Neregulāras mēnešreizes un bērniņa ieņemšana

"Man ir 23 gadi, un kopš man sākās mēnešreizes, tās ir ļoti neregulāras. Citreiz starp vienām un otrām ir pat viens, divi mēneši starpā.  Ja iekrīt posms, kad MR ir katru mēnesi, tad cikls ir vismaz 34 dienu garš. Runājoties ar draudzenēm, secinu, ka neesmu viena ar šādu problēmu. Ko var darīt lietas labā? Attiecīgi saprotu, ka ar šādu ciklu tikt pie bērniņa var būt pagrūti - būs ilgi jāgaida. Ginekologs gan jau izrakstīs regulējošus medikamentus..." jautā kāda mammam.lv/tetiem.lv lasītāja.

Neskatoties uz to, ka MR ir neregulāras, tās tomēr notiek, kas liecina, ka ovulācija arī notiek.

FOTO: Edgars Runcis, mammam.lv/tetiem.lv

Neskatoties uz to, ka MR ir neregulāras, tās tomēr notiek, kas liecina, ka ovulācija arī notiek.

Atbild: Anna Suhanova, auglības atpazīšanas metodes instruktore

Sāksim laikam no pašiem pamatiem. Sievietes un vīrieša reproduktīvā sistēma ir visas endokrīnās sistēmas sastāvdaļa. Tāpēc pats lielākais "priekšnieks" mūsu auglībai atrodas galvā - mazs dziedzerītis hipofīze, kas komandē visus iekšējās sekrēcijas dziedzerus. Kad pubertātes vecumā sāk strādāt reproduktīvā sistēma, tas ir tas pats, kas ieviest jaunu nodaļu vai departamentu lielā, nepārtraukti funkcionējošā uzņēmumā. Tā ir vesela reorganizācija, un reorganizācija nenotiek uzreiz - tai ir vajadzīgs laiks. Sievietes reproduktīvā sistēma pavisam nostabilizējas ap 24 gadiem. Patiesībā, ja jums ir 23, tad vajadzētu būt jau stabilākai situācijai. 


Otra lieta ir tas, kādi apstākļi ietekmē mūsu auglību? Hormoni ir informācijas nesēji, tā filozofiski izsakoties. Mūsu ķermenim tie nogādā informāciju par visu, kas notiek ap mums. Par mūsu dzīvesveidu, uzturu, atpūtas režīmu, stresa līmeni, attiecībām, bailēm un aizspriedumiem. 
 

Reklāma
Reklāma

Reproduktīvo sistēmu bieži ietekmē kādas citas veselības problēmas - tās varbūt kādas izslimotas infekcijas, vāja imūnsistēma vai kādas hroniskas saslimšanas. 


Pārstrādājot šo informāciju, bieži vien ķermenis pieņem lēmumu, kas mums var arī nepatikt. Jo reproduktīvā sistēma ir pati jūtīgākā, to var ietekmēt pilnīgi viss. Gribu teikt, ka pirms jūs sākat lietot regulējoša zāles – izvērtējiet, ko jūs varētu mainīt savā dzīvē vai uzturā, vai atpūtā – protams, iespēju robežās.
 

Tāpat reproduktīvo sistēmu bieži ietekmē kādas citas veselības problēmas - tās varbūt kādas izslimotas infekcijas, vāja imūnsistēma vai kādas hroniskas saslimšanas. Bērniņa ieņemšana ir ļoti atbildīgs solis, tāpēc būtu arī atbildīgi tam jāpieiet. Neskatoties uz to, ka jums ir neregulāras MR, tās tomēr notiek, kas liecina, ka ovulācija arī notiek. Lai cik reti sievietei notiktu ovulācija, ja viņa iemācās atpazīt ovulācijas tuvošanos, saprast, kad ir auglīgais laiks, kā arī izvērtēt savas auglības kvalitāti un saprast, kādi apstākļi to ietekmē labvēlīgi un kuri nelabvēlīgi, tad bērniņu var plānot tieši tad, kad to vēlamies.