Atceries par piesardzību, sagaidot Jauno gadu!

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi iedzīvotājiem vēl laimīgu un veselīgu jauno gadu un atgādina par piesardzību svētkos. Mediķu pieredze rāda, ka Jaunajā gada svinību laikā cilvēki paraksti ir aktīvāki nekā Ziemassvētkos – dodas ciemos, apmeklē dažādus pasākumus un svinības, gadu miju sagaida, izejot pilsētas ielās.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

NMP dienesta dati par iepriekšējiem gadumijas svētkiem liecina, ka katru gadu gan pieaugušie, gan bērni svinību laikā gūst traumas, neprasmīgi rīkojoties ar petardēm un raķetēm (pirotehniku). Visbiežāk tās ir roku un pirkstu traumas – apdegumi vai pat amputācijas, gadījumā, ja petarde sprāgst rokā, tāpat arī sejas, galvas un acu traumas gadījumā, ja izšautā petarde traumējusi galvu vai seju. Atgādinām, ka šādas traumas var radīt paliekošas sekas veselībai – sadragātas plaukstas, redzes traucējumus vai pat zudumu, smagas galvas traumas.

Lai svētkos izvairītos no traumu gūšanas, NMP dienesta mediķi aicina ievērot piesardzību:
* Ja iegādājaties pirotehniku, tad tikai veikalos, kur to atļauts pārdot. Nekad neiegādājieties pirotehniku „no rokas” – tā var būt nekvalitatīva un nedroša. Tāpat nemēģiniet pirotehniku izgatavot paši.
* Vienmēr rūpīgi iepazīstieties ar pirotehnikas lietošanas instrukciju.
* Raugieties, lai pirotehnikas izstrādājumi nenonāk nepilngadīgo rokās. Stāstiet bērniem par to, cik nopietnas sekas var būt, ja, lietojot pirotehniku, netiek ievērota pievienotā pamācība un drošības noteikumi.
* Ja kādu raķeti neizdodas „ iedarbināt”, nedrīkst to palaist vēlreiz vai pētīt un mēģināt saskatīt, kas nav kārtībā.
* Pirotehniku nekādā gadījumā nedrīkst vērst pret sevi vai apkārtējiem. Atcerieties: raķete var ievainot ne tikai tuvumā esošos, bet arī ielidot māju logos, balkonos un malkas šķūņos un traumēt cilvēkus.
* Pieskatiet bērnus un rūpējieties par viņu drošību un veselību. Neatstājiet nepieskatītus karsta šķidruma traukus, ko bērns varētu apgāzt vai uzraut sev virsū un gūt apdegumus. Neatstājiet bērnus vienus pašus telpās, kur ir iedegtas svecītes.

Vairāk par drošu pirotehnikas lietošanu lasiet Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta mājas lapā

Reklāma
Reklāma

http://vugd.gov.lv/lat/aktualitates/zinas/3225-drosa-pirotehnikas-lietosana-svetkos

* Esiet uzmanīgi uz slidenām ietvēm un ceļiem – pakrītot var gūt ne tikai kāju un roku lūzumus, bet arī nopietnas galvas un muguras traumas.
* Ievērojiet mērenību, lietojot alkoholiskos dzērienus.

Atgādinām, ka svētku dienās medicīniskus padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos, var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Telefona darba laiks - brīvdienās un svētku dienās visu diennakti, bet darba dienās no plkst.18.00 līdz plkst.8.00.

Neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta ir veselība vai dzīvība, ātro palīdzību var izsaukt zvanot uz tālruni 113.