Vēl pavisam jauna, bet jau krunciņas ap acīm. Palīgā!

„Man ir 27 gadi un ap acīm jau ir nelielas krunciņas. Arī manai mammai tās parādījās ļoti agri. Ko darīt, lai samazinātu krunciņu rašanos?” Skaidro ārste un  dermatoloģijas rezidente Anna Ķempele.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Smēķēšana
Ir daudzi un dažādi faktori, kas sejas ādā ievelk pirmās krunciņas. Ģenētiskie faktori un zemes pievilkšanas spēks ir grumbas veicinošie faktori, kurus cilvēks ietekmēt nevar. Taču ir vesela rinda kaitīgo faktoru, kurus varam ierobežot vai izskaust no savas ikdienas pavisam. Piemēram, smēķēšana, kas sašaurina asinsvadus visā organismā, arī ādā. Skābeklim un barības vielām ir grūtāk nonākt ādā, ja tiem jāpārvar šaurāka asinsvadu barjera. Tādēļ smēķētāja sejai raksturīgas krunkas, ādas atrofija, bālums, dažkārt pelēcīga nokrāsa. Vienas cigaretes izsmēķēšana var izraisīt ādas asinsvadu sašaurināšanos līdz pat 90 minūtēm.

 

Smēķētāja sejai raksturīgas krunkas, ādas atrofija, bālums, dažkārt pelēcīga nokrāsa.


Saules un solārija ietekme
Vēl viena no lietām, kas nelabvēlīgi ietekmē ādas stāvokli, ir ultravioletais starojums (UV) — dabīgā saule un solārijs. UV stari caur ādas virsējo slāni (epidermu) nonāk dziļākajos slāņos (dermā) un bojā elastīgās un kolagēnās šķiedras. Līdz ar to āda zaudē elasticitāti un seko priekšlaicīga ādas novecošanās. Bieži novērojam paplašinātu asinsvadu kapilāru tīklojumu uz sejas, jo saistaudu „matrice” sabrūk. Āda kļūst sausāka un zaudē tvirtumu. Lai pasargātu ādu no šīm pārmaiņām, ar sauli un solāriju jābūt ļoti, ļoti uzmanīgiem un prātīgiem. Mans ieteikums būtu neekonomēt uz saules aizsargkrēmiem, ja tomēr izlemjam doties saulē, kā arī ikdienā lietot krēmus, kuros ir UV staru filtri. Tomēr šī krēma uzklāšana nenozīmē to, ka veselīga būs gulēšana pludmalē no rīta līdz vakaram. Svarīgi atcerēties, ka katrs nopietns saules apdegums palielina risku ne tikai ātrāk izpausties ādas novecošanās pazīmēm (krunkas, pigmentācijas plankumi, labdabīgi veidojumi), bet arī ādas ļaundabīgu veidojumu risku.

Stress un sejas muskuļu sasprindzināšana
Ādas novecošanos un līdz ar to grumbu rašanos veicina arī stress. Krunku rašanos ietekmē arī pārlieku liels sejas muskuļu sasprindzinājums. Lai attālinātu grumbu veidošanos, jāpiedomā pie sejas muskulatūras atslābināšanas. Nevajadzīgi nesasprindzinot muskuļus, mīmikas grumbas pierē un ap acīm mazināsies. Stress ir viens no faktoriem, kas veicina neapzinātu sejas muskuļu sasprindzinājumu. Palūdz saviem ģimenes locekļiem/darbabiedriem, lai ikreiz, kad ierauga tavā pierē ievilkto rievu, atgādina par to. Tas palīdzēs kontrolēt sejas mīmiku. Vasarā ādai jāiztur papildu slodze, jo spilgtās saules ietekmē mēs biežāk miedzam acis. Saulē neaizstājams glābiņš ir saulesbrilles, arī cepure ar platām malām. Savukārt botulotoksīna injekcijas ir radikālāks veids, kā atslābināt muskuļu šķiedras, kas rada mīmikas grumbas. Visbiežāk šīs injekcijas izmanto pieres horizontālo un vertikālo mīmikas grumbu, kā arī acu „vārnu kājiņu” korekcijā.

Reklāma
Reklāma

 

Arī strauja svara zaudēšana var kļūt par vēl vienu grumbu veidošanās iemeslu. Kosmētiskās procedūras šajā laikā var palīdzēt uzturēt sejas ādas tvirtumu.


Arī strauja svara zaudēšana var kļūt par vēl vienu grumbu veidošanās iemeslu. Kosmētiskās procedūras šajā laikā var palīdzēt uzturēt sejas ādas tvirtumu. Ieteiktu slaidās līnijas ievērošanai un sejas ādas skaistuma un veselības uzturēšanai lietot veselīgu, līdzsvarotu uzturu. Ādas mitruma līmeni palīdzēs uzturēt pietiekami liels uzņemtā šķidruma daudzums. Lieti noder uztura piramīdas principu ievērošana.

Speciālie līdzekļi
Acu zonai ieteiktu lietot speciāli tai paredzētus kopšanas līdzekļus. Āda ap acīm ir ievērojami plānāka nekā citur uz ķermeņa, tāpēc prasa īpašu uzmanību. Skropstu tušas un acu ēnu noņemšanai būtu jālieto speciāli tam paredzēti līdzekļi un jāaizmirst par ziepju izmantošanu. Lai ieteiktu piemērotāko krēmu, sejas āda būtu jāredz klātienē. Profilaktiski noteikti derēs acs ādu mitrinoši līdzekļi, taču, ja grumbiņas jau parādījušās, ieteiktu padomāt par pretgrumbu krēmiem. Labs un efektīvs krēms būs tad, ja tiks izvēlēts atbilstīgi sejas ādas tipam un problēmai, kuru vēlamies novērst. Pareiza un regulāra ādas kopšana ikdienā ar piemērotiem līdzekļiem katrā konkrētā gadījumā būs ļoti vērtīgs ieguldījums nākotnē.