Bērna slimošana — protests pret dārziņu?

„Augustā mans trīsarpus gadus vecais dēliņš sāka apmeklēt bērnudārzu. Pagāja vienu nedēļu, saslima, divas nedēļas slimoja, izveseļojās, aizgāja uz dārziņu, un tad tik sākās — viena divas dienas dārziņā, tad atkal nedēļa mājās. Sāku jau bažīties, bet te jau otro nedēļu kā pulkstenis nāk četri pieci no rīta, tā dēliņam ir vai nu caureja, vai klepus, vai temperatūra un vēl visādas vainas, bet, kā paiet pāris stundas, tā viss ir labi, it kā nekas nebūtu bijis.

FOTO: Shutterstock.com

Tā apmēram divas trīs dienas, tad viss kārtībā. Tikko iepriekšējā vakarā pasaku, rīt iesim uz dārziņu, tā atkal ap četriem pieciem piemetas kāda kaite. Kā lai izprot? Varbūt mazais nav gatavs dārziņam?” Atbild Aija Baha-Velvele, geštaltterapeite un pedagoģijas maģistre.

 

Neņemos apgalvot, ka Jūsu mazulis nav gatavs dārziņam, tomēr šīs veselības problēmas varētu būt spilgts pierādījums tam, ka bērns nevēlas doties uz bērnudārzu. Personīgi es pati bērnībā ļoti bieži slimoju, jo man nepatika doties uz bērnudārzu. Lasot Jūsu vēstuli, saprotu, ka pati esmu rīkojusies līdzīgi, un tādā veidā es lielāko daļu pavadīju mājās ar mammu vai vecvecākiem, kas mani ļoti apmierināja!

Šīs veselības problēmas varētu būt spilgts pierādījums tam, ka bērns nevēlas doties uz bērnudārzu.

 

Reklāma
Reklāma

Varbūt Jūsu bērnam ir grūti iejusties bērnudārzā, pieņemt noteikumus, iekļauties režīmā, kontaktēties ar vienaudžiem. Būtu vērts aprunāties ar bērnu, kas notiek bērnudārzā, kā viņš tur jūtas. Varbūt ir iespējams viņu vest uz bērnudārzu tikai līdz pusdienlaikam vai arī vest dažas dienas nedēļā, kamēr bērns pierod. Iespējams, viņš šādā veidā pārdzīvo atdalīšanos no Jums, un adaptācijas periods ir grūts. Katrā ziņā ir svarīgi neignorēt šos veselības traucējumus, ko Jūs arī darāt.

 

Psiholoģiskajam klimatam ir ļoti liela nozīme bērna labsajūtas nodrošināšanai, tāpēc mēģiniet runāt vai ar rotaļlietām izspēlēt situācijas dārziņā, lai spētu izprast savu bērnu, noskaidrotu viņa vajadzības. Bērni ir ļoti dažādi, un arī viņu vajadzības ir dažādas, ne visi ir radīti, lai būtu bērnudārza bērni. Tikai Jūs varat atrast labāko veidu savam bērnam — tas var būt bērnudārzs, rotaļu grupa, dzīvošana mājās ar auklīti vai vecvecākiem. Mēģiniet pieņemt, ka Jūsu bērna vēlmes par to, kā pavadīt dienu, var atšķirties no jūsējām.