Intīmā higiēna meitenēm un sievietēm. Tas jāzina ikvienai

 

Ir zināšanas, kas ir mūsos, pat ja mēs tās līdz galam neapjaušam. Ēšana, atvieglošanās, gulēšana, mīlēšanās, dzemdēšana. Mūsos ir arī zināšanas par intīmo higiēnu - mēs intuitīvi nojaušam, kā tā lieta darāma. Un darām to saprātīgi, ja vien ļaujamies iekšējai sajūtai, uzskata dūla Linda Vītuma. 
Intīmās zonas kopšanai nevajadzētu izmantot nedz smaržas, nedz dezodorantus!

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Intīmās zonas kopšanai nevajadzētu izmantot nedz smaržas, nedz dezodorantus!

 

Bet ko darīt, ja šīs intutīvās zināšanas ir iesnaudušās, ja tās guļ ciešā, ciešā miegā? Ko darīt, ja visu-gribu-zināt-esmu-ļoti-gudrs prāts mūs izaicina ar jautājumiem: "Vai tā ir pareizi?", "Cik bieži?" un "Kas notiks, ja...?"

 

Tādos gadījumos var noderēt kāds veselā saprāta faktu apkopojums, ko esmu mēģinājusi izveidot darbā "Intīmā higiēna meitenēm un sievietēm". 

 

 

JAUNDZIMUŠAIS UN ZĪDAINIS

Pirmajās nedēļās jaundzimušā āda varētu būt pārāk jūtīga, lai tās kopšanā izmantotu mitrās salvetes.  Tiek ieteikts veikt apmazgāšanu ar siltu ūdeni katrā autiņbiksīšu maiņas reizē (izņēmums var būt nakts laiks). Lai arī bērniem var patikt vannošanās katru dienu, higiēnas apsvērumu dēļ tā nav nepieciešama. Pirmajos mēnešos nav nepieciešamības izmantot nedz ziepes, nedz šampūnus, nedz talkus vai eļļas. Apmazgāšanai var izmantot vienkāršus kokvilnas  dvielīšus vai vatītes un siltu ūdeni. Rūpīgi jāseko, lai mazuļa āda būtu tīra un sausa. Šī rekomendācija attiecas arī uz nabas kopšanu. Meitenītēm svarīgi ir ievērot “no priekšpuses uz mugurpusi” kustību, veicot intīmās zonas apkopšanu, lai mazinātu baktēriju nokļ ūšanu 

makstī no anālās atveres.

 

MAZBĒRNS

Zīdaiņa un mazbērna vecumā meitenītes organismā ir zems dzimumhormonu līmenis, tādēļ dzimumorgānu gļotāda ir ļoti maiga, jūtīga un viegli ievainojama. Gļotādai ir samazinātas spējas atjaunoties ievainojumu gadījumā vai nepareizas apmazgāšanas rezultātā.

Dzimumorgāni jāapmazgā ar tīru ūdeni vienu - divas reizes dienā, vēlams labāk no rīta un vakarā, ja vien nav īpaši apstāk'i, kas saistīti ar vēdera izeju, piemēram, caureja. Apmazgāšana jāizdara virzienā no priekšpuses uz mugurpusi (anālās atveres virzienā). Bērnu ziepes ieteicams lietot vienu reizi nedēļā, ja vien atkal nav īpaši apstākļi, kad tās lietojamas biežāk.

Pārmērīgi biežas ūdens procedūras negatīvi ietekmē dzimumorgānu dabisko mikrofloru, var izskalot no gļotādām vajadzīgos mikroorganismus un veicināt iekaisuma rašanos vai izplatību. 

Pēc autiņbikšu maiņas var apslaucīt dzimumorgānu rajonu (starpeni, lielās kaunuma lūpas) ar īpaši šim nolūkam domātām salvetēm, tomēr ieteicamāks būtu kumelīšu novārījums. 

Meitenītēm, kuras prot jau sēdēt, ieteicamas 2 – 3minūšu ilgas (bet ne ilgākas!) kumelīšu sēdvannas 2 reizes nedēļā vakaros pirms gulētiešanas.

 

PIRMSSKOLAS UN SKOLAS VECUMA MEITENES

Šajā vecumā meitenēm būtu jāierāda iemaņas, kas nepieciešamas, lai meitene pati spētu parūpēties par savu intīmo higiēnu. Šajā vecumā nepieciešams sniegt arī informāciju par intīmo higiēnu.

Vēlams pastāstīt:

• ka intīmai higiēnai neizmanto parastās ziepes;

• visvēlamākais intīmās higiēnas veids ir apmazgāšanās ar siltu ūdeni reizi dienā;

• var pārrunāt plašsaziņas līdzekļos pieejmo informāciju par dažādiem higiēnas līdzekļiem 

(ikdienas paketes, mensturāciju paketes, tamponi - kas tie ir, vai un kā tie ir lietojami);

• rekomendācijas apkašveļas izvēlē;

• kā atpazīt, kad nepieciešams prasīt palīdzību (nieze, dedzinoša sajūta, pastirpināti izdalījumi).

