2. maijā iespēja veikt plaušu pārbaudi bez maksas. Piesakies!

Pasaules Astmas dienas ietvaros 2. maijā aicinām veikt bezmaksas plaušu veselības pārbaudi – spirometriju.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šā gada 2 maijā no plkst. 14.30 Astmas un alerģijas biedrības telpās Rīgā,  Pērnavas ielā 54 (ieeja no sētas puses) pneimonoloģe dr. Renāte Snipe veiks plaušu veselības pārbaudi, izmantojot  funkcionālās diagnostikas pamatmetodi – spirometriju.

Spirometrija ļauj objektīvi novērtēt plaušu ārējās elpošanas funkciju un tās traucējumu pakāpi. Daudzu slimību gadījumā, piemēram, astmas pacientiem, spirometrija ne tikai palīdz apstiprināt diagnozi, bet arī ļauj novērtēt slimības smagumu un lietojamo medikamentu efektivitāti. Tā palīdz precizēt slēptas astmas formas. Ar šo pārbaudi var notiekt arī hroniskas obstruktīvas plaušu slimības esamību.

Šis diagnostikas mērījums ir nepieciešams visos plaušu slimību, kā arī jebkura elpas trūkuma vai klepus gadījumā, bet, jo īpaši, jebkura vecuma smēķētājiem.

Izmeklējuma laikā pacientam jāaizspiež deguns un tad speciālā aparātā, kas pieslēgts pie datora, vairākkārt mierīgi, pēc tam maksimāli dziļi jāieelpo un strauji un gari jāizelpo. Tā iespējams noskaidrot plaušu tilpumu un gaisa plūsmas rādītājus – cik daudz un cik ātri var ieelpot un izelpot, kāds ir plaušu bioloģiskais vecums un kāds ir elpošanas sistēmas funkcionālais stāvoklis.
Pārbaudi ir iespējams veikt no piecu gadu vecuma, jo parasti jaunākiem bērniem šo pārbaudījumu ir grūti veikt.

Saslimstība ar dažādām elpošanas un plaušu slimībām joprojām pieaug. Pasaulē ar bronhiālo astmu slimo apmēram 300 miljoni cilvēku, bet Latvijā – 2% līdz 5% no iedzīvotājiem, taču, ņemot vērā cilvēku dzīves apstākļus, vides piesārņojumu un paradumus, kā arī citus apstākļus, saslimstība  ar katru gadu pieaug.

Aicinām pieteikties veikt spirometrijas mērījumu, rakstot uz biedrības e-pastu: astmaalergija@inbox.lv vai zvanot pa tālruni 26411627 vai 67278608.

 

Ieskaties: www.astmaalergija.lv

Reklāma
Reklāma