Vai tas ir iespējams? Gaidāmais bērns ir pārāk liels, lai piedzimtu pats

Vai gaidāmais bērns var būt tik liels un mammas dzemdību ceļi tik šauri, ka nepieciešama ķeizargrieziena operācija? Un vai to iepriekš var paredzēt, izmērot sievietes iegurni? Skaidro dūla un zīdīšanas konsultante Līga Giniborga.

Cik tavs bērniņš ir liels, to iespējams uzzināt tikai pēc dzemdībām. Foto iesūtījusi Nata Kaktiņa-Vitkovska, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

FOTO: Shutterstock.com

Cik tavs bērniņš ir liels, to iespējams uzzināt tikai pēc dzemdībām. Foto iesūtījusi Nata Kaktiņa-Vitkovska, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

 

 

Māmiņas jautājums:

„Man ir pārdomas par šādu jautājumu - esmu augumā sīka, un bažījos, vai mans iegurnis būs pietiekami plats, lai pa to piedzimtu bērns. tētis ir diezgan liela auguma, arī piedzimstot bijis ap 4kg.

Esmu dzirdējusi, ka var izmērīt iegurņa lielumu, kā arī paredzēt bērna svaru, un pēc tā tad varot secināt, vai gadījumā nedraud ķeizars. Vai jūs, lūdzu, varētu par šo visu pastāstīt ko vairāk? ja to iegurni mēra, tad, kā - ārēji?"

 

Mazs augums dzemdniecībā bieži vien tiek minēts kā riska faktors. Tomēr tikai mazais augums nav nekāds pamats, lai domātu, ka jums draud ķeizars. Arī tas, ka bērna tētis ir liels augumā, vēl neko nenozīmē.

 

 

Iegurni mēra ar pelviometru (līdzīgs cirkulim), kas izmēra iegurni ārēji. Pēc ārējiem izmēriem apmēram var spriest par iekšējiem mazā iegurņa izmēriem.

 

 

 

 

 

Reklāma
Reklāma

 

Kādreiz to ļoti plaši izmantoja dzemdniecībā, bet nu arvien mazāk, jo arvien vairāk vecmātes pārliecinās, ka pēc šiem izmēriem nav iespējams spriest, vai bērniņš var piedzimt vagināli vai nē.

 

 

Iekšēji vecmāte var izmērīt tikai vienu izmēru, t.i. skatoties vagināli ar saviem pirkstiem no simfīzes līdz promantorijam (visvairāk uz priekšu izliektajai vietai). Ja promantoriju aizsniegt nevar, tad tas tiek uzskatīts par normālu, tātad pietiekošu, lai bērniņam būtu iespēja piedzimt.

 

Grūtniecības laikā hormona relaksīna ietekmē iegurņa locītavas un skrimslis nedaudzas padodas, bērna galviņas kauli spēj konfigurēties (t.i. pielāgoties), tāpēc vienmēr ir cerība, ka māte savu bērnu spēj laist pasaulē vagināli.

 

Vecmāte, izmērot iegurni un salīdzinot datus ar standartu, iegūst informāciju, kas tā īsti viņai nepalīdz dzemdībpalīdzības

sniegšanā. Jājautā, cik ļoti šāda vecmāte spēs sievietei palīdzēt dzemdībās, ja būs kaut mazākā nobīde no viņas standartiem? Vecmātes vārdi un neticība pamazām vien var novest sievieti līdz ķeizaram. Un cik daudz spēs palīdzēt vecmāte, kas neietekmējas no aizspriedumiem un stereotipiem, bet tic sievietei ar sirdi, paļaujas uz viņas spēju dzemdēt un reaģē uz problēmām, kas rodas?

 

Bērniņa svaru var noteikt aptuveni - sareizinot dzemdes augstumu ar mammas vēdera apkārtmēru. Vai arī ginekologs to izmēra un izrēķina US. Tomēr šie bērna lieluma rādītāji var nebūt precīzi. Patiesību var uzzināt tikai pēc dzemdībām. Tomēr arī šis nav kritērijs, lai izlemtu, ka Tu nevarētu mēģināt dzemdēt pati.

 

Novēlu Tev nemeklēt iemeslus, kāpēc pati nevari dzemdēt, bet sākt gatavoties dzemdēšanai, meklēt informāciju par to, kā to izdarīt un kas Tev varētu palīdzēt. Notici tam, ka Tev ir brīnišķīgs ķermenis, kuram no sirds uzticies un mīli, kurš spēj laist pasaulē tava Mīļotā vīrieša bērnu! Turpini vingrot, peldēt, zīmēt, dziedāt, lasīt un veidot savu ligzdiņu, kur Tu, mazuļa tētis un mazulis justos vislabāk!