Rudzu – medus cepumi ar riekstiem un sēkliņām

 

Pat negaidīju, ka dēls, kurš ēdienos ir izvēlīgs, par šiem cepumiem būs tik lielā sajūsmā! Ēda vienu pēc otra. Ļoti neparasti, ļoti interesanti, diezgan veselīgi un ļoti gardi!
Gatavie cepumi ir ļoti mīksti, maigi.  Autores foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Gatavie cepumi ir ļoti mīksti, maigi. Autores foto.

Kad sāku gatavot, tad pirmais, kas pārsteidza - maigā mīkla. Tad, kad uzcepu, tad pārsteidza cepumiņu izskats, bet, kad pagaršoju, tad biju pārsteigta vēl trešo reizi - cik gardi sanācis!

 

Sastāvdaļas:

-3 glāzes rudzu milti

-125g sviests vai margarīns istabas temperatūrā

-1 tēj.k soda

-3 ēd.k skābais krējums

-4 ēd.k sķidrs medus

-1 ola mīklā un viena apsmērēšanai, ja vēlas

-rieksti, saulespuķu sēkliņas, sezama sēkliņas, ķimenes un ko vien sirds vēlas pievienot.

 

Gatavošana:

Medu un krējumu ieliekam traukā, izmaisām.

Pievienojam olu, izmaisām.

Pievienojam mīkstu sviestu, kas pastāvējis istabas temperatūrā, izmaisām.

 

Miltus sajaucam ar sodu un pievienojam visas pārējās sastāvdaļas. Visu izmaisām. Es parasti miltus nelieku visus vienā piegājienā, jo nevar zināt, cik tieši šajā reizē būs nepieciešams. Tādēļ iesaku vienmēr vienu glāzi pievienot, pakāpeniski maisot, mīcot.

 

Mīkla sanāk ļoti maiga, mīksta, bet tai nav jālīp pie rokām. Gatavo mīklu ieliekam maisiņā un atstājam uz 20 minūtēm vēsumā.

Pa to laiku es sagatavoju riekstus, saulespuķu sēkliņas. Apcepu. Riekstus sasmalcinu.

Reklāma
Reklāma

Mīklu sadalām bumbiņās, aptuveni persika lielumā, var jau arī mazākās un arī lielākās. Vienai bumbiņai iemīcīju iekšā riekstus. Vienai saulespuķu sēkliņas. Citas atstāju bez nekā.

 

Gatavās bumbiņas saplacinām pankūciņās, ne plānās, bet būtībā biezums arī atkarīgs no katra paša, kādu biezumu vēlas.

Saplacinātās mīklas bumbiņas apbēru ar riekstiem, saulespuķu sēkliņām, sezama sēkliņam, ķimenēm. Ar formiņām iespiedu dekoriņus un beigās apsmērēju ar sakultu olu.

 

Cepam ap 200 grādiem ap 15 minūtēm.

Gatavie cepumi ir ļoti mīksti, maigi. Tie nav īsti saldi, tik nedaudz medus piedod tādu piegaršu. Ta kā var ēst gan ar ko saldu, gan arī ar sāļu. Ja nu ļoti vēlamies saldus cepumus, tad pievienojam sākumā cukuru, domāju, ka ap 3 ēd.k būs pietiekami.

 

Kā redziet, es arī izspiedu ar formiņām plānākus cepumus, kas pēc izskata ļoti līdzinās piparkūkām.

Patiesībā man tik ļoti iepatikās šī mīkla, ka jau radušās tik daudz idejas, ko un kā pagatavot vēl un vēl.

 

 

 

 

 

 

 

Sastāvdaļas