Kā iekārtot privātmājas dārzu

Sēta un dārzs ir ne vien funkcionāla vide, bet arī vieta atpūtai un svētkiem. Ja dārza svētki noritējuši veiksmīgi, visticamāk, tas ir rūpīga un labi pārdomāta darba rezultāts. Maksimāli laba efekta panākšanai piemājas dārza labiekārtošana jārisina kompleksi.

Mūsdienīgi iekārtotu dārzu ir grūti iedomāties bez apgaismojuma, dārza mēbelēm, atpūtas vietām - lapenēm, bērnu rotaļu laukumiem, āra kamīniem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mūsdienīgi iekārtotu dārzu ir grūti iedomāties bez apgaismojuma, dārza mēbelēm, atpūtas vietām - lapenēm, bērnu rotaļu laukumiem, āra kamīniem.

Latvieša sēta - funkcionāla un skaista


Latvietim sēta arvien bijusi dzīves telpa, kur katram elementam ir praktiska un ari estētiska vērtība. Lai ari minētais pamatprincips saglabājas, dārza labiekārtošana mainās līdzi laikam. Vides labiekārtošana arvien biežāk tiek veikta ļoti pārdomāti un dārza kopējais veidols tiek saskaņots ar mājas stilistiku un saimniekiem būtiskām vajadzībām.


Mūsdienīgi iekārtotu dārzu ir grūti iedomāties bez apgaismojuma, dārza mēbelēm, atpūtas vietām - lapenēm, bērnu rotaļu laukumiem, āra kamīniem. Iespēju, ko paver vides labiekārtošana, ir ļoti daudz. Ideālajā variantā šo darbu būtu vēlams uzticēt profesionāļiem, taču vienmēr pastāv iespēja radoši izpausties mājas saimniekiem. Un arī šajā gadījumā ir varianti: būvēt pašam, pirkt gatavu, vai kombinēt abas iespējas. Ja svētkus patīk svinēt brīvā dabā, ja rūp to laba norise, tad par tādiem dārza labiekārtošanas darbiem kā apgaismojums, atpūtas vieta ar piemērotām dārza mēbelēm, nojumēm, deju vai atpūtas grīdām jādomā vēl pirms svētku rīkošanas.

Līdzīgi kā dārza koptēlam, arī gaismas ķermeņu dizainam jābūt saskaņotam ar mājas stilu.


Rotaļas ar gaismu
Dārza kopējā tēla veidošanā liela nozīme ir apgaismojumam. Prasmīgi izmantojot dažādas apgaismes iespējas, var iegūt praktisku un estētisku efektu. Līdzīgi kā dārza koptēlam, arī gaismas ķermeņu dizainam jābūt saskaņotam ar mājas stilu.


Dārza apgaismojumu iedala funkcionālajā un dekoratīvajā. Funkcionālā apgaismojuma uzdevums ir apgaismot piebraucamo ceļu, vārtus, garāžas iebrauktuvi, ieeju mājā un citas vietas, kur mājas saimniekiem nepieciešams orientēties diennakts tumšajā laikā. 

 

Lai gan dekoratīvais apgaismojums lieliski papildina funkcionālo, tā pamatuzdevums ir pavisam cits - tas izgaismo dārza skaistākās un interesantākās vietas. Pārdomāti izmantojot dažādas interesantas dizaina lampas, pārnēsājamos lukturus vai bruģī iebūvējamos gaismekļus, ierasto dārzu var pārvest mākslinieciskā, estētiski baudāmā vides objektā.


Atkarībā no ieceres gaismas ķermeņus var izvietot baseinos, dīķos vai kokos. īpaši var izgaismot atsevišķus dārza elementus, veidojumu un augu grupas. Strautiņu un augu grupu izgaismošana rada romantisku noskaņu un šim nolūkam ir labi piemēroti nelieli, zemi gaismas ķermeņi.


Kombinējot funkcionālo un dekoratīvo apgaismojumu, var panākt tieši tādus gaismas kontrastus, kas rada telpiskumu un vēlamo noskaņu. Vienmērīgu un komfortablu vidi nodrošina kliedēts apgaismojums, un tāda gaisma ir piemērota vietās, kur pulcējas cilvēki: dārza atpūtas zonās un bērnu rotaļu laukumos. Kliedētā apgaismojuma veidošanai galvenokārt izmanto uz balstu stabiem (2 līdz 8m) novietotus gaismekļus. Kliedētu apgaismojumu dod dzīvsudraba, nātrija un metālhalogēna spuldzes. Savukārt spilgts un dzīvespriecīgs apgaismojums ir piemērots svētkiem.