 

PUSAUDZE

Meitenes pusaudzes gadījumā galvenā ar intīmo higiēnu saistītā tēma būs menstruācijas - kas tās ir, kā tās norisinās, kāpēc tās ir svarīgas, kā rūpēties par savu intīmo higiēnu menstruāciju laikā. Meitenei ir jāiemāca, kas jādara menstruāciju laikā, jāsniedz informācija par pakešu un tamponu izmantošanu. Jāatgādina par apmazgāšanos (biežums un veids). Ar pusaudzi 

ir jārunā arī par dažādiem blakus faktoriem, kas var ietekmēt menstruālo ciklu viņas ķermenī (ēšanas paradumi, fiziskā slodze, psiholoģiskie faktori). Izglītošana par intīmās higiēnas jautājumu ietver arī informācijas sniegšanu par dzimumattiecībām un seksuāli transmisīvajām saslimšanām - profilaksi un riska faktoriem. 

Tāpat nevar ignorēt fizioloģiskās pārmaiņas (kaunuma apmatojuma veidošanās, svīšana, izdalījumi no dzimumorgāniem), ko šajā laikā piedzīvo pusaudze. Arī tās ir vēlams pārrunāt. Pirmajā gadā kopš menstruāciju sākšanās tās var būt neregulāras. Menstruācijām nevajadzētu būt ilgām un ar lieliem asiņu zudumiem vai arī 'oti sāpīgām.

 

SIEVIETE FERTĪLĀ VECUMĀ

Reklāma
Reklāma

Sievietes var kļūt pārņemtas ar intīmās zonas tīrību un aromāta novēršanu. Tas var nodarīt kaitējumu sievietes intīmajai zonai. Ir ļoti reti gadījumi, kad intīmā zona būtu jākopj, izmantojot ziepes, kuras vairumā gadījumu izjauc maksts dabisko mikrofloru. Ārējos dzimumorgānus ar ūdeni būtu ieteicams apmazgāt ne biežāk kā vienu reizi dienā un pēc dzimumakta. Mensturāciju laikā mazgāšanās biežums nav jāpalielina. Intīmās zonas kopšanai nevajadzētu izmantot nedz smaržas, nedz dezodorantus. Menstruāciju laikā ir svarīgi ievērot pastiprinātu roku higiēnu. Arī menstruāciju laikā nav nepieciešams ar higiēnas pasākumiem iejaukties maksts dabiskajā mikroflorā. Mensturāciju laikā parasti tiek izmantoti dažādi higiēnas palīglīdzekļi: 

Tamponi. Maksimālais viena tampona lietošanas ilgums ir 8 stundas, optimāli būtu tamponus mainīt ik pēc 4-6 stundām vai biežāk pēc vajadzības. Toksiskā šoka sindroma profilakses nolūkos tamponus neiesaka ievietot makstī uz nakti. Tamponus nevajadzētu izmantot maksts infekciju gadījumā, ņemot vērā, ka tampons varētu kļūt par lielisku “audzētavu” nevēlamām baktērijām.

Paketes. Tās ir mazāk invazīvas kā tamponi. Tiek ieteikts izvēlēties mazākas absorbcijas paketes, un mainīt paketes regulāri. Toksiskā šoka sindroma profilaksei uz nakti tiek rekomendēts izmantot paketes, nevis tamponus. 

Piltuves. Diskrēta, pielāgojama katras sievietes lietošanas paradumiem, nav blakņu.

 

SIEVIETES GRŪTNIECĪBAS LAIKĀ

Var palielināties izdalījumu daudzums no maksts, kā rezultātā tiek ieteikts apakšbiksītes mainīt pat vairākas reizes dienā. Palielināto izdalījumu daudzums var būt labvēlīga vide dažādu rauga sēnīšu augšanai makstī. Tā rezultātā maksts rajonā var būt vērojama nieze, dedzinoša sajūta, kairinājums, bieža vēlme urinēt un diskomforts dzimumakta laikā. Rūpīgi jāseko līdzi, 

lai izdalījumi nekļūst biezi, dzeltenīgi vai zaļganīgi ar nepatīkamu aromātu, kas varētu liecinat par vaginālu infekciju. Tādā gadījumā nepieciešams kontaktēties ar aprūpes sniedzēju, lai saņemtu ārstēšanas ieteikumus. Nevajadzētu samulst, ka ārējie dzimumorgāni palielinās un pilnasinības rezultātā piebriest. Audi var kļūt maigāki un jutīgāki pret pieskārienu vai  skrambām. Var gadīties, ka grūtniecei pēc dzimumakta no dzimumorgāniem izdalās neliels daudzums rozā iekrāsotu gļotu. Pēdējos grūtniecības mēnešos dzemde kļūst arvien lielāka un spiež uz urīnpūsli, kā rezultātā var būt vērojama urīna nesaturēšana.

