9 mīti un patiesības par grūtnieču uzturu. Izlasi

Jautājumi un atbildes par dažādu produktu patēriņu, kuri uztrauc topošās māmiņas.
Kas ir vēlams un kas ne grūtnieces uzturā?

FOTO: Shutterstock.com

Kas ir vēlams un kas ne grūtnieces uzturā?

1. Grūtniecības laikā nedrīkst ēst svaigas jūras veltes, piemēram, lašmaizes, suši, garneles.

Jūras veltes ātri bojājas, līdz ar to pastāv saindēšanās risks. Tāpēc visdrošāk būs izvēlēties tikai tādus jūras produktus, kas ir termiski labi apstrādāti. Savukārt satraukums par zivīm radies tāpēc, ka tajās ir dioksīns – kancerogēna (sekmē vēža rašanos) viela. Taču Baltijas jūrā esošajās zivīs (visās, ne tikai lašos) dioksīns ir tik mazā devā, ka topošai māmiņai ik dienas būtu jāapēd ļo-o-oti daudz zivju, lai tās kaitētu grūtniecībai. Zivis grūtnieces uzturā ir ļoti vēlamas – tās vajadzētu ēst divas trīs reizes nedēļā, jo zivis satur omega-3 taukskābes, kas palīdz attīstīties bērna imūnsistēmai, sirdij un smadzenēm. Treknās zivis (lasi, tunci, foreli, skumbriju) iesaka divas reizes nedēļā, bet ne biežāk (jo var saturēt dzīvsudrabu).

 

2. Grūtniecības laikā nav ieteicams lietot kofeīnu saturošus dzērienus.

Tik tiešām – kofeīnu saturošās vielas uzturā jāierobežo. Šādi produkti ir ne tikai kafija, bet arī melnā tēja, kakao, šokolāde, kola un daži tā dēvētie enerģijas dzērieni. Uztura speciālisti uzskata, ka grūtniecēm nevajadzētu kofeīnu patērēt vairāk par 300 mg dienā. Tas atbilst apmēram trim tasēm kafijas vai sešām tasēm tējas. Galvenais risks, ko izraisa dzērienu patēriņš ar augstu kofeīna daudzumu, ir pazemināts jaundzimušā svars. Tāpat kofeīnu saturošie siltie dzērieni – tēja un kafija – var traucēt miegu, apgrūtinot iemigšanas fāzi. Īpaši aktuāli tas kļūst pēdējos grūtniecības mēnešos, kad miegs var būt sevišķi trausls. Gāzētie dzērieni satur izšķīdinātu CO2 gāzi, kas novirza pH uz skābo pusi, – tas slikti ietekmē cilvēka imunitāti.

 

3. Grūtniecības laikā labāk ir ēst vistas, nevis liellopa gaļu, jo vistas gaļa ir liesāka.

Vidēji 100 g liellopa gaļas satur 4–8 g tauku, bet 100 g putna gaļas – tikai 1–6 g tauku (ar ādu 10 g un vairāk). Ja vēlies maksimāli izvairīties no taukiem putna gaļā, noņem tai ādu. Ja labāk garšo liellopu gaļa, izvairies no dažādiem liellopu gaļas izstrādājumiem, kuru sastāvs tev nav zināms, piemēram, no cīsiņiem, desām. Šādi veikalā atrodamie produkti var saturēt ne tikai daudz slēpto tauku, bet arī sāli un asas garšvielas. Savukārt, ja ir konstatēta mazasinība, tad tieši pretēji – ieteicams vismaz reizi nedēļā apēst liellopa gaļas steiku.


4. Veģetārietei, kura gaida mazuli, uzturā jāsāk lietot gaļa, lai mazulis saņemtu visus vajadzīgos vitamīnus un minerālvielas.

Pastāv dažādi veģetārisma veidi – ja ēd piena produktus, olas, bērniņš saņem visas pilnvērtīgās olbaltumvielas. Un, ja māmiņa veģetāriete pret gaidībām izturas atbildīgi, ēdienkarti speciālista uzraudzībā līdzsvaros tā, lai uzņemtu arī vitamīnus un minerālvielas, kurus satur gaļa. Tātad veģetārietēm grūtniecības laikā jāpievērš lielāka uzmanība uztura jautājumiem, un gaļa ēdienkartē nebūs obligāta.
 

