Dažādas rotaļas ar 3 līdz 6 mēnešus vecu mazuli

Kad bērnam jau ir aptuveni 3–6 mēneši, periodi, kad viņš ir nomodā, sāk palikt nedaudz garāki, un mazulis kļūst patstāvīgāks. Ja bērns pats spēlējas, pēta savas rociņas vai ļoti koncentrējas saķert kādu grabuli, netraucējiet viņu. Atļaujiet viņam pabūt vienam un saprast, uz ko viņš pats jau ir spējīgs. Šajā periodā zīdainis sāk spēlēties daudz aktīvāk. Kādas rotaļas mazulim piedāvāt?

Rotaļāties var arī ar maziem bērniem.

FOTO: Shutterstock.com

Rotaļāties var arī ar maziem bērniem.

Gulēšana uz vēderiņa

Lai bērnam iepatiktos atrasties uz vēderiņa, viņu var apguldīt uz mīkstas bumbas un uzmanīgi ripināt uz priekšu un atpakaļ. To vislabāk darīt spoguļa priekšā, jo tad bērns varēs notiekošo vērot, un viņam būs interesantāk.


Zīdaiņa peldēšana

Zīdaiņus var sākt peldināt baseinā aptuveni no četru mēnešu vecuma. Mazuļiem ūdens nav sveša lieta, tāpēc parasti viņiem ļoti patīk plunčāties siltā baseinā, kur ir daudz vietas un citi mazuļi. Uzziniet savā tuvākajā pelbaseinā, vai tur ir iespēja apmeklēt zīdaiņu peldēšanas nodarbības. Ja tādas iespējas nav, tad peldiniet mazuli mājās vannā, ja tā lieluma ziņā ir piemērota šādam nolūkam. Zīdaiņu baseinā ūdens temperatūrai vajadzētu būt aptuveni + 33 grādiem.


Šūpināšana

Bērnam noteikti patiks šūpināšana. Tikai atcerieties, ka viņa muguras muskuļi vēl nav pietiekami nostiprinājušies, lai viņš muguriņu būtu spējīgs noturēt pats, tādēļ izvēlieties atbilstošus šūpināšanas veidus. Piemēram, apgulieties uz muguras uz grīdas, salociet kājas ceļos, uzlieciet uz tām uz vēdera gulošu mazuli, un šūpiniet bērnu, cilājot savas kājas uz augšu un uz leju. Lai trenētu bērna līdzsvaru, izmēģiniet bērnu noguldīt tikai uz vienas savas kājas. Uzmanieties, lai bērns nenokrīt.
Bērnu šūpināt var arī, ieguldinot viņu palagā vai segā. To visvieglāk izdarīt, ja rotaļā piedalās divi pieaugušie, un katrs tur savu palaga vai segas galu.


Mēles rādīšana

Ja regulāri rādīsiet bērnam mēli, viņš arī iemācīsies izbāzt mēli no mutes. Pirmajā momentā šāda aktivitāte liekas dīvaina un nekam nevajadzīga, bet, šāda kustība attīsta bērna mēles muskuļus, kas vēlāk būs nepieciešami runas attīstībā.


Sarunāšanās

Citi bērni to apgūst agrāk, citi vēlāk, bet apmēram šajā vecumā mazulis sāks atbildēt, ja vien dosiet viņam tam nepieciešamo laiku. Skatieties bērnam acīs, un, ja viņš saka: „A–e!”, atbildiet viņam tāpat un klusējiet, gaidot viņa atbildi. Lai arī bērns vēlas atbildēt un vēlreiz pateikt „A–e!”, viņam nepieciešams ilgāks laiks, lai saņemtos un to izdarītu. Tāpēc esiet pacietīgi. Varbūt bērns atbildēs tikai pēc 15 sekundēm. Ja bērns skatās jums acīs, parasti tas nozīmē, ka viņš grib ko teikt. Ja turpretī viņš sāk grozīt galvu uz citu pusi vai spēlēties ar grabulīti, sarunu viņš visdrīzāk ir beidzis.


Spēlēšanās uz aktivitāšu paklājiņa

Reklāma
Reklāma

Šajā vecumā bērns sāk atšķirt dažādas krāsas, struktūras, skaņas, utt., tāpēc būtu ieteicams iegādāties vai pašiem izgatavot spēļu paklājiņu, kur mazulis pats ar pirkstiņiem var izjust, kāda ir sajūta, rokās paņemot vilnu, samtu, velvetu, kaut ko pūkainu, kaut ko čaukstošu, utt.


Kutināšana un smiešanās

Šajā vecumā bērnam ļoti patiks, ja pakutināsiet viņu vai kā citādi izraisīsiet viņā smieklus, piemēram, rādot smieklīgas sejas izteiksmes vai radot jocīgas skaņas.


Spēle — ejam, ejam, stāt

Paņemiet bērnu uz rokām, ejiet uz priekšu, sakot: „Ejam, ejam!”, un tad pēkšņi apstājieties un sakiet: „Stāt!”. Tā atkārtojiet, kamēr vien jums un mazulim tas sagādā prieku.


Skatīšanās spogulī

Lai arī bērns tikai aptuveni pusotra gada vecumā sāk apjaust, ka persona, kas redzama spogulī ir viņš pats, skatīšanās spogulī mazulim ir aizraujoša nodarbība jau gandrīz no pašas dzimšanas, bet pilnīgi noteikti periodā no trim līdz sešiem mēnešiem.

 

Avots: Zaiga Strutmane. Ikdiena ar mazuli. Jumava, 2008.