Saudzē savu veselību aukstajā laikā!

Ņemot vērā sinoptiķu prognozes par ievērojami vēsāka laika iestāšanos tuvākajās dienās, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi atgādina, ka nepiemērots apģērbs, kā arī atrašanās ārā alkohola reibumā var izraisīt ķermeņa daļu apsaldējumus vai visa ķermeņa atdzišanu (hipotermiju).

Esiet piesardzīgi – nepakrītiet uz apledojušām kāpnēm un ietvēm.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Esiet piesardzīgi – nepakrītiet uz apledojušām kāpnēm un ietvēm.

Atdzišana var iestāties, ja būtiski pazeminās ķermeņa temperatūra, ilgstoši atrodoties aukstumā ārā vai aukstā ūdenī. Visjūtīgākie pret siltuma zudumu ir bērni un vecāka gadagājuma cilvēki.
Arī alkohola lietošana palielina nosalšanas risku. Alkohola ietekmē paplašinās ādas asinsvadi, mazinās drebuļu aizsargmehānisms un cietušais nespēj adekvāti uztvert apkārtni un notiekošo.
Hipotermijas attīstību var veicināt arī dažādas saslimšanas – cukura diabēts, centrālās nervu sistēmas bojājumi, traumas, u.c.
Drebuļi ir pirmā pazīmē, kas liecina par to, ka tas zaudē siltumu – dodieties iekštelpās sasildīties. Par to, kā rīkoties ķermeņa atdzišanas vai apsaldējumu gūšanas gadījumā, vairāk lasiet NMP dienesta mājas lapā: http://www.nmpd.gov.lv

 

Reklāma
Reklāma

Mediķi atgādina:
•    Esiet piesardzīgi – nepakrītiet uz apledojušām kāpnēm un ietvēm. Augstpapēžu apavi rada nestabilitāti un lielāku traumu gūšanas risku. Atgādinām, ka pakrītot var gūt ne tikai kāju un roku lūzumus, bet arī nopietnas galvas un muguras traumas.
•    Atcerieties, ka draudus gājēju veselībai rada arī lāstekas un sniega masas, kas izveidojušās pie māju jumtiem. Esiet piesardzīgi!
•    Gadījumā, ja cilvēkam ir augsts asinsspiediens vai kāda cita sirds asinsvadu saslimšana, viņam nevajadzētu aukstā laikā strādāt ārā. Tomēr, ja esat nolēmis, piemēram, tīrīt sniegu – nepārpūlieties, saģērbieties silti un strādājiet lēnām.
•    Ja dodaties slēpot, slidot vai plānojat citas sportiskas aktivitātes ārā – vēlams paņemt līdzi sausu drēbju komplektu un siltu dzērienu. Sportam izvēlieties kvalitatīvu un drošu sporta inventāru.
•    Aizsalušas upes, dīķi un citas ūdenskrātuves nav droša virsma, lai pārvietotos, slidotu, spēlētu hokeju u.tml. – neatstājiet bērnus bez uzraudzības to tuvumā.
•    Rūpējoties par mājokļa apsildīšanu – nepārkuriniet krāsnis un kamīnus. Atgādinām, ka par ātru aizverot krāsns aizbīdni, telpā var ieplūst tvana gāze, kas var izraisīt nopietnu saindēšanos.