Dzemdes noslīdēšana pēc dzemdībām

Kāda mammam.lv/tetiem.lv lietotāja forumā paudusi satraukumu par nesen saņemto diagnozi – dzemdes noslīdēšana. Ko tā nozīmē un vai tiešām vienīgais veids situācijas uzlabošanai ir operācija? 

Rūpējoties par savu veselību, ikvienai sievietei ir ieteicams pildīt vingrojumus starpenes iegurņa muskulatūras stiprināšanai.

FOTO: Shutterstock.com

Rūpējoties par savu veselību, ikvienai sievietei ir ieteicams pildīt vingrojumus starpenes iegurņa muskulatūras stiprināšanai.

 

Māmiņas stāsts:

„Mani pēc dzemdībām nepatīkami pārsteidza fakts, ka ir noslīdējusi dzemde. Biju pie ārsta, viņš to apstiprināja un teica, ka ir jāsamierinās. Kaut ko darīt (taisīt operāciju) esot jēga tikai pēc tam, kad man būšot piedzimuši visi bērniņi. Šī man bija tikai pirmā grūtniecība, esmu dzirdējusi, ka citām šāda situācija mēdz būt pēc vairākām dzemdībām. Kāpēc par to satraucos? Jo brīžiem fiziski ir jūtams, ka kaut kas ir starp kājām (Sajūta tāda, kā būtu tampons, kurš grasās tūlīt slīdēt ārā, un, pataustot ir tā, ka, atvainojiet, caurumam priekšā ir kaut kas mīksts.). Varbūt kāda māmiņa, kurai nācies ar to saskarties, var padalīties ar informāciju, cik maksā šāda operācija, vai tā mēdz būt tikai par maksu un vai ir jēga to taisīt pēc pirmās grūtniecības, ja pēc kāda laika tomēr gribēšu vēl bērnus? Ā, un kā ir ar smagumu cilāšanu? Vai tas kaut kā ietekmē situāciju vai nē? Esmu dzirdējusi, ka nav labi cilāt smagumus, vai tā tiesa? Ārste neko tādu neteica, varbūt piemirsa?” 

Lasi arī mammu sarunas par dzemdes noslīdēšanu!

 

Atbild Līga Giniborga, vecmāte un dūla:

„Dzemdes noslīdējums medicīniski saucas dzemdes prolaps. Izšķir vairākus dzemdes prolapsa tipus. Atkarībā no tiem ārsti piedāvā attiecīgus risinājumus – dažāda veida operācijas ar lielāku un mazāku iejaukšanos organismā. Ir arī neoperatīvi risinājumi un risinājumi sievietēm reproduktīvajā vecumā. Ja plānojat vēl kādu grūtniecību, tad, iespējams, šobrīd labākais varētu būt operāciju atlikt, jo katra operācija palielina grūtniecības un dzemdību riksus. 

 

Lai justos drošāka par savu veselību, izvērtētu ieguvumus un riskus, noteikti iesaku konsultēties ar speciālistiem jau pirms nākamās grūtniecības plānošanas, kuri šādas operācijas veic ikdienā un labi pārzina jaunākās metodes šīs problēmas risināšanā, kas pieejamas arī Latvijā. 

Reklāma
Reklāma

 

Ir arī dažādi vispārīgi ieteikumi profilaksei. Konkrēti padomi, kas derēs tieši jums, nāks no speciālista - ginekologa šajā jomā.

Cenas atkarīgas no operācijas veida un iestādes. Katrā ziņā konsultācija pie sev uzticama speciālista ir tā vērta, lai nemocītos tik daudz jautājumos par savu veselību. Ķermenis Jums dots vienam mūžam, un kāpēc to nenodzīvot pēc iespējas kvalitatīvāk? Der painteresēties arī pie ģimenes ārsta par nosūtījuma izrakstīšanu un/vai apdrošināšanas polises iespējām.

 

Profilakses pasākumi:

• Speciāla vingrošana starpenes iegurņa muskulatūras nostiprināšanai (Kēgela vingrojumi), kas ieteicami visām sievietēm jau grūtniecības laikā un pēc dzemdībām. Tie veicami katru dienu. Stāsta dzemdību speciāliste Vita Začesta: „Kēgela vingrojumi ir mazā iegurņa un starpenes muskulatūru stiprinoši vingrojumi. Lai saprastu, kādi muskuļi darbojas, pamēģiniet tualetē aizturēt urīna strūklu vai sasprindzini muskuļus, it kā gribētu aizturēt gāzes. Savelc muskuļus, noturi tos saspringtus, kamēr aizskaiti līdz desmit, tad lēnām atslābini. Dari to vairākas reizes dienā. Kad iemācās, Kēgela vingrojumus veikt nav grūti, to var darīt, pat sēžot pie datora, skatoties TV, guļot, stāvot pie plīts vai braucot mašīnā, daudz grūtāk ir atcerēties par tiem! Šie vingrojumi pasargās arī no urīna nesaturēšanas, kas var būt pēc dzemdībām.”

• Uzturēt ķermeņa svaru normas robežās. Palielināts svars veicina dzemdes noslīdēšanu.

• Izvairīties no fiziski smaga darba;

• Izvairīties no klepus un šķaudīšanas, ko izraisa saaukstēšanās slimības, alerģijas, smēķēšana.