Ieteikumi, kā izvēlēties pirmo velosipēdu bērnam

Riteņbraucēju vasara ir klāt! Bērnam, uzkāpjot uz ritenīša, smaids ir līdz ausīm, tāpēc liekam priekšā padomus, kas noderēs, izvēloties savam mazajam pirmo velosipēdu. Pieredzē un ieteikumos dalās bērnu aktīvā dzīvesveida preču interneta veikala Kidap.lv saimniece Maija Lismane-Šļūka.

Trīsritenis rada stabilumu un drošības sajūtu, īpaši uz nelīdzenām virsmām, jo atšķirībā no divriteņa ar papildus riteņiem - tas nerada strauju sasvēršanās un apgāšanās risku.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Trīsritenis rada stabilumu un drošības sajūtu, īpaši uz nelīdzenām virsmām, jo atšķirībā no divriteņa ar papildus riteņiem - tas nerada strauju sasvēršanās un apgāšanās risku.

 

Katras māmiņas un tēta, kā arī katra bērna viedoklis par pareizo brīdi, kad izvēlēties pirmo velosipēdu būs atšķirīgs. Mēs piedāvājam pirmo velosipēdu sākt lietot jau no brīža, kad mazulis prot sēdēt, un labs modelis lieliski kalpos līdz pat 3-4 gadu vecumam.


Velosipēds piemērots mazajiem no brīža, kad viņš iemācījies sēdēt, līdz brīdim, kad bērns patstāvīgi iemācās braukt ar riteni. "Smart Trike Zoo", cena Ls 95.00, ieskaties www.kidap.lv.

 

Svarīgākie kritēriji, izvēloties pirmo (stumjamo) velosipēdu:
1.    Velosipēdam jābūt kvalitatīvam. Velosipēda riteņiem jābūt no gumijas, rāmim – no metāla. Plastmasas riepas ātri nolietojas un var būt ļoti trokšņaini, braucot pa nelīdzenu virsmu.
2.    Ja bērns vēl ir mazs, krēslam jābūt mīkstam un polsterētam.
3.    Ērts ne vien bērnam, bet arī vecākiem - ar rokturi vecākiem. Rokturim jābūt stabilam, noņemam, vēlams, ar regulējamu augstumu. Rokturim jābūt tādam, lai, stumjot bērnu, velosipēdu var piepacelt, lai būtu iespējams uzbraukt uz apmales vai pārvarēt kādu šķērsli, nepaceļot visu riteni.
4.    Velosipēdam jābūt transformējam, t.i., ilgstoši lietojamam - no vecuma, kad bērniņš tikai sēž, līdz brīdim, kad patstāvīgi minas. Jābūt noņemamai drošības barjerai, kāju kāpšļiem un stumjamajam rokturim.
5.    Velosipēdam jābūt drošam - tam jābūt ar drošības siksnām un/vai drošības rāmi.
6.    Velosipēdam jābūt ar kāpšļiem - kur uzlikt kājas, kad bērns vēl neprot, vai vairs negrib mīt pedāļus, vai vienkārši ir piekusis
7.    Velosipēdam jābūt stabilam – tam jābūt konstruētam tā, lai bērnam sēžot, nebūtu iespējams to apgāzt. Braucamajam jābūt zemam, lai pats bērns pēc barjeru noņemšanas varētu uzkāpt un nokāpt no tā.
8.    Ja bērns pats vēl neminas, ir nepieciešama funkcija, kas atslēdz pedāļu mīšanas iespēju, lai mazais neapzināti nevar pārvietoties.
9.    Lieliski noder arī stāvbremze, ko apstājoties var nospiest, lai velosipēds nekur neaizripotu.


Ja bērns ir sasniedzis 2 gadu vecumu un kļuvis patstāvīgs, iesakām izvēlēties vienu no diviem variantiem: trīsriteni "Spārīte" vai bezpedāļu līdzsvara riteni.

Skaties bērnu velosipēdu bilžu galeriju!

 

Reklāma
Reklāma

Latvijā ražotais trīsritenis "Spārīte" ir piemērots bērniem no 2-6 gadiem. Cena Ls 66, krāsu variācijas skaties Kidap.lv.


Stabils trīsritenis. Kāpēc izvēlēties trīsriteni "Spārīte":

1.    Trīsritenis ir stabilāks par divriteni - samazina apgāšanās risku.
2.    Bērns lieliski apgūst mīšanās tehniku.
3.    Pedāļi ir novietoti zem sēdekļa - tādus ir fiziski vieglāk mīt, jo to var darīt ar ķermeņa svaru.  Ja pedāļi ir novietoti uz priekšējā riteņa, pagriežot stūri mainās kāju attālums līdz pedālim un attālums līdz tam, kas padara braukšanu daudz grūtāku. Pie tālākā pedāļa punkta bērna kājām jābūt viegli saliektām.
4.    Pedāļi griežas gan uz priekšu, gan atpakaļ (atpakaļ nav brīvkustības), ērtāk apbraukt šķēršļus vai apgriezties.
5.    Velosipēdam ir ķēdes mehānisms, kas ir aprīkots ar vāku, lai izvairītos no apģērba ieraušanas tajā.
6.    Stūri nav iespējams apgriezt - pie kritiena izslēdz traumu gūšanas iespēju ar stūres rata rokturiem.
7.    Stūres un sēdekļa augstums ir regulējams – lai varētu piemērot katram bērnam.
8.    Divritenis ar papildus riteņiem būs daudz skaļāks, jo papildus riteņi parasti ir no cieta materiāla, kas rada troksni, braucot pa nelīdzenu virsmu.
9.    Velosipēds ir ražots Latvijā, daudz izmantojot roku darbu, visi materiāli un krāsojums ir piemērots bērniem.
 

Arī līdzsvara ritenis "Dip&Dap" ir ražots Latvijā, piemērots bērniem no 2-6 gadiem. Izgatavots no bērza saplākšņa, virsma apstrādāta ar videi un bērniem draudzīgu materiālu - linsēklu eļļu. Cens Ls 50, vairāk uzzini Kidap.lv.

 

Skrejritenis (bezpedēļu velosipēds) jeb līdzsvara ritenis:
1.    Skrejriteņi attīsta līdzsvara sajūtu un koordināciju, kā arī sagatavo bērnu braukšanai ar divriteni, neizmantojot papildus ratiņus,
2.    Tie ir viegli - svars līdz 4 kg., ērti paņemami līdzi,
3.    Ierobežots stūres pagriešanas leņķis nodrošina papildus stabilitāti un drošību.
4.    Ērti pielāgojami bērna augumam,
5.    Attīsta bērna pašapziņu un neatkarību,
6.    Var lietot gan iekštelpās, gan ārā.


Velosipēdus un citas preces bērnu priekam un aktīvam dzīvesveidam skati interneta veikalā www.kidap.lv!