Klepus – dabisks sveiciens pavasarim. Pirmā palīdzība sāpošam kaklam un atklepošanai

Klepus ik gadu daudziem ir kā pirmais sveiciens pavasarim – sauss, mokošs, rejošs. Ir dienas, kad katrs elpas vilciens ir pielīdzināms drāšu birstes norīšanai. Bet citreiz pat neesam tā pa īstam saaukstējušies, vienkārši ik pa laikam vajag pakrekšķināt.

Klepus ir dabisks veids, kā organisms rūpējas par kakla un elpceļu tīrību.

FOTO: Shutterstock.com

Klepus ir dabisks veids, kā organisms rūpējas par kakla un elpceļu tīrību.

Klepus ir viens no labākajiem organisma aizsargmehānismiem. Tas ir dabisks veids, kā organisms rūpējas par kakla un elpceļu tīrību. Kad elpceļi (rīkle, traheja, bronhi) tiek kairināti, signāls nonāk klepus centrā, kas atrodas galvas smadzenēs. Tādējādi klepojot elpceļi tiek attīrīti no mehāniskiem šķēršļiem, kas traucē gaisa plūsmai – gļotām, putekļiem, ziedputekšņiem, baktērijām, elpceļos iekļuvušām ēdiena daļām un tml.
 
Klepus cēloņi – dažādi
Visbiežākais klepus cēlonis ir saukstēšanās slimības ar augšējo elpceļu iekaisumu, kad klepus pastiprinās naktī. Tas izskaidrojams ar to, ka iekaisuma gadījumā pastiprinās gļotu sekrēcija augšējos elpceļos. Kad gļotas nonāk aizdegunē un tālākos elpceļos, tās darbojas kā kairinātājs, izraisot klepus refleksu.

 

Klepus cēlonis var būt arī, piemēram, emocionāls sasprindzinājums.


Klepus sākas kā dziļa ieelpa, kam seko strauja izelpa ar raksturīgu skaņu. Šajā brīdi gaiss no plaušām tiek izgrūsts ar līdz pat 480 km/h lielu ātrumu. Ar šo gaisa plūsmu no elpceļiem tiek izgrūstas krēpas un gļotas, kā arī sīkāki svešķermeņi, ja tie tur iekļuvuši. Taču pēc dziļas un spēcīgas izelpas klepus laikā, seko dziļa ieelpa, kas no jauna kairina elpceļus, tāpēc seko nākamā klepošana. Tā rodas klepus lēkme.
 
Klepus var parādīties arī ar saaukstēšanos nesaistītu slimību gadījumā, piemēram, kā alerģiska reakcija pret ziedputekšņiem vai mājdzīvniekiem. Klepus cēlonis var būt arī, piemēram, emocionāls sasprindzinājums.
 
Pirmā palīdzība kaklam
Ārstēšana un atbilstoša pretklepus līdzekļu izvēle atkarīga no klepus cēloņa, jo vispirms ir jāvēršas pret pamatslimību. Ārstējot klepu, svarīgi ir nomākt klepus refleksu, īpaši sausa, mokoša klepus, lēkmjveida klepus un tml. gadījumos, veicināt atklepošanu, šķidrināt krēpas un paplašināt bronhus.
 
Klepus var būt gan sauss, gan arī tāds, kad kaut kas jau atklepojas. Sausu klepu palīdz novērst pretklepus līdzekļi. Ir pretklepus līdzekļi, kas nomāc klepu, iedarbojoties uz klepus centru smadzenēs, un tādi, kam piemīt pretiekaisuma, vietēji anestezējošu un bronholītisku iedarbība.
 
Ja kairinošs klepus neļauj naktīs gulēt vai jādodas uz kādu pasākumu, var lietot pretklepus līdzekļus, kas iedarbojas uz klepus centru. Tikai jāņem vērā, ka šos līdzekļus nelieto gadījumos, ja sākusies atkrēpošana.

Reklāma
Reklāma

 

Var arī vienkārši, dodoties gulēt, uz spilvendrānas uzpilināt dažus pilienus dabīgas ēteriskās eļļas, piemēram, dižegles, kadiķa, eikalipta, piparmētras.


  Sausu klepu bieži izraisa gļotas, kas pil no nāsīm kaklā, tādā veidā radot kairinājumu un klepu. Dažkārt, īpaši, ja klepus ir tikai naktī, to izraisa iesnas, atrodoties guļus stāvoklī, izdalījumiem kairinot elpceļus. Tādā gadījumā pirmkārt būtu jāārstē iesnas.
 
