Ko ņemt vērā, organizējot savas kāzas?

Vasara — kāzu mēnesis. Lai arī savas kāzas nosvinējām vēlā pavasarī un tās jau kādu laiciņu ir aiz muguras, viss vēl joprojām svaigā atmiņā, tikai skatīties uz šo pasāku — kas bija labi un kas bija ļoti labi!

Nesatraucaties par to, ko neizdevās realizēt, to tikpat neviens nezina, kā bija sākotnēji plānots.

FOTO: Shutterstock.com

Nesatraucaties par to, ko neizdevās realizēt, to tikpat neviens nezina, kā bija sākotnēji plānots.

Protams, man savas kāzas likās ideālas, tām gatavojos gadu, daudz lasīju dažādus materiālus, vēroju citu kāzas, bildes, video, tāpēc gribētu padalīties ar dažiem secinājumiem un problēmjautājumiem, ar kuriem saskāros un ceru, ka varbūt kādai līgavai un līgavainim, kas tikai pošas kāzām, tie varētu noderēt.


Iesākumā mierinājumam — dziļi ievelciet elpu un pieņemiet vispārzināmo, seno patiesību – VISIEM NEIZDABĀSI. Perfekcionismu līdz galam par visiem 100% izdodas realizēt tikai filmās vai varbūt prinča Viljama kāzās.


Kaut kas noteikti noies greizi, kādam no viesiem būs vēl gadiem stāstāmā materiāla, cik ļoti viņam nepatika jūsu kāzās, kādam ceremonija liksies par garu, kādam tradīcijas par banālu — tur nekā nevar darīt. Tā tas vienkārši ir, tāpēc labāk nevis mēģiniet izdabāt citiem un pret savu gribu darīt kaut ko tikai tāpēc, ka tā tas pieņemts, bet dariet tieši tā kā jums pašiem gribas un patīk. No šī aspekta tā tiešām ir jūsu diena un, ja kādam jūsu kāzas nepatiks, ir visas iespējas savējās sarīkot tā, lai patīk.
Galu galā jāsaka gan, ka lielākajai daļai cilvēku kāzas tomēr patīk kā tādas vai vismaz izraisa pieklājīgu smaidu, tāpēc beigās — viss beigsies labi. Gana nopietna plānošana un laba organizēšana noslēpj sīkas nepilnības.
Nesatraucaties par to, ko neizdevās realizēt, to tikpat neviens nezina, kā bija sākotnēji plānots.

Cik laicīgi?
Kāzas sākt organizēt nekad nav par agru. Arī gadu iepriekš ne. Ja vēlaties nevis tikt pie tādiem mūziķiem, viesu namiem, dzimtsarakstu nodaļām, kas palikuši pāri, bet tādiem, kas patiešām vislabāk patīk, tad nekad nav par agru sākt domāt par dažādiem organizatoriskas dabas jautājumiem. Turklāt pēdējo nedēļu laikā parasti izlien un parādās 101 sīkais, nepadarītais darbiņš.
Protams, kāzas var uzraut arī pusotra mēneša laikā 50 cilvēkiem, bet tad arī izpildījuma kvalitāte būs proporcionāli atbilstoša. Kas nav slikti, bet tad to arī tā ir jāpasniedz un nav jātiecas uz maksimālo, ieguldot minimāli.

Nesatraucaties par to, ko neizdevās realizēt, to tikpat neviens nezina, kā bija sākotnēji plānots.


Kad rīkot kāzas?
Vienalga kad, tikai jāņem vērā sekojošais:
Vasara — karsts, visi svīst (vēl tagad atceros savas māsīcas kāzas, kurās jaunais vīrs izskatījās kā apčurājies, jo stipri svīda un bija izvēlēts gaužām nepiemērots audums uzvalkam), dāmām grimms tek, sejas spīd, puķes vīst, rosols saskābst, bet toties smuks zaļums apkārt, viesi karstumā izdzer mazāk alkohola, nav jādomā par apkurināmu viesu namu.
Rudens, pavasaris — ļoti riskējam ar lietainu, nejauku laiku, ar to, ka nav zaļuma, viss pelēks, nevar saprast, ko vilkt mugurā. Bet agrs rudens un vēls pavasaris var būt arī ļoti piemērots laiks, kad vēl nav tik karsts vai pārāks auksts, kad ir smukas krāsas kokiem lapās, vai zied ķirši.
Ziema — jādomā, ko vilkt mugurā jaunajam pārim ne tikai ceremonijas laikā un viesu namā, bet arī ārā staigājot. Viņai — balti zābaciņi un mētelītis, puškazociņš, viņam elegants mētelis. Dies’pasarg tikai ne pufaikas vai dubļonkas.