Romantisks akcents - dārza lapene

 

Dārza apgaismojums ir izveidots, labiekārtošanas darbi vēl nav galā. Gan svētkos, gan ikdienā pilnai omulībai, ir nepieciešama vieta atpūtai. Dārzu var labiekārtot ar lapeni, izturīgām mēbelēm, āra grīdām un celiņiem. Atpūtas zonas funkcijas pilda arī tenti un teltis.

Reklāma
Reklāma


Lapeni ierīko tajā dārza daļā, no kuras paveras labākais skats uz apkārtni. Nelielā celtne var lieliski papildināt dārza kopējo tēlu. Noslēpumainu gaisotni radīs zaļumiem apaugusi lapene vai neliels dārza namiņš ar sūnu jumtu. Romantiķus priecēs uz salas novietota lapene ar tiltiņu un glītiem celiņiem. Savukārt novatorisku ideju piekritēji lapeni ar izturīgu un stiklotu grīdas segumu var novietot virs tekošas upītes un būs panākts neierasts dārza labiekārtošanas risinājums. Nelielā dārza mājiņa pilda arī ļoti praktiskus uzdevumus - tā var būt kā norobežojoša un skatu aizsedzoša celtne.

 

Kombinējot funkcionālo un dekoratīvo apgaismojumu, var panākt tieši tādus gaismas kontrastus, kas rada telpiskumu un vēlamo noskaņu.


Lapenes mēdz būt no visām pusēm atklātas vai daļēji slēgtas ar vai bez jumta, kā arī pilnībā slēgtas. Ir stacionāras un vieglas konstrukcijas saliekamas dārza mājiņas. Lapenes var būvēt pēc individuāli izstrādāta projekta, pirkt veikalā (koka, bambusa) vai pasūtīt ražotājam tipveida dārza mājiņu, kuras modeļi ir visdažādākie.


Savā būtībā mobili ir tenti un teltis, kurus iespējams uzstādīt jebkurā izvēlētajā vietā brīvā dabā. Tenti ir ļoti praktiski, rīkojot lielākus svētkus. Viegli saliekamā konstrukcija to ļauj bez grūtībām uzstādīt un nepieciešamības gadījumā - nojaukt. Tirdzniecībā tiek piedāvāti dažāda lieluma un konstrukcijas, koka un dzelzs tenti.


Zem klajas debess nepieciešami izturīgi materiāli


Āra grīdas ir ļoti praktiskas kā ikdienā, tā svētkos un, jo sevišķi tad, kad laukā ir lietains laiks.
Celiņus, mēbeles un āra grīdas gatavo no izturīga materiāla - tradicionāli egles un priedes. Dārza dēkām un terasēm izmanto arī Sibīrijas lapegles masīvos dēļus, kuri ir īpaši izturīgi pret apkārtējās vides ietekmi un kalpo vairākas paaudzes.


Tirdzniecībā tiek piedāvāts dārza grīdu segums - deklings, kas paredzēts izmantošanai lapeņu, paviljonu, terašu un verandu grīdām, kā arī stacionāru vai pārvietojamu dārza celiņu veidošanai. Segumā ir iestrādātas speciālas rievas, lai samazinātu slīdamību slapjos laika apstākļos. Deklinga dēļu ieklāšanai ir paredzētas speciālas sijas, no kurām izveido režģveida rāmi, uz kura stiprina klājumu. Pēc līdzīga principa veido arī dārza grīdas, uz kurām var ieturēt maltītes vai sauļoties. Koka segumu ierīkojot, pamatam jābūt stingram, labi drenētam un līdzenam. Ar koka segumu palīdzību iespējams variēt līmeņu augstumu, kā arī nolīdzināt slīpu virsmu. Koka grīda radīs interesantu akcentu, ja tur iebūvēs zaļojošus kokus, vīteņaugus vai citus dārza elementus. Tirdzniecībā piedāvā dažādas sagataves (grīdas dēļi, brusas, dārza celiņi), ko var izmantot dārza labiekārtošanai.


Noderīgi tiem, kas strādā dārzā:


Lai dārza labiekārtošana noritētu raiti un bez liekām rūpēm, savlaicīgi jānodrošinās pret nelūgtiem dārza kaimiņiem: odiem, mušām, dunduriem un ērcēm.
No insektu kodumiem pasargā dažādi aerosoli, izsmidzinātāji un losjoni. Aptiekās ir pieejams arī speciāls pieniņš pret odiem un dunduriem, kā arī insektus atbaidošs rullītis. Līdzekļu klāsts aptver ap desmit dažādu veidu preparātu un tie visi pasargās no kost kāriem insektiem. Lietojot izsmidzinātāju, jāuzmanās, lai tas neiekļūst acīs vai mutē, bet losjonu lieto kā krēmu. Pieniņš savukārt ir labs un drošs līdzeklis bērniem.

Materiālu sagatavoja: Liene Tauriņa, žurnāls Dārza pasaule, 06/2007

www.darzapasaule.lv