Uzsākta vecāku un pedagogu aptauja par veselības mācības nepieciešamību skolās

Lai noskaidrotu sabiedrības viedokli par to, vai skola spēj nodrošināt pietiekamas zināšanas par tēmām, kas saistās ar jauniešu veselību, biedrība Papardes zieds sadarbībā ar portāliem Māmiņu klubs un mammam.lv/tetiem.lv ir uzsākusi pedagogu un vecāku aptauju. Tās mērķis ir aktualizēt jautājumu par veselības izglītības nepieciešamību Latvijas vispārizglītojošajās un profesionāli tehniskajās skolās.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jauniešu izpratne par veselīgu dzīvesveidu lielā mērā nosaka viņu turpmāko dzīves kvalitāti. Vecāki un pedagogi ir sabiedrības daļa, kura spēj sniegt vislielāko ieguldījumu jauniešu izglītībā, tādēļ viņu viedoklis šajā jautājumā ir jo īpaši svarīgs. Aptaujas rīkotājus interesē tādas ar veselību saistītas tēmas kā drošības jautājumi, atkarības, jauniešu fiziskā un garīgā veselība, kā arī seksuālā un reproduktīvā veselība.

„Pēdējo divu valdību deklarācijās ir ietverta obligāta veselības izglītība. Tomēr, lai to ieviestu, pietrūkst valsts institūciju enerģiskas un mērķtiecīgas rīcības. Ar šo aptauju biedrība Papardes zieds vēlas aktualizēt veselības izglītības nepieciešamību Latvijas vispārizglītojošās skolās. Lai gan dažāda veida informācija par veselīgu dzīvesveidu, attiecību veidošanu un seksuāli reproduktīvo veselību ir plaši pieejama (internets, informatīvie bukleti, mediji), jauniešiem trūkst uzticama un kvalificēta padomdevēja, kas ļautu iegūtu informāciju pienācīgi izvērtēt,” skaidro biedrības Papardes zieds valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle.

Pētījumi liecina, ka jauniešiem Latvijā nav vajadzīgo prasmju, lai veselīgs dzīvesveids kļūtu par daļu no ikdienas paradumiem. Zināšanu trūkums ir rezultāts vispārējam jaunatnes veselības stāvokļa pasliktinājumam, turklāt valstiski vēl joprojām netiek risināta virkne samilzušu problēmu, tādu kā atkarību izraisošo vielu lietošanas izplatība un aizvien pieaugošā seksuāli transmisīvo infekciju izplatība jauniešu vidē. Viens no šo problēmas efektīvākajiem risinājumiem būtu pieejama veselības izglītība, kura ietver vispusīgas zināšanas par veselīgu dzīvesveidu.

Anketas aizpildīšanai pieejamas biedrības Papardes zieds mājas lapā: www.papardeszieds.lv
 

Reklāma
Reklāma