Remontam izvēlies veselībai draudzīgus materiālus

Modernās tehnoloģijas mums ir devušas daudzus pārsteidzošus materiālus, ar ko īsā laikā atsvaidzināt savu namu. Taču, pirms veic remontu, atceries, ka eksistē arī veselībai un videi draudzīgi apdares materiāli.

FOTO: Rūta Ķiploka, fotohromija@inbox.lv

Veikalos ir brīvi pieejami desmiti un simti spēcīgu un bīstamu ķīmisko vielu, kas slēpjas krāsās un lakās, grīdas segumos, tapetēs, kokmateriālos u. tml. Mēs varam iegādāties produktus, kuru ražošanā patērēts ļoti liels resursu un enerģijas apjoms. Vai koka apdares materiālus no neilgtspējīgi apsaimniekotiem mežiem. Tāpēc, pērkot jaunus izstrādājumus no koka, pārliecinieties, lai tiem būtu FSC sertifikāti, kas liecina par saudzīgu mežsaimniecību. Pastāvošie likumi neierobežo šādu produktu atrašanos veikalā. Taču mūsu spēkos ir izvēlēties savai veselībai un videi draudzīgus produktus. Šajā gadījumā noteikumi ir līdzīgi kā pieņemot jebkuru „zaļu” lēmumu:
•    lieto tikai to, kas tev tiešām ir nepieciešams;
•    centies izmantot jau esošus materiālus, nevis pirkt jaunus;
•    iegādājies jaunus materiālus no ilgtspējīgiem resursiem;
•    izvairies no toksiskām vielām, taču, ja tas nav iespējams, esi piesardzīgs, tos izmantojot.

Izvairies no toksiskām vielām
Viens no veidiem, kā izvairīties no toksiskām vielām, ir sekot līdzi iepakojumam — lasīt instrukciju un sastāvu. Taču, ja tev tomēr jālieto toksiskas vielas saturoši līdzekļi, ievēro drošības noteikumus, glabā tos drošā vietā un utilizē pēc iespējas atbildīgāk (ieteicams nodot bīstamo atkritumu glabātavā).


Daži piemēri:
•    PVC — toksisks kancerogēns un hormonu sistēmas bojātājviela. Tiek lietots daudzos dažādos produktos: tapetēs, vannas aizkaros, kanalizācijas caurulēs, iepakojumā u. tml.
•    Kokšķiedru plātnes — ražo no koksnes atkritumiem: skaidām, nomaļiem, atgriezumiem, malkas u.c. Populārs kokšķiedru plātņu veids ir MDF (medium density fibreboard), kas izgatavots no ļoti smalkām presētām koksnes šķiedrām. Šķiedru masai pievienoti dažādi sintētiskie sveķi un citas piedevas. MDF plaši izmanto celtniecībā kā apdares materiālu sienām, grīdām, griestiem, no tā izgatavo parketu, grīdas līstes, arī mēbeles. Šīs plātnes tiek uzskatītas par vienu no galvenajiem iekštelpu gaisa piesārņotājiem, jo tās satur formaldehīdu. Arī putekļi, kas rodas, plātnes zāģējot, ir ļoti bīstami, izraisot acu un elpceļu kairinājumu. Apstrādājot MDF, nodrošini attiecīgu ventilāciju, elpceļu maskas un aizsargbrilles. Formaldehīds no šīm plātnēm var izdalīties visa to dzīves cikla garumā.
•    Stiklplasts — tā sveķi ir toksiski un putekļi — spēcīgs kairinātājs. Tomēr stiklplasts ir ļoti daudzpusīgs materiāls ar plašu izmantojumu.
•    Kokmateriāli, lai tie nebojātos, bieži vien tiek impregnēti ar ļoti toksiskām vielām, piemēram, arsēnu. Mēs neiesakām iegādāties šādu koksni. Taču, ja tev tāda jau ir, nekādā gadījumā to nededzini, jo tas izdalītu arsēnu tev tiešā tuvumā.
•    Konvencionālie koksnes konservanti ir ļoti toksiski, īpaši pret ūdens iemītniekiem. Kā alternatīvu koksnes aizsargvielu var izmantot boru.
•    Daudzi koksnes apdares līdzekļi, kas domāti cīņai ar puvi un kaitēkļiem, ir ļoti toksiski. Tie tev nebūs vajadzīgi, ja tiksi galā ar mitrumu telpās.
•    Krāsas un lakas, to noņēmēji, otu tīrītāji u. tml. parasti satur spēcīgus šķīdinātājus, kas ir toksiski elpceļu kairinātāji. Meklē veikalos drošas alternatīvas!

Reklāma
Reklāma


Utilizācija
Nekad nededzini impregnētus vai krāsotus kokmateriālus, formaldehīdu saturošas skaidu plātnes un citus sintētiskus materiālus. Nodod tos tam paredzētajās vietās. Sazinies ar vietējo pašvaldību vai vides dienestu, lai uzzinātu, kur var nodot sintētiskās krāsas, lakas, citas ķīmiskās vielas, baterijas, neizmantotus stiklašķiedras sveķus, līmi, šķīdinātājus un citus toksiskus remonta atkritumus.

Sabiedriskās vides aizsardzības organizācijas Zaļā brīvība (www.zb-zeme.lv) informācija