Vecāki, uzmanību! Šovasar pieaudzis bērnu traumatisms

Šovasar trīs mēnešos dažādas traumas guvuši par 600 bērniem vairāk nekā pērn šajā pašā periodā, liecina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas rādītāji, raksta www.kasjauns.lv

Jāatceras, ka uzmanīgiem jābūt visa gada garumā, uzsver Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ķirurģe Lienīte Bergmane.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

"Jāatceras, ka uzmanīgiem jābūt visa gada garumā," uzsver Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ķirurģe Lienīte Bergmane.

Kā pastāstīja BKUS pārstāve Romēna Namniece, šovasar daudzi bērni ir cietuši no suņu kodumiem un guvuši traumas, braucot ar riteni. Tāpat šovasar slimnīcā nonāca vairāk bērnu, kas izkrituši pa logiem, informēja Namniece.
Slimnīcas pārstāve arī norādīja, ka nevarētu nosaukt kādu vienu konkrētu iemeslu, kāpēc šajā vasarā traumu skaits palielinājies, jo tā nebija ne ar ko īpaša, taču joprojām aktīvās atpūtas laikā netiek lietoti drošības līdzekļi — bērni brauc ar velosipēdu bez aizsargķiverēm, uz batuta vienlaikus lēkā daudzi bērni, tāpat netiek skaidrots par to, kā jāuzvedas ar suņiem un citiem mājdzīvniekiem, kā arī dažādos gadījumos vecāki vienkārši nepietiekami pieskata savus bērnus.

Skolas laikā traumas tiek gūtas no neuzmanīgas rīcības uz ceļiem, skrienot pa kāpnēm, saskrienoties vai kaujoties.

Pērn BKUS Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā pēc palīdzības vērsās 16 263 bērni, traumatisma rādītāji parasti pieaug vasarā un rudenī. Skolas laikā traumas tiek gūtas no neuzmanīgas rīcības uz ceļiem, skrienot pa kāpnēm, saskrienoties vai kaujoties. Pēc mediķu statistikas, 54% gadījumu traumas bērni gūst mājās.
"Šo traumu cēloņi ir ļoti dažādi: nedroša vide, informācijas trūkums, nepietiekama vecāku atbildība gan bērnu pieskatīšanā, gan atbilstošas vides nodrošināšanā mājās, piemēram, sērkociņu, sadzīves ķīmijas un medikamentu pieejamība. Jāatceras, ka uzmanīgiem jābūt visa gada garumā," uzsver Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ķirurģe Lienīte Bergmane.
Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas mediķi atgādina, ka traumas, kuras gūst bērni, pārsvarā ir novēršamas, turklāt potenciāli bīstamas situācijas ir jāpamana, vēl pirms nelaime notikusi.

Pēc mediķu statistikas, 54% gadījumu traumas bērni gūst mājās.

Nedrīkst atstāt zīdaini vai bērnu vienu uz pārtinamā galda vai citām augstām virsmām. Ja mājās ir kāpnes, tās jānorobežo ar aizsargsētiņu, tāpat jānodrošina, lai bērns nevarētu kontaktligzdā iebāzt pirkstus vai asus priekšmetus. Nekad bērnus nedrīkst likt ar kājām uz loga palodzes, jo tādejādi bērns tiek stimulēts kāpt uz palodzes.
Tāpat vecākus aicina neatstāt medikamentus, sadzīves ķīmiju bērniem pieejamā vietā. Bērniem pieejamās vietās nedrīkst arī atstāt sīkus priekšmetus, savukārt uz galda nedrīkst atstāt karstus šķidrumus, kā arī asus virtuves priekšmetus. Mediķi arī iesaka neklāt uz galda galdautu, jo bērns var paraut aiz tā stūra, uzraujot sev virsū visu uz tā esošo saturu. Nevajadzētu arī bērnus turēt klēpī, kamēr pieaugušie dzer tēju vai kafiju.
Braucot ar velosipēdu un slēpojot, bērniem ir jālieto aizsargķiveres, savukārt batutu mediķi iesaka iegādāties tikai kopā ar aizsargtīklu.
Savukārt, ja bērns ir guvis smagu traumu, pēc iespējas ātrāk jādodas pie ārsta.

 

Reklāma
Reklāma

Ģimenes portāls mammam.lv/tetiem.lv aicina – sargā savu bērnu! Tu vari bez maksas lejupielādēt un lasīt mammam.lv/tetiem.lv izdoto grāmatu par bērnu drošību „Kā nosargāt sava bērna dzīvību”. Nepaslinko un izlasi!

 

Avots: www.kasjauns.lv