5. Grūtniecības laikā jāierobežo šķidruma patēriņš, jo tas uzkrājas organismā un veidojas tūska.

Šķidrums jālieto apmēram 1–2 litri dienā, jo vielmaiņa grūtniecības laikā ir ļoti intensīva. Ja nav novērojama tūska, šķidrumu var lietot pat vairāk – īpaši pirmajos grūtniecības mēnešos, kad ūdens mazina slikto dūšu jeb toksikozi. Kafiju nevajadzētu dzert vairāk par divām tasītēm dienā, bet melno tēju – vairāk par četrām. Ieteicamas ir dabīgās sulas – tās satur daudzus organismam vajadzīgos vitamīnus un minerālvielas –, kā arī svaigi augļi, dārzeņi un saknes.
 

Reklāma
Reklāma

6. Grūtniece nedrīkst uzturā lietot dzīvnieku aknas, jo tās satur ļoti daudz A vitamīna, un tas ir kaitīgs mazulim.

Tas ir fakts, ka pārāk liela A vitamīna deva var kaitēt mazuļa attīstībai. Taču šad un tad apēsta pastētes maize vai vecmāmiņas gatavotie aknu plācenīši par skādi nenāks – lai auglim spētu kaitēt aknu ēdieni, māmiņai tie būtu jāapēd ļoti lielās devās. Uzmanību: daudzi vitamīni, uztura bagātinātāji, homeopātiskie līdzekļi satur A vitamīnu (retinolu)!
 

7. Arī burkānos ir A vitamīns, tāpēc grūtniece nedrīkst dzert burkānu sulu, kurā šis vitamīns ir ļoti koncentrēts.

Jā, ar burkānu sulu grūtniecēm aizrauties nav ieteicams. Taču, ja grūtniece dienā izdzer vienu vai pusotru glāzi svaigi spiestas burkānu sulas, tas nāks tikai par labu, jo ikviena dārzeņa sula ir ļoti veselīga. Arī tad, ja kādu dienu izdzersi trīs burkānu sulas glāzes un pēc tam vairākas dienas nedzersi, nekas ļauns gaidāmajam bērniņam netiks nodarīts.
 

8. Grūtniecības laikā stingri jāierobežo sāls patēriņš.

Grūtniecības laikā stingra vārāmā sāls (nātrija hlorīda) ierobežošana ir vajadzīga tikpat daudz, cik ikvienam cilvēkam. Ir izpētīts, ka minimāla sāls lietošana uzturā nesamazina kopējo grūtnieces masas un tauku masas pieaugumu. Sāls neietekmē arī placentas un jaundzimušā masu. 

 

Tūskas mazināšanai ieteicams lietot produktus, kuros ir daudz kālija, kam ir pretējs efekts nātrijam. 

 

Tādi produkti, piemēram, ir svaigi pētersīļi, kartupeļi, ķirbji, gurķi, žāvētas plūmes, āboli u. c. Sāli pilnībā var aizstāt ar garšvielām – citrona sulu, kariju, baziliku u. c. 


9. Grūtniecības laikā jāizvairās no mīkstā siera lietošanas uzturā.

Jā, no mīksto sieru lietošanas uzturā vajadzētu izvairīties, jo tie ir gatavoti no nepasterizēta piena. Šis siers, kā arī citi nepasterizētie piena produkti var būt (bet var arī nebūt) kaitīgi, jo var saturēt listērijas (baktērijas, kas var izraisīt listeriozi). Tā ir infekcija, kas bīstama galvenokārt veciem un slimiem cilvēkiem, taču var kaitēt arī embrijam, jo šīs baktērijas spēj izlauzties cauri placentas barjerai.

Izmantotā literatūra: Māte un bērns. Enciklopēdija vecākiem, R.: Jumava, 1996; Grūtniecība, dzemdības, jaundzimušais, R.: Jumava, 2003; www.jumava.lv

Konsultēja Laila Meija, Latvijas Parenterālās, enterālās barošanas un metabolisma asociācijas viceprezidente, Veselības centra 4 diētas ārste, un Inga Pūce, ārste, veselīga uztura speciāliste

Saistītie raksti