Sveču maģiskais spēks. Svečojam veselīgi

Izrādās, krāsainās un smaržīgās no parafīna darinātās sveces ir gana kaitīgas, lai ar tām pārmēru neaizrautos. Bet mums ir laba alternatīva. Vaska, sojas un palmu eļļas sveces lieliski noderēs gan svētkos, gan ne tikai ikdienas dedzināšanai.

No bišu vaska plāksnēm sveces tu vari pagatavot dažās minūtēs! Foto: Rojs Maizītis, izdevniecība Rīgas Viļņi

FOTO: Shutterstock.com

No bišu vaska plāksnēm sveces tu vari pagatavot dažās minūtēs! Foto: Rojs Maizītis, izdevniecība "Rīgas Viļņi"

Svečošanas gudrībās dalās sveču meistare Gunita Stepena.

 

 

Bišu vaska sveces 

Šīs ir manas iecienītākās nu jau labu laiku. Iespējams, tāpēc, ka bišu vasks tepat, Latvijā, ievākts, un, tumšā vakarā sveci dedzinot, šķiet, vasaras ziedu pļava ir tikai rokas stiepiena attālumā. Sveces degot izdala ēteriskās eļļas, kas atrodas vaskā, kā arī dezinficē telpu, sadedzinot putekļus, baktērijas un pat dažu labu vīrusu. Turklāt vaska sveces smaržo krietni labāk par kādu citu mums tik labi ierasto ziemas sanitāru – ķiploku. Pietiek tikai vienu dienā izdedzināt, lai istabas gaiss būtu kaut cik uzlabots un attīrīts. Bišu vaska sveces jauki smaržo arī, ja tām nav liesma piešauta. Turklāt, nopērkot bišu vaska plāksnes, tu pati sveci vari uztaisīt pāris minūtēs. Un tas ir krietni lētāk, nekā pirkt jau gatavas dažādu figūru vaska sveces. No vienas plāksnes, kas maksā vien 69 santīmus, varēsi uztīt vienu līdz četras sveces, atkarībā no lieluma. Tikmēr jau gatava tev izmaksās vairāk par latu. Bišu vaska plāksnes sveču tīšanai vari iegādāties medus veikalos. Vasku pierasts redzēt dzeltenu, bet iespējams izmantot arī neattīrītu, un tad tas būs kā kafija ar pienu. Savukārt attīrīts tas iegūst baltu krāsu. 
 

 

Sojas vaska sveces 

Šīs arī man patīk, tiesa, ne tik ļoti kā no mūsu pašu vaska taisītās. Sveču pagatavošana no sojas vaska popularitāti ieguvusi pēdējā laikā. Arī šīs sveces ir nesalīdzināmi nekaitīgākas par parafīna māsām. Tās izgatavotas no sojas vaska, kas savukārt iegūts no sojas pupiņām. Kad raža novākta, pupiņas iztīra, izloba un saveļ pārslās. Pēcāk no pārslām izspiež eļļu, kas tiek hidrogenizēta, tādējādi nepiesātinātās taukskābes kļūst piesātinātas un istabas temperatūrā sacietē, padarot eļļu par cietu vielu. Sojas vasks var būt baltā, viegli krēmīgā vai dzeltenīgā tonī. 

Svečošana ar sojas vaska gaismekļiem gan nav no lētajiem priekiem. Rupji rēķinot, tas izmaksā vidēji 10 latus diennaktī, jo tieši tik maksā viena svece, kuras degšanas ilgums ir 25 stundas. 

 

 

Palmu vaska sveces 

Tās iegūst no palmu eļļas, kas ir ekoloģiski tīrs produkts. Ja sojas vaska gaismekļu pasaule zināmā mērā vēl ir jaunapgūta, tad palmu eļļas svecēm jau ir simtu gadu sena vēsture. Man patīk, ka no šīm svecēm nopilējuši sveķi nespēj sabojāt drēbes, jo tos ir ļoti viegli notīrīt, tos var izmazgāt gan ar rokām, gan veļas mašīnā. Svečošana ar palmu vaska sveci tev izmaksās aptuveni 5 latus diennaktī. Lai nodrošinātu kvalitatīvu cilindriskas sveces degšanu, pirmajā reizē tā būtu jādedzina vismaz 4 stundas (sveces diametrs ~8 cm). Svecei jāļauj „sasilt”, lai neveidotos sašaurinājums, kas samazina tās degšanas kvalitāti un ilgumu. 

 

 

Pareizā dedzināšana 

-Lai svece labāk nodegtu, degšanas laikā nolej lieko, izkusušo vasku. 

-Lai svece nekūpētu un nedegtu ar pārāk lielu liesmu, nededzini to caurvējā. 

-Ja dakts kļuvusi pārāk gara un liecas laukā no liesmas, nogriez to. 

-Atceries – siltākās telpās sveces deg ātrāk. 

 

Sveces maģiskā daba 

Reklāma
Reklāma

Vēl pirms pāris gadiem sveces man bija vienaldzīgas, lai tās būtu no parafīna, vaska vai kādas brīnuvielas. Biju pārliecināta – liesma ir nozagta uguns un ar zagtām lietām es nekrāmējos. Tomēr, reiz ilgi raugoties degošā svecē, aizmirsu, no kurienes tā nākusi, un tās maģiskais spēks mani pieradināja. 