 

SIEVIETES DZEMDĪBĀS

Sievietei nevajadzētu būt nekādiem ierobežojumiem, nedz labierīcību apmeklēšanai, nedz dušas vai vannas izmantošanai dzemdībās. Rēķinoties ar spontānu urināciju vai fēču izdalīšanos dzemdību laikā, var izmantot pieaugušo pampērus vai sagatavot vienreizējās savletes vai dvielīšus izdalījumu noslaucīšanai. Dzemdību laikā var būt arī cita veida izdalījumi 

no dzimumceļiem - augļūdeņi, gļotas, asiņaini izdalījumi. Saskaņā ar pētījumiem noplūdušu augļūdeņu gadījumā katra vaginālā apskate palielina ascendentālas infekcijas risku. Tāpēc pēc iespējas minimāls vaginālo apskašu skaits būtu uzskatāms par higiēnas nodrošināšanas veidu dzemdībās. 

 

SIEVIETE PĒCDZEMDĪBU PERIODĀ

Pirmajās dienās pēc dzemdībām izdalījumu no dzimumceļiem ir īpaši daudz, tāpēc būtu ieteicams izmantot uzsūcošās biksītes (pieaugušo pamperus). Pēcdzemdību periods ilgst 6-8 nedēļas pēc dzemdībām, un šī perioda laikā no dzemdību ceļiem turpina izdalīties asinis, gļotas un sairušie audi. Sākumā izdalījumi ir izteikti sarkani (lochia rubra), pēc tam kļūst brūngani (lochia serosa) un vēlāk dzeltenīgi (lochia alba).

 

Ja pēc dzemdībām ir uzliktas šuves, ir rūpīgi jāseko, lai tās būtu tīras  un sausas. Tās vairākas reizes dienā ir jāapmazgā un regulāri jāmaina uzsūcošās biksītes vai paketes. Ginekoloģe Vita Začesta sniedz šādas rekomendācijas pēcdzemdību higiēnas nordrošināšanā: “Ja ir dedzināšanas un sūrstēšanas sajūta urinācijas laikā, apmazgājies arī pēc katras tualetes lietošanas reizes. Mazgājies ar tīru ūdeni, dažreiz vari izmantot intīmās kopšanas līdzekļus, bērnu ziepes, kumelīšu novārījumu. Mazgājoties un pēc tualetes lietošanas noslaukoties, roku virzi no priekšpuses uz mugurpusi. Slaukies ar tīru dvieli, ko citam nolūkam neizmantosi. Rokas mazgā pirms un pēc tualetes apmeklējuma”.

Pēcdzemdību periodā gan dziednieciskiem, gan higiēnas nolūkiem var izmantot dažādu augu sēdvanniņas ar ozolmizu, kumelīšu, kliņģerīšu vai baltās panātres novārījumiem.

 

SIEVIETE UN MENOPAUZE

Estrogēni nosaka ādas mitruma līmeni, elastību, biezumu un izskatu. Samazinoties estrogēnu daudzumam, vagīna kļūst sausāka, tās sieniņas plānākas un ātri ievainojamas. Biežāk tiek novērots vagīnas un urīnizvadceļu iekaisums. Dažām sievietēm parādās urīna nesaturēšana, kas izpaužas kā bieža vajadzība urinēt, vai arī neliela urīna daudzuma izdalīšanās šķaudot vai klepojot.

Vagīnas sausums ir vērojams 20% sieviešu menopauzes periodā. Vienlaikus ar vagīnas sausumu var būt arī nieze. Vajadzētu izvairīties no berzēšanas, lai novērstu infekcijas iekļūšanu dzimumceļos. Sausajā gļotādā viegli var rasties plīsumi dzimumakta laikā, kā arī apmazgājoties un nosusinot dzimumorgānus. Šajās sīkajās brūcēs var iekļūt inekcija - patogēnā sēne, kas rada ļoti traucējošu niezi. Lai mazinātu vagīnas sausumu, var lietot vitamīnu E. Var lietot arī estrogēna 

ziedi.

Lai izvairītos no rauga sēnes iekļūšanas vagīnā, ginekoloģe A.Andrejeva iesaka:

• Nēsāt kokvilnas apakšveļu;

• Izvairīties no skābi saturošām spermicīda ziedēm;

• Nelietot tamponus;

• Kā kontracepciju izmantot prezervatīvus;

• Regulāri nodarboties ar dzimumdzīvi, kas ne'auj vagīnai sašaurināties, uzlabo tās asinsapgādi un g'otu rašanos.

 

Informāciju par rakstā izmantotajām atsaucēm un intīmās higiēnas kopšanas līdzekļu sarakstu skati šeit.

Autore: dūla Linda Vītuma, kastanis.org