Pieejams sertificēto bērnu alergologu un pulmonologu saraksts

Mājas lapā www.bernsklepo.lv ir pieejama informācija par Latvijas sertificēto bērnu alergologu un pulmonologu prakses vietām — lai vecākiem sniegtu pēc iespējas aptverošāku informāciju par konkrētajiem ārstiem, lai izvairītos no ilgās gaidīšanas rindā un lai nepieciešamības gadījumā ātri varētu atrast vajadzīgā ārsta koordinātes. Ir apkopota informācija par prakses vietām visā Latvijā — adreses, tālruņi, kā arī praktizējošo speciālistu fotogrāfijas.

Mēdz būt astmas izraisīts klepus, kas sākumā izpaužas kā nevainīgs nakts klepus vai krekšķis pēc draiskošanās.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mēdz būt astmas izraisīts klepus, kas sākumā izpaužas kā nevainīgs nakts klepus vai krekšķis pēc draiskošanās.

Kaut arī klepošana ir svarīgs un dabisks veids, kā organisms rūpējas par kakla un elpceļu tīrību, un klepus ir viens no labākajiem organisma aizsargmehānismiem, tas ir arī simptoms, kas pavada slimības. Patieso klepus cēloni bieži vien noteikt var tikai ārsts. Ir iestājies rudens, mitrāks gaiss, temperatūra pazeminās. Līdz ar izmaiņām dabā sākas vīrusu un saaukstēšanās laiks. Klepus mēdz būt dažāds — gan iesnu klepus, kas biežāk parādās tūlīt pēc pamošanās vai apguļoties un ir viegli „atlecošs”, gan sausais klepus, kad ir skrāpis kaklā un nevar vien atklepoties. Mēdz būt bronhīta klepus, kad krūtīs burbuļot burbuļo, gan vienkārši biskvīta klepus, kad gardā drupačiņa ieskrējusi kaklā. Bet... mēdz būt astmas izraisīts klepus, kas sākumā izpaužas kā nevainīgs nakts klepus vai krekšķis pēc draiskošanās. Kā to atpazīt, kā rīkoties, kur meklēt padomu? Lasi www.bernsklepo.lv.


Ja bērnam ir jāklepo pēc skriešanas, raudāšanas vai pat smiešanās, viņam varētu būt astma. Astmai ir raksturīga klepošana naktīs un agrās rīta stundās — slimība saasinās tieši naktī. Astmas pirmā pazīme visbiežāk ir klepus.
Astma ir pastāvīgs elpceļu iekaisums. Iekaisuma rezultātā bērna elpceļi pietūkst un kļūst ļoti jūtīgi. Tie pastiprināti reaģē uz parastām apkārtesošām lietām: putekļiem, tabakas dūmiem, dzīvnieku spalvām u.c. Bērns klepo, smagi elpo, viņam spiež krūšu apvidū. Smagākos gadījumos tas var izraisīt bīstamu elpas trūkumu.
Ja ir aizdomas par sava bērna veselību, nedrīkst gaidīt līdz parādās klepus vai sēkšana — nekavējoties jāvēršas pie ārsta. Ielaista slimība ir ne vien grūtāk ārstējama, bet var arī aizkavēt bērna attīstību.

Reklāma
Reklāma


Steidzami jāmeklē palīdzība, ja bērnam ir kāda no minētajām pazīmēm:
• Sēkšana, klepus un elpas trūkums nerimstas pat pēc „glābjošo” medikamentu lietošanas (jāņem vērā, ka paiet 5-10 minūtes līdz medikamenti iedarbojas pilnībā).
• Pie katras ieelpas bērna kakls dziļi ieraujas.
• Bērnam ir jācīnās par katru elpas vilcienu.
Ja bērna lūpas vai pirkstu gali ir pelēki vai zili, nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Lai gan astmu pagaidām nav iespējams pilnībā izārstēt, ir iespējama veiksmīga tās kontrole. Pašlaik ir pieejami mūsdienīgi medikamenti astmas ārstēšanai, kas nesatur hormonus. Ārstējot astmu ar nehormonāliem pretiekaisuma medikamentiem, iespējams novērst elpceļu iekaisuma rašanos, efektīvi mazināt slodzes astmas simptomus un nodrošināt labu astmas kontroli.
Ja rodas kaut vai tikai aizdomas par bērna veselības stāvokli, jāmeklē speciālista padoms, negaidot pirmos simptomus.


Mājas lapa www.bernsklepo.lv ir domāta vecākiem, kuri rūpējas par saviem bērniem, kuriem nav vienalga. Vecākiem, kuri meklē informāciju un veidus, kā savam bērnam palīdzēt.