Kā ar tapešu palīdzību izmainīt interjeru?

Ja gribas iztīrīt māju un veikt kādus uzlabojumus interjerā. Jaunu tapešu izlīmēšana ir viena no iespējām, kā telpa var iegūt pilnīgi citu krāsu un stilu.

Foto no www.tapetesjums.lv arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no www.tapetesjums.lv arhīva.

Jāsaka gan, ka tapetes nav lēts prieks. Vidēji to cena veikalā ir no 6-12 latiem par rulli. Izsmalcinātākas tapetes ar auduma faktūru vai no pazīstamām kolekcijām maksā ap 25 latiem rullī un vēl ekskluzīvākas – ap 80-90 latiem par rulli. Arī ārzemēs tapetes nav lētas, tāpēc vairāk izvēlas krāsotas sienas, bet, ja Jūs neuzticaties savai krāsu izjūtai un gaumei, tad tapetes būs labāks risinājums, jo piedāvā kolekcijas, kur saskaņotas raibas tapetes ar vienkrāsainām tapetēm un dekoratīvajām apmalēm.

Ņemot vērā krīzi, veikali nesteidzas atjaunot tapešu kolekcijas, tāpēc var gadīties, ja pirms 5 gadiem esat jau iegādājies tapetes, tad, iegriežoties veikalā, tās pašas vien atradīsiet. Tāpēc padomājiet par to savlaicīgi un varbūt pasūtiet tapetes pēc katalogiem. Latvijā ir firmas, kas piedāvā tapetes pasūtīt no ražotāju katalogiem, kuros ir liela izvēle, un tādā gadījumā arī cena var būt pat uz pusi lētāka nekā veikalā.  Tikai jārēķinās ar piegādes laiku pat līdz 2 mēnešiem.

Priekšstatus par telpu nosaka mūsu zemapziņas sajūtas. Gaišas ir debesis virs mums, bet tumša – zeme zem kājām. Plašās telpās, kas pielietas ar gaismu, mēs jūtamies nepārliecinoši, bet tajā pašā laikā brīvi. Atrodoties tumšā telpā, tā rada migas jeb alas iespaidu, kas liek justies kā iedzītam stūrī, bet droši pasargātam.
Telpas uztveri nosaka pirmatnējie instinkti. Kad ieejam telpā, redze pirmo pamana grīdu, jo tā pārbauda grīdas stabilitāti, drošību, spēju pa to staigāt. Ne velti, jau no mazotnes mammas māca: „Skaties, kur kāju liec”, „skaties zem kājām”! Gandrīz visi esam bijuši kādās modernās telpās, kur grīdā izmantots stikls ar iespēju redzēt apakšējo stāvu, bet sajūta nav patīkama, tāpēc arī spertais solis – nedrošs.
Pēc tam sajūtas uztver apkārtni, krājot iespaidus. Tikai beigās, ja apskates rezultātā kļūst „garlaicīgi”, mūsu redzes lokā nonāk griesti. Dekori var izmainīt cilvēka uztveri par telpu: grīda – sienas – griesti.
Piemēram, ja vienu sienu nolīmē ar tapetēm košā krāsā vai izteiktu rakstu, apmeklētājs pievērsīs uzmanību tieši tai un tikai pēc tam citiem elementiem. To varētu saukt par akcentējošo sienu. Bet sienu var veidot arī kā virzošo sienu – tādu, kas piesaista vispirms skatienu sev un pēc tam to novirza uz kādu konkrētu mērķi. Izmantojot šo metodi, var mērķtiecīgi izlīdzināt nesaskaņas telpas kompozīcijā un novērst skatienu no kāda defekta.

Griesti un grīda
Ja grīda ir tumšā krāsā, tā rada pamatu, kas telpai piedod  pamatīguma, stabilitātes un drošības sajūtu. Ja sienas ir gaišas, telpa šķiet plaša un liela. Ja grīda un sienas ir tumšākas par griestiem, tad telpa  liekas augstāka, tas optiski rada „ligzdas efektu”.
Tumši griesti piedod telpai aizsargājoša jumta sajūtu un  liek tiem izskatīties zemākiem, bet tad, ja griestu krāsojuma tonis atkārtojas citos telpas elementos, piemēram, mēbelēs, tad telpa vizuāli iegūst līdzsvaru un griesti mazāk izceļas.

Raksti un ornamenti
Lieli raksti tumšās krāsās samazina sienas virsmu un izmaina proporcijas. Tapetes ar maziem rakstiem gaišās krāsās padara telpu plašāku.

 

SKATIES BILDES UN IEDVESMOJIES!

Reklāma
Reklāma


Akcentējoša siena
Tumšā krāsa telpas gala sienu var optiski saīsināt. Pie tādas sienas mēbeles akcentējošā krāsā izskatīsies sevišķi izteiksmīgi. Ja akcentējošā siena un grīda noformētas vienādi, tas  gan saīsina telpu, gan padara to mājīgu.

Svītras
Vertikālas svītas vai augu un ziedu motīvi, kas izkārtoti vertikāli uz sienām, padara to šaurāku un garāku. Horizontālas svītras padara telpu vēl zemāku un platāku. Nelielas horizontālas svītras sienas apakšējā daļā piedod telpai plašumu un mieru.
Kompozīcija ir pilnīga elementu līdzsvarotība. Dekorēt telpu nozīmē izplānot visu elementu un sīkumu atrašanos telpā. Tas nozīmē – sabalansēt kārtību, harmoniju un pozitīvu kustību. Ne vienmēr vajag visu saskaņot pēc vienota stila vai krāsu gammas, tā interjers var izskatīties neinteresants. Atcerieties, likumi ir radīti, lai tos pārkāptu. Mēs atrodamies zinātniski teoriju un modes ietekmē, bet par to kādā telpā dzīvot, justies labi un baudīt to, izvēle jāizdara Jums.


Raksts tapis sadarbībā ar A.S. Creation rupnīcu (Vācija) un  portālu/interneta veikalu www.tapetesjums.lv