Gribas našķīti? Konfekte un cepums mīlestības vietā

„Manai meitiņai ir pieci gadi. Pēdējā laikā ļoti, ļoti grib saldumus. Cik vien varu, ierobežoju, jo svars savā vecumā ir jau 30 kg. Vai gadījumā šāda kāre pēc saldumiem nenozīmē, ka bērniņam kaut kas emocionāli trūkst, piemēram, mīlestības vai uzmanības. Nesen ģimenē ir ienācis arī jaunākais brālītis.”

Vai gadījumā tas, ka bērniņš vēlas tik daudz saldumu, nepasaka, ka kaut kas emocionāli trūkst (mīlestība), vai tomēr tā nav?

FOTO: Shutterstock.com

Vai gadījumā tas, ka bērniņš vēlas tik daudz saldumu, nepasaka, ka kaut kas emocionāli trūkst (mīlestība), vai tomēr tā nav?

Atbild Aija Baha-Velvele, geštaltterapeite un pedagoģijas maģistre

Jums ir lieliska mammas intuīcija, jo esat uzdevusi jautājumu par iespējamo mīlestības un uzmanības trūkumu meitiņai, kā dēļ viņaš vēlas daudz saldumu. Ļoti iespējams, ka pēdējā laikā viņa ir jutusies vientuļa, viņai pietrūcis mammas nedalītas uzmanības, jo jums nākas rūpēties arī par mazo brālīti. Kad pieaugušie cilvēki nāk pie manis uz konsultāciju ar jautājumiem par lieko svaru, visbiežākais iemesls tam, ka viņi pārlieku daudz vēlas ēst, it īpaši saldumus, ir kāda nopietna emocionāli neapmierināta vajadzība. Terapijā pieaugušais var noformulēt savu vajadzību, diemžēl bērns to nevar vēl izdarīt. Mazulis tikai saprot, ka jūtas nelāgi, bet, apēdot gardo konfekti vai šokolādi, ir iespējams ātri sajusties labāk.

Mazulis tikai saprot, ka jūtas nelāgi, bet, apēdot gardo konfekti vai šokolādi, ir iespējams ātri sajusties labāk.

Man negribētos ticēt, ka Jūs savu lielāko meitu mīlētu mazāk nekā iepriekš, pirms nebija piedzimis jaunākais bērns, bet būtu ļoti svarīgi, ja Jūs spētu veltīt absolūti nedalītu uzmanību, kaut vai 20–30 minūšu garumā, savai piecgadniecei. Tajā mirklī, kad viņa prasa saldumus, Jūs varētu mēģināt piedāvāt iespēju kopā ar Jums paspēlēties.

Ne vienmēr tas iespējams uzreiz, bet piecus gadus vecs bērns jau prot saprast jēdzienu „vēlāk”, tāpēc varat teikt, piemēram: „Es tūlīt aizmidzināšu brālīti, un tad mēs ar tevi paspēlēsimies, tikmēr izdomā, ko tu gribētu ar mani kopā darīt!?” Bet šāda noruna ir jāpilda, jo bērns Jums tic, un nevajadzētu pieļaut, ka viņš Jūsos viļas. Varbūt Jums izdodas šokolādes vietā piedāvāt kādu saldu un gardu ābolu vai jogurtu. Jūs rīkojaties pilnīgi pareizi, ka cenšaties ierobežot, tā arī vajadzētu darīt, jo Jūs tomēr esat mamma, tāpēc gala vārds pieder Jums, bet nevajadzētu arī pārspīlēt un nedot saldumus nemaz. Konfekte varētu būt arī kā balva par ko labi paveiktu, piemēram, bērns ir sakārtojis savu istabu un balvā saņem saldumu, kāpēc gan ne? Varat mēģināt stāstīt savai meitiņai, ka saldumi maksā diezgan daudz naudiņas un, ja iztērēsiet naudu par kārumiem, Jums nesanāks, lai nopirktu viņam, piemēram, krāsojamo grāmatu vai iemīļoto multfilmu disku.


Uzziniet vairāk, kas rada aptaukošanās riskus maziem bērniem: Pirmās aptaukošanās pazīmes bērniem jau 2 gadu vecumā 

Reklāma
Reklāma