Ko bērnam dot brokastīs pirms skolas?

Pirmklasnieku vecākiem ir jāsagatavo bērns skolas gaitām. Nedrīkst atstāt bez uzmanības arī bērna uztura aspektus — aktuāls kļūst jautājums par pirmklasnieka brokastīm. Daudzi vecāki apjūk, jo līdz šim bērns brokastis ir saņēmis bērnudārzā. Par veselīgām pirmklasnieku brokastīm stāsta uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.

Labas maizes ir rupjmaize, kliju maize, maizes ar riekstu/sēklu/burkānu piedevām, jo tajos ir saglabājušās vērtīgas vielas, jo milti ir rupjāki.

FOTO: Shutterstock.com

"Labas" maizes ir rupjmaize, kliju maize, maizes ar riekstu/sēklu/burkānu piedevām, jo tajos ir saglabājušās vērtīgas vielas, jo milti ir "rupjāki".

Brokastis ir ļoti būtiska ēdienreize pirmklasniekam, jo nodrošina viņu ar enerģiju, kas nepieciešama, lai izturēt fizisku un garīgu slodzi. Turklāt, šajā vecumā veidojas bērna uztura paradumi, kas saglabājas visu atlikušo mūžu, tāpēc īpaši svarīgi ir pieradināt bērnu pie sabalansēta uztura.
No sākuma izskatīsim aplamus brokastu variantus. Klasika — baltmaize ar sviestu un desu ir kļūda, jo baltmaize ir produkts no tā saucamajiem bīdelētiem miltiem, kas satur maz šķiedrvielu, maz vitamīnu un minerālvielu, bet daudz ogļhidrātu. Šādas brokastis dod tikai „tukšo” enerģiju, turklāt desas un desu izstrādājumi satur daudz tauku un sāls, līdz ar to nav ieteicami uzturā.

Ēdienreizi var papildināt ar svaigajiem augļiem. No saldumiem var izvēlēties tumšo šokolādi, marmelādi, zefīrus.

Ja vecāki ir ļoti aizņemti un maizītes ir vienīgais iespējamais variants, jārīkojas šādi: uz rupjmaizes šķēles uzlikt sagrieztu vārītu liesu gaļu, pa virsu — sagrieztus gurķus, tomātus vai citus dārzeņus. Nevajadzētu arī aizrauties ar maizītēm ar šokolādes pastu, labāk pie tējas iedot klāt pāris tumšās šokolādes „kvadrātiņus”. "Labas" maizes ir rupjmaize, kliju maize, maizes ar riekstu/sēklu/burkānu piedevām, jo tajos ir saglabājušās vērtīgas vielas, jo milti ir "rupjāki". Līdzīga analoģija ir ar rīsiem — jo vairāk graudu pūlē, jo mazvērtīgāks tas ir, līdz ar to pūlētie baltie rīsi ir vismazvērtīgākie, savukārt brūnie rīsi un melnie rīsi — ļoti veselīgs produkts.
Cits „ātrais” variants — bulciņas vai pīrādziņi, ko bieži vien uzsilda mikroviļņu krāsnī. Tā arī ir „tukšā” enerģija, kas apdraud bērnu ar lieko svaru. Līdzīgi ar pankūkām — tās nevajag aizliegt pilnībā, bet noteikti nevajadzētu dot katru dienu. Nevajadzētu bērnam dot arī treknus ēdienus, "fast food", saldumus, konditorejas izstrādājumus.
Veikalos dabūjami jogurti, kas ir ērts brokastu ēdiens, pārsvarā nav veselīgi, tie satur daudz pārtikas piedevu jeb E vielu, īpaši krāsvielu un konservantu, ka arī tajos nav vērtīgas pienskābās baktērijas. Labāk izvēlēties bio — lakto vai bezpiedevu jogurtu — baltā krāsā ar skābu garšu.
Reti kurš zina, ka populārās brokastu pārslas, kas jāaplej ar pienu, arī izceļas ar pārmērīgu cukura saturu un dēļ ražošanas procesa ir zaudējušas daudzas savas labas īpašības. Nedrīkst ļauties reklāmas maldinājumam un dot to pirmklasniekam katru rītu. Šādas pārslas ir našķis.

Reti kurš zina, ka populārās brokastu pārslas, kas jāaplej ar pienu, arī izceļas ar pārmērīgu cukura saturu un dēļ ražošanas procesa ir zaudējušas daudzas savas labas īpašības.

Reklāma
Reklāma

Kādas tad ir veselīgas brokastis?
Brokastīs ir ieteicams uzņemt ogļhidrātus — tie dos nepieciešamu enerģijas devu dienas pirmajai pusei. Izcils tā saucamo „labo” ogļhidrātu avots ir auzu pārslu putra. Jāizvēlas pilngraudu putra, tā nedrīkst būt putra ar piedevām, kas tikai jāaplej ar ūdeni vai pienu – tajā ir daudz cietes un cukura. Tā var būt arī kviešu, miežu, griķu vai piecgraudu putra. Putrai var pielikt klāt medu, rozīnes, svaigus sagrieztus augļus. Mannā putra, par spīti izplatītam mītam, nav pārāk veselīga.
Labs brokastu ēdiens ir biezpiens. Lai biezpiens garšo labi, to var samaisīt ar krējumu, mazāk trekns variants — ar kefīru vai tā saucamo „salātu kefīru”. Klāt var likt ievārījumu, augļus, medu.
Var sacept arī omleti, bet ne biežāk kā 3 reizes nedēļā. Labāk omleti cept uz pannas ar nepiedegošu virsmu, cepšanas procesā neizmantojot eļļu. Bērnam nedrīkst dot omleti, ja tā ir piedegusi un olas baltuma maliņas kļuvušas brūnas un kraukšķīgas. Omleti jāpapildina ar dārzeņiem un rīvēto sieru. Cīsiņi un bekons, ko bieži vien „iecep” omletē, nav veselīgas piedevas.

Labs brokastu ēdiens ir biezpiens. Lai biezpiens garšo labi, to var samaisīt ar krējumu, mazāk trekns variants — ar kefīru vai tā saucamo „salātu kefīru”.

Ēdienreizi var papildināt ar svaigajiem augļiem. No saldumiem var izvēlēties tumšo šokolādi, marmelādi, zefīrus.
Vērojot ģimeni pie brokastu galda, bērns noteikti gribēs pagaršot un dzert arī kafiju. Taču nevajadzētu tāda vecuma bērnu pieradināt pie kafijas. Labākais dzēriens ir parastā tēja (cukuru likt nav ieteicams — aizvietojiet to ar medu), karstajā sezonā — svaigi spiestas sulas. Fasētās sulas no veikaliem arī nav ieteicamas dēļ augsta cukura satura tajos.