Iesnu izraisīta klepus gadījumā labi palīdz ēterisko eļļu inhalācijas. Var arī vienkārši, dodoties gulēt, uz spilvendrānas uzpilināt dažus pilienus dabīgas ēteriskās eļļas, piemēram, dižegles, kadiķa, eikalipta, piparmētras.
 
Tvaika inhalācijas palīdz arī aizsmakuma un rejoša klepus gadījumā, kad ir iekaisusi balsene. Bērniem inhalācijām var izmantot speciālu inhalējamo aparātu vai arī tvaika elpošanas procedūras veikt nelielā telpā, kur atrodas kūpošs trauks ar kumelīšu vai eikalipta novārījumu.
 
Sausu klepu var atvieglot pretklepus pastilas, kas satur propolisu, timiāna ēterisko eļļu vai kādas citas ēteriskās eļļas saturošas pastilas. Paralēli sausam klepum var būt kakla un rīkles iekaisums. Tad ieteicamas sūkājamās tabletes, pastilas un aerosoli. Var veikt arī kakla skalošanu ar vieglu sālsūdeni, kumelīšu, kliņģerīšu tēju, salvijas lapu uzlējumu.
 
Atklepošana
Krēpas jeb gļotas veidojas baltajiem asinsķermenīšiem (leikocītiem) cīnoties ar infekciju. Tās uzkrājas elpceļos un ar klepus palīdzību tiek izvadītas ārā. Jo ātrāk elpošanas sistēma atbrīvojas no krēpām, jo ātrāk uzlabojas pašsajūta. Tāpēc, ja klepus ir sauss, ja ir par maz krēpu vai arī, ja krēpas ir nepieciešams šķidrināt, var lietot atkrēpošanas līdzekļus, kas mazina krēpu stingrību un atvieglo to atdalīšanos, līdz ar to mīkstina klepu.
 
Atkrēpošanu veicinoša iedarbība piemīt gan dažādiem ārstniecības augiem (alvejai, lakricai, mārsilam, māllēpēm, ceļtekām, Īslandes ķērpim, pelašķim, ālantei, priežu pumpuriem), gan ēteriskajām eļļām (eikalipta, timiāna eļļai).
 
Mukolītiskie līdzekļi šķidrina krēpas, samazina to viskozitāti un atvieglo atkrēpošanu. Bronholītiskie līdzekļi tiek lietoti gadījumos, kad vienlaikus ar klepu pastiprinās un tiek provocēti bronhospazmi. Paplašinot bronhus, vieglāk tiek izvadītas krēpas.
 
Pretklepus sīrupiem un krūšu tējām ir kompleksa darbība. Tie veicina atkrēpošanu un imunitāti, nodrošina pretiekaisuma un bronhus paplašinošu iedarbību.
 
Pret klepu ar dabiskiem līdzekļiem
 
•    Klepus gadījumā ļoti labi noder kumelīšu tējas un sodas inhalācijas vai ēterisko eļļu (timiāna, dižegles, eikalipta, kadiķa, lavandas) inhalācijas.
•    Lietojiet krūšu ziedes ar ēteriskajām eļļām, tās maigi iemasējot plaušu rajonā. 
•    Masāža ar lavandas ēterisko eļļu labi noder ieilguša klepus gadījumā. Iemasējiet to krūšu rajonā. 
•    Dzeriet ārstniecības augu tējas - krūšu tējas, lakricas saknes, priežu pumpuru, māllēpju ziedu, pelašķu, altejas un Īslandes ķērpja tēju. Tās kairina kuņģi, dodot impulsu atklepošanai. 
•    Karstās procedūras. Labākai iedarbībai ūdenim vannā var pievienot dabiskās aromātiskās eļļas. Atklepošanu veicina karstas kāju vanniņas, jo karstums kairina pēdu receptorus. Pēc pēdu sildīšanas uzvelciet siltas zeķes. 
•    Ēdiet sasmalcinātus sīpolus vai rutkus kopā ar medu. Dzeriet karstu pienu, našķējoties ar medu.
 
Kam jāpievērš īpaša uzmanība klepus gadījumā?
 
•    Pavērtējiet, vai dzīvojamās telpās nav pārāk sauss gaiss, kas ir biežs klepus iemesls. Jo īpaši jūtīgi pret sausu gaisu ir mazi bērni. Tādā gadījumā nepieciešams vienkārši mitrināt gaisu, nevis ārstēt klepu. 
•    Ja klepus ilgst vairāk par 5 dienām, dodieties pie ārsta, lai novērtētu savu veselības stāvokli. Vīrusa saslimšanai var būt nācis klāt bakteriāls iekaisums, kad nepieciešams veikt kādas ārstēšanas korekcijas. 
•    Nekad nelietojiet antibiotikas bez konsultēšanās ar ārstu!

Autore: Antra Liepiņa, farmaceite