Tētiem. Par sievietes emocionālajām vajadzībām dzemdībās

"Ir zināms, ka fiziski un psiholoģi veselīgam vīrietim erekcija ir dabiska lieta. Viņš spēj to sajust, piedzīvot un pat baudīt. Taču ir gandrīz neiespējami piespiest vīrieti ejakulēt cilvēku pilnā istabā, operāciju gaismām degot, noliktam visu apskatei dīvainā krēslā un vēl uz laiku. Taču tieši tādus apstākļus dzemdēšanai piedzīvo lielākā daļa sieviešu," dzemdību atbalstītājiem tētiem raksta ārste un mājdzemdību vecmāte Dina Ceple.

Dzemdībās slavē savu mīļoto sievieti...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dzemdībās slavē savu mīļoto sievieti...

 

Mana mazā meita kakā. Viņai ir desmit mēneši un viņa vēl nezina, kā to zinātniski pareizi dara. Viņa klusiņām ierāpo istabas tālākajā nostūrī un pieceļas kājās. Viņa stumj. Vienīgi aizturētā elpa, ko tik labi pazīst ikkatrs no mums, nodod mazās meitenes centienus. Ir sajūta, ka viņas istabā nemaz nav. Viņa ir tik ļoti iegrimusi sevī un savā svarīgajā darbā, ka neizkustas no vietas pat uztverot manu vērīgo skatienu. Intīms un svēts brīdis. Netraucēju. Pēc mirkļa viņa laimīga ierāpo man klēpī samīļoties. Viss ir tik ļoti cilvēcīgi, dabiski, labi...nesu viņu mainīt autiņu.

 

Sievietes emocionālās vajadzības dzemdībās joprojām ir maz pētītas. Un patiesi! Kā gan lai apraksta veselo saprātu? Kā lai pamato pašos pirmsākumos ieliktas vajadzības un tieksmes, kas, turklāt, ir kopīgas visai cilvēku sugai?

 

Ir zināms, ka fiziski un psiholoģi veselīgam vīrietim erekcija ir dabiska lieta. Viņš spēj to sajust, piedzīvot un pat baudīt. Taču ir gandrīz neiespējami piespiest vīrieti ejakulēt cilvēku pilnā istabā, operāciju gaismām degot, noliktam visu apskatei dīvainā krēslā un vēl uz laiku. Taču tieši tādus apstākļus dzemdēšanai piedzīvo lielākā daļa sieviešu.

 

Dzemdībām ir daudz kopīga ar seksualitāti. Tās ir spontānas kustības, izmainīta elpa, dīvainas skaņas... Vīrieša seksualitāte ir karstasinīga un strauja. To varētu raksturot apmēram tā: "Var? Jā! Jā! Jā!" Tai der gaisma, nedaudz adrenalīna, spontanitāte un spējas kustības. Sievietes seksualitāte ir lēnīgāka. Viņām ir vajadzīgas sarunas, pieskārieni, glāsti un maigums. Ir vajadzīga droša, iespējami netraucēta vieta un intimitāte. Tai der siltums, klusināts apgaismojums, sveces un maiga mūzika. Vai varbūt vienkārši silta, mīksta un droša vieta, lai varētu netraucēti atraisīties un nodoties dabiskajiem instinktiem. Sievietes seksualitātei vajadzīgs laiks. To varētu raksturot apmēram tā: "Nē! Nu, nezinu! Varbūt! Nu labi! Jā!"  Vietai nav izšķirošas nozīmes. Galvenais, lai būtu laiks un drošība. Un, protams, neiztrūkstoši brīdis pēc tam... mazliet maiguma, silta pieglaušanās, mirklis savstarpējai emocionālai saskarsmei. Savā ziņā, tas ir veselais saprāts, par ko gribētos lūgt iedomāties visiem tiem, kas ir klāt sievietes atvēršanās un atdošanās procesā - dzemdībās.

 

 Esiet emocionāli kopā ar jaunpiedzimušo māmiņu, brīdī pēc dzemdībām. Sievietei ļoti nepieciešami pieskārieni, glāsti, maigums un atzinība.

 

Reklāma
Reklāma

Drošā vieta dzemdēšanai mums katrai ir sava. Citai drošību dod iespējama sterilitāte un pieejamais aprīkojums. Citai - sava māja - ierasta un pazīstama. Taču tam dzīvniekam, kas mīt mūsos, drošību dod paslēpšanās no svešām acīm intīmos brīžos. Lai kur arī notiktu dzemdības, iespējami netraucēta vide atvēršanās laikā ir galvenais priekšnoteikums, lai sieviete vispār varētu atraisīt sevī dzemdēšanas spēju. Un dzemdību speciālista klātbūtnei jābūt vērīgai, bet netraucējošai. 

 

Laiks atvērties un dzemdēt. Informēta sieviete zina, cik laika viņai ir atvēlēts šim procesam, atkarībā no izvēlētās dzemdību norises vietas. Ļoti ilgas dzemdības paaugstina iespēju, ka tajās notiks medicīniska iejaukšanās, bet ļoti straujas dzemdības paaugstina dzemdību traumatisma risku mātei un bērnam. Atbilde ir dzemdības, saskaņā ar savu iekšējo ritmu, ne ātru, ne lēnu - tieši tādu, kādu daba to  mūsos katrā ielikusi. Tādu, lai nesteidzīgi varētu ļauties notiekošajam, bez bailēm un aizspriedumiem par zinātniski pareizu dzemdēšanu. Droši iet savu atvēršanās ceļu un palīdzēt sev sajust prieku par brīnišķīgajām dabas dotajām spējām sievietei dot dzīvību bērnam.

 

Intimitāte. Klusinātas gaismas, iespējami maz blakus trokšņu, tuva cilvēka klātbūtne un aizvērtas durvis ir ideāla vide "sievietes erekcijai" jeb dzemdību izstumšanas brīdim. Netraucējiet viņu ar norādījumiem, bet vārdos izceliet to, kas viņai labi izdodas. Viņai ir spēja dzemdēt savu bērnu, bet tā atraisās tikai intīmā, labvēlīgi atbalstošā gaisotnē. Un nav svarīgi, kādā pozā viņa to dara. Mazā meitene kārtoja savas dabiskās vajadzības stāvus, un viņai tas labi izdevās. Arī lielām meitenēm piemīt spēja sajust sava ķermeņa vajadzības un ieņemt vispalīdzošāko pozīciju.

 

Esiet emocionāli kopā ar jaunpiedzimušo māmiņu, brīdī pēc dzemdībām. Sievietei ļoti nepieciešami pieskārieni, glāsti, maigums un atzinība pēc visnozīmīgākā seksualitātes akta viņas mūžā. Šajā brīdī sieviete, visticamāk, nespēs jums pateikt, cik ļoti tas viņai bija svarīgi un kā viņa novērtē sniegto atbalstu. Taču šāda, savstarpēji atbalstoša dzemdību pieredze viņas zemapziņā nogulsnējas kā mīlestības stūrakmens jūsu kopdzīvei un turpmākajām attiecībām. 

 

 

Autore: ārste un mājdzemdību vecmāte Dina Ceple, www.starkaligzda.lv