Vai tu zini, kāds ir tavs asinsspiediens? Sākusies kampaņa "Izmēri Asinsspiedienu!"

12. oktobrī, ar Rīgas domes priekšsēdētāja, domes deputātu un Latvijas vadošo kardiologu piedalīšanos tika atklāta kampaņa „Izmēri Asinsspiedienu!”, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību paaugstināta asinsspiediena jeb hipertensijas cēloņiem un sekām, kā arī tam, kā samazināt asinsspiedienu un uzlabot sirds veselību.

Augstākais nomērītais asinsspiediens bija 190/100. Tas ir ļoti augsts asinsspiediens, kas kuru katru brīdi var izraisīt infarktu vai insultu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Augstākais nomērītais asinsspiediens bija 190/100. Tas ir ļoti augsts asinsspiediens, kas kuru katru brīdi var izraisīt infarktu vai insultu.

Pasākumā Rīgas domes deputātu asinsspiedienu mērīja Latvijas Kardioloģijas centra jaunie ārsti, uz jautājumiem par sirds veselību atbildēja Latvijas Kardiologu biedrības prezidents prof. Andrejs Ērglis, Latvijas kardioloģijas centra Ambulatorās un diagnostiskās nodaļas vadītāja dr. Iveta Mintāle un LU Kardioloģijas zinātniskā institūta vadošais pētnieks dr. Vilnis Dzērve.
Rīgas mēram Nilam Ušakovam asinsspiedienu mērīja dr. Iveta Mintāle, kura atzina, ka mēra asinsspiediens 140/85 mmHg sasniedz pieļaujamās normas augšējo robežu, tomēr dienas vidū darba steigā tas ir pieļaujams.

Nils Ušakovs, Rīgas Domes priekšsēdētājs pateicās Latvijas Kardiologu biedrībai par šo iniciatīvu un pasvītroja, ka pašvaldība vienmēr ir gatava atbalstīt pasākumus, kas popularizē veselīgu dzīvesveidu un aicina cilvēkus aizdomāties par savu veselības stāvokli.

Prof. Andrejs Ērglis savā uzrunā aicināja visus Latvijas iedzīvotājus sākt savas sirds veselības izzināšanu, veltot pāris minūtes laika asinsspiediena mērīšanai, lai vēlāk nebūtu jāvelta krietni vairāk laika paaugstināta asinsspiediena seku ārstēšanai. Prof. Andrejs Ērglis atzinīgi novērtēja Rīgas domes deputātu drosmi rādīt piemēru rīdziniekiem un pārējiem Latvijas iedzīvotājiem.

Rīgas Domes deputātu un darbinieku vidējais asinsspiediens bija aptuveni 150/80, kas ir nedaudz virs normas. Augstākais nomērītais asinsspiediens bija 190/100. Tas ir ļoti augsts asinsspiediens, kas kuru katru brīdi var izraisīt infarktu vai insultu. Konstatējot šādu asinsspiedienu, nekavējoties jāvēršas pie ārsta! Ļoti daudziem Rīgas domes deputātiem un darbiniekiem bija paātrināts puss virs 70 sitieniem minūtē, kas varētu liecināt par mazkustīgu dzīvesveidu.
Lai ikdienā atcerētos par savu veselību, sekotu līdzi asinsspiedienam un pievērstu uzmanību arī citiem sirds slimību riskiem, pasākuma noslēgumā deputāti saņēma materiālus ar ieteikumiem sirds veselības un asinsspiediena uzlabošanai.

2009.-2010. gadā veiktais Nacionālais sirds slimību un to riska faktoru šķērsgriezuma pētījums atklāja, ka arteriālā hipertensija jeb paaugstināts asinsspiediens vairāk izplatīts Rīgas iedzīvotājiem nekā pārējā Latvijas teritorijā dzīvojošajiem. Paaugtsināts asinsspiediens ir 47,4% rīdzinieku un 45,8% ārpus Rīgas dzīvojošo.
Lielāka diferenciācija starp Rīgas un Latvijas iedzīvotājiem atklājas, ja salīdzina dzimumu un vecumu grupas - vīriešiem it īpaši vecumā no 25 līdz 54 gadiem, sievietēm no 25 līdz 44 gadiem. Dažās vecuma grupās Rīgas iedzīvotājiem ir gandrīz uz pusi lielāks asinsspiediens, nekā citur Latvijā dzīvojošajiem.

Interesanti, ka aptaujā par iedzīvotāju informētību jautājumos, kas saistīti ar asinsspiedienu, atklājās, ka 60,8% Rīgas iedzīvotāji zina savu asinsspiedienu, savukārt 39,2% nezina vai viņiem ir grūti pateikt, kāds tas ir. Vairāk nekā puse jeb 57,6% Rīgas iedzīvotāju ir informēti, ka vesela cilvēka asinsspiedienam ir jābūt 120/80 mmHg, savukārt 71% Rīgas iedzīvotāju apzinās, ka paaugstināta asinsspiediena gadījumā būtu jāvēršas pie sava ģimenes ārsta.
 

Reklāma
Reklāma