Ko rakstīt ielūgumā?
Mammai, tētim, omai, vai tomēr Inesei, Jurim, Ženijai. Ja vien jums nav īpašas attiecības un jau abiem iegājies abu vecākus uzrunāt par mammu un tētiem, nekļūstiet smieklīgi kā filmā „Limuzīns Jāņu nakts krāsās” pēkšņi kāzu sakarā sākot saldi čivināt — māāāmiņ un tēēēti. Jūsu vecākiem ir arī vārdi un nav nekas slikts tos izmantot, galu galā mamma vai tētis viņi ir tikai vienam no jaunā pāra. BET... atkal zināmā patiesība — pastāv iespējas, ka kāds tomēr apvainosies.
Tāpēc īpaši jūtīgas omas gadījumā variet uz aploksnes uzrakstīt lieliem drukātiem burtiem – OMEI.

Lai arī daži rauc pieres un apgalvo, ka tas ir nesmuki un nepieklājīgi, pēc kāzām secinājām, ka tas tomēr ir ļoti noderīgi un praktiski. Dāvanu sarakstu lēnā garā sastādījām vairākus mēnešus pirms kāzām un ielūgumu izsūtīšanas dienā iedevām vedējiem.

Kleitu šūt vai pirkt?
Ja ir daudz naudas — pirkt. No visiem izskraidītajiem saloniem un laikotajām kleitām atradu tiešām pasakaini skaistas un ideāli piegulošas, sākot no... 1200 Ls.
Ja ir laba šuvēja un nestandarta augums, viennozīmīgi — šūt. Beigās atradu modeli kādā veikalā, kas man patika, bet nebija iespējams tikt pie vajadzīgā izmēra un krāsas (vēlējos krēmkrāsas kleitu, nevis spoži baltu). Tāpēc noskaidroju kleitas ražotāju, sameklēju internetā un aiznesu bildi šuvējai. Rezultāts — perfekts.
Mēnešiem ilgi pētot dažādu kāzu bildes, ne vienu vien reizi pamanīju sagumzītas, krokainas korsetes, atkārušās apkakles, vienvārdsakot kleitas, kas nepieguļ augumam, jo nav šūtas uz auguma. No malas to varbūt arī neredz, bet bildēs — ai, ai, ai.
Šūtas kleitas lielākā priekšrocība — tieši Tavam augumam, kā uzlieta, tieši tāds izmērs, tieši tāda krāsa, tādas mežģīnes kā vēlējies. Tikai tāds sīkums, pirms kleitas šūšanas arī jāiegādā tieši tas krūšturis, kas būs mugurā kāzu dienā, ja tāds paredzēts zem kleitas un tas pats par kurpēm — lai var nomērīt kleitas garumu.

Zeķes vai zeķubikses?
Neaizdomājos par šo jautājumu tā nopietni līdz pašai kāzu dienai un izvēlējos zeķes erotiskas noskaņas vadīta. Kāzās ļoti priecājos par savu izvēli prozaisku iemeslu dēļ. WC nācās cīnīties tikai ar garo kleitu, plīvuru, šlepi un bikšelēm, nevis vēl tūcīt augšā lejā zeķubikses. Zeķes viennozīmīgi ir ne tikai seksīgākas, bet arī ērtākas.

Viennozīmīgi visticamāk, ka būs vairāk nekā sākotnēji plānots, mums tās palielinājās par aptuveni 20%.

Reklāma
Reklāma

Biežākā kļūda līgavu tērpos
Proti — pārsātinātība un līgavas paškritikas trūkums. Es gribu to un to un vēl šito. Pērles tur, mežģines šite, tad vēl diadēmu, kristālus, lentītes, cakas, puķes un izšuvumus.
Līgavas skaistums ir elegancē un elegance bāzējas uz nepārspīlētu, smalku vienkāršību. Laba vajag maz. Paldies manai stilistei, kura ir arī mana draudzene un kura laikā nobrēcās „STOP! PIETIKS!”
Līgavas, lai arī kāzas ir ar domu — vienreiz un pa īstam, jums nav jāizskatās kā jaunbagātnieku mākslīgajai Ziemassvētku eglītei vai pagasta kultūras nama galvenajai diskobumbai.

Vai līgavaiņa tērps jāpielāgo līgavas tērpam?
Gaumes un vēlmes lieta, bet rezultātā — jā, tas izskatās smuki un saskanīgi, īpaši bildēs, kuras pēc tam glabāsies gadiem ne tikai jums, bet arī jūsu draugiem, vecākiem. Tas nav grūti līgavai pie krēmkrāsas kleitas piemeklēt līgavaiņa kreklu šampanieša tonī vai izveidot vienotus saskaņotus akcentus tērpā purpurkrāsā utml.

Vai līgavainim vajag make up, manikīru?
Un tagad iedomāsimies skatu — romantiskas kāzu bildes, viņa — nopūderēta kā maigi sārts korallis jūras putu viļņos, mirdzošām acīm, perfekti nokrāsotu skropstu ietvarā, gludu ādu, viņš — melniem komedoniem, palielinātām porām uz taukaina deguna....
"Nobody is perfect", bet fotogrāfēs tomēