Latvijas Dabas muzejā izstāde „Gladiolu rudens valsis”

No 17. līdz 21. augustam Latvijas Dabas muzejā būs apskatāma izstāde „Gladiolu rudens valsis”, kurā Rīgas iedzīvotāji un viesi tiks priecēti ar vairāk nekā 100 agro un vidēji agro gladiolu šķirņu ziediem. Izstāde taps sadarbībā ar biedrību „Latvijas Gladiolu draugu klubs”.

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

Lai arī šogad Latvijā gladiolu plantācijas skāris liels posts lielā karstuma dēļ, gladiolu izstāde netiks atcelta. Ziedu selekciju izstādē izrādīs – Visvaldis Vinķelis, Juris Bāze, Jānis Dipāns, Laimonis Zaķis, savukārt kolekcijas – Aija Stūrīte, Ancānu ģimene, Raimonds Cīrulis, Ērika Ozere un citi.

 

Ilggadējais gladiolu audzētājs L. Zaķis ar šo apburošo ziedu audzēšanu sāka aizrauties septiņdesmito gadu otrajā pusē un jau 1982. gadā viņš iemēģināja roku selekcijā ar gladiolu šķirni 'Cerība' un 'Pepija'. „Gladiolu selekcija ir ilgstošs process, jo no krustošanas brīža līdz jaunai šķirnei paiet apmēram septiņi gadi. Krustošanā jāizmanto tikai labākās šķirnes, tāpēc sākumā jābūt labai un plašai ziedu kolekcijai no kuras tiek atlasīti tikai labākie eksemplāri,” teic L. Zaķis.

 

Izstādē būs apskatāmas dažādu formu, neiedomājamāko krāsu salikumu, kā arī dažādu ziedu izmēru gladiolas – no miniatūrveida līdz pat milzu ziediem. Interesenti varēs saņemt lietpratēju konsultācijas par gladiolu kultūru Latvijā, kā arī iegādāties rudenī stādāmo augu sīpolus, gumus un stādus. 

 

Lai aizvien mazāk gladiolu audzēšanā iesaistās jauni entuziasti, pieredzes bagātie selekcionāri turpina veidot labas, Latvijas apstākļiem piemērotas šķirnes un eksponēt jaunizveidotās gladiolu šķirnes ziedu izstādēs.

 

Izstādes atklāšana 17. augustā plkst. 12:00 muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

Reklāma
Reklāma

Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā – Rīgā, K. Barona ielā 4!

 

Izstādes darba laiki:

P., O. – slēgts

T. – 10.00 – 17.00

C. – 10.00 – 19.00

P. – 10.00 – 17.00

S., Sv. – 10.00 – 17.00