savieno krūšu galus, tad, atlaižot rādītājpirkstu, ar 3. un 4.pirkstu izdari 30 krūškurvja kompresijas ar ātrumu 100 reizes minūtē. Kompresijas dziļums ir 1/3 no krūšu kurvja biezuma. (2.attēls) Netiešo sirds masāžu pamīšus maini ar divām mākslīgajām ieelpām, atkal 30 kompresijas, divas ieelpas. Tā rīkojies, līdz atjaunojas netiešās asinsrites pazīmes, atbrauc mediķi vai kamēr pietrūkst spēka.


 

Reklāma
Reklāma

Palīdzība bērnam no 1 gada vecuma
1. Pārbaudi, vai bērns ir pie samaņas. Ja bērns ir bezsamaņā, izsauc neatliekamo medicīnisko palīdzību.
2. Pārbaudi (vizuāli apskati), vai mutē nav svešķermeņa. Ja bērnam elpošanas nav vai tā ir vāja, atgāz galvu, ar vienu roku aizspied degunu, ar otru fiksē galvu noteiktā pozā. Veic piecas mākslīgās ieelpas, ar savām lūpām aptverot bērna muti. . Elpināšanas tilpums – ne vairāk kā tik gaisa, cik ietilpst palīdzības sniedzēja vaigos. Skaties, vai ir kāda reakcija – kustība, klepus, mainās ādas krāsa. Ja asinsrite ir atjaunojusies, turpini elpināšanu.
3. Ja pēc mākslīgās elpināšanas nav dzīvības pazīmju, novieto plaukstas pamatni uz krūšu kaula apakšējās daļas un veic 30 krūšu kurvja kompresijas ar ātrumu 100 reizes minūtē. Kompresijas dziļums ir 1/3 no krūšu kurvja biezuma. (2.attēls). Ar otru roku fiksē galvu. Netiešo sirds masāžu pamīšus maini ar divām mākslīgajām ieelpām, atkal 30 kompresijas, divas ieelpas. Tā jārīkojas, līdz atjaunojas asinsrite, atbrauc mediķi vai kamēr pietrūkst spēka.

Konsultējis Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādes ārsts, sertificēts pirmās palīdzības pasniedzējs Roberts Fūrmanis un NMPD galvenais speciālists pirmās palīdzības jautājumos Haralds Lučkovskis.

Ilustrācijas: Jānis Beķeris, speciāli mammamuntetiem.lv

IZLASI ARĪ: Palīdzība zīdainim un bērnam aizrijoties

UZMANĪBU NODARBĪBAS BEZ MAKSAS! Portāls mammamuntetiem.lv par mēneša aktuālo tēmu izsludina bērnu drošību. Jaunākos rakstus lasi sadaļā Bērns -> DrošībaTikai oktobrī un novembrī topošos un jaunos vecākus aicinām uz bezmaksas nodarbībām par bērnu drošību un pirmās palīdzības sniegšanu bērniem. Nodarbības vada Neatliekamās medicīniskās palīdzības feldšeris Edgars Sīmanis un bērnu ārsts Valērijs Valdmanis. PIETEIKTIES