 

Sveces dzimšana 

Pirmās sveces tika lietas jau 3. g.t.p.m.ē. Tiesa, ikdienā tās ienāca tīri praktisku apsvērumu dēļ – tās kalpoja kā pirmās apgaismes ierīces. Sveces liesma gaismu nesusi kā nabadzīgos mitekļos, tā pilīs un turīgu ļaužu mājās, degdamas varenos kroņlukturos. Arī tagad, kad elektrības dzīslas saiet uz īso un iestājas negaidīta tumsa, glābiņu meklējam pie senlaiku gaismas nesējiem. Tomēr līdz ar sveces dzimšanu dzima arī tās maģiskais spēks, kas slēpjas sveces dvēselē – uguns liesmā. Kā zināms, ugunij piedēvē milzu – gan uzlādējošu, gan postošu spēku. Uzskata, ka tā spēj attīrīt mūsu astrālo ķermeni, atbrīvot no sliktās enerģijas telpas, kurās mitināmies. Turklāt tieši sveces no dabiskā materiāla ir enerģētiski spēcīgākas, jo pagatavotas no tā sauktā saules materiāla, kamēr parafīnam piedēvē zemes izcelsmi un spēku.

 

Prom, sliktie no manas mājas 

Nu nebūs jau tā, ka iedegsi sveci un visas nelāgās enerģijas, sveces gaismas pārbiedētas, pašas no mājas aizmuks. Te nu mazliet būs jāpiepūlas – kā ar domu, tā praktisku rīcību. Tātad, pirms liec sveces liesmai kliedēt sliktās enerģijas, sakārto, izmazgā un izpucē mitekli. Tad vai nu istabas stūros, vai uz galda novieto sveces; tā, lai tās būtu katrā debess pusē. Aizdedzini un ļauj tām izdegt līdz galam. Pēc tā, kā uzvedīsies liesma, redzēsi, vai mājās bijis daudz vai maz negatīvās enerģijas. Ja daudz – sveces degs nemierīgi, raustīsies un sprakšķēs, bet, ja maz, tās degs rāmi. Tomēr arī tad nebūsi mājas attīrīšanas procesu veikusi lieki. Kā nekā arī profilakse noder. 

 

Mazliet raganiskas izdarības 

Jau gadsimtiem svece kā neiztrūkstošs elements bijis dažādos maģiskos rituālos. Tās, piemēram, izmantoja buroties un zīlējot. Turklāt burvji, zīlnieki un raganas vislabāk sveces izgatavoja paši un speciāli šiem rituāliem paredzētiem mērķiem. Esmu pilnīgi pret slikto buršanos, bet, ja gribas ko jauku un gaišu uzpesteļot, kāpēc gan ne?! Savs smeķis ir arī šādām mazliet raganiskām izdarībām. Nu, kaut lai mazliet ieskatītos nākotnē. Vislabāk to darīt pilnmēnesī, jo, kā zināms, šajā laikā jau tāpat trakas lietas notiek. Burties var arī trīs dienas pirms un pēc pilnmēness. Iededz sveci, pāris minūtes koncentrējies uz tās liesmu, vizualizē savu iedomāto vēlmi un mērķi. Ja vēlies sveces liesmā nākotni skatīt, raugi, kā tā uzvedas: rimta degšana ļauj tev atslābst, met kreņķus pie malas, jo vismaz kādu laiku tevi gaida mierīga dzīvošana. Ja liesma ik pa laikam iezaigojas spilgtāka, tad gaidāmas kādas ne visai patīkamas raizes, mierinājumam gan jāpiebilst, visticamāk, tās tevi skars tikai pastiprināti, nu gluži kā garāmgājēju. Ja liesma ir blāva un negribīga, padomā, vai ikdienā tavā tuvumā nerosās kāds nelabvēlis. Ja liesma deg sprakšķēdama, mazas dzirksteles apkārt šaudīdama, tad tuvākā nākotne būs baudu un izpriecu piesātināta. Nav laba zīme, ja rituāla svece pēkšņi nodziest. Tāpat arī pašai nevajadzētu to nopūst, bet ļaut izdegt līdz galam. 

 

Laiks meditācijai 

Kad galva drūmu domu pilna, aizdedzini sveci, noliec to sev priekšā, koncentrējies uz sev svarīgo un skaties caur liesmu. Ievelc dziļi elpu un domās lūdz, lai tā uzņem sevī negācijas. Tad lēni izelpo ar domu, ka sliktais atdots sveces liesmai. Pēc tam vēl vairākas reizes dziļi ieelpo un izelpo nu jau sveces attīrīto enerģiju. Meditācija ar sveci palīdz arī, ja nav konkrētu slikto domu, no kurām vēlies tikt vaļā, vienkārši bijusi drūma un draņķīga diena. Skatoties sveces liesmā, mēģini saprast, kur visvairāk tev pietrūcis gaišuma, siltuma un pozitīvās enerģijas un domās sveces liesmu mēģini iedegt tieši tur. Visbeidzot, skatoties sveces liesmā, vari abstrahēties no pilnīgi visām domām. Pārliecinies, tas nemaz nav tik grūti. 

 

Ielāgo: 

-Nenopūt sveci ar elpu, jo tā vari aizpūst arī sveces liesmas atnesto labo enerģiju. Vislabāk sveci nodzēst ar mitriem pirkstiem, ātri saspiežot dakti, vai arī to noslāpē, uzliekot tai speciālu kausiņu vai uguns izturīgu trauciņu. 

 

Ko mūsu senči no sveces nolasīja 

-Ja sveces liesma deg mierīgi, bez raustīšanās, tad gaidāms jauks laiks. 

-No sveces liesmas nedrīkst aizsmēķēt, tad vecumdienās acīs asarošot. 

-Ja svece tieši pusnaktī nodziest, tad kāds no mājiniekiem mirs. 

-Ja sveci dedzina abos galos, tad nedzird zagļus nākam. 

 

 

Žurnāls „Stella”, Kasjauns.lv / Foto: Rojs Maizītis, no privātā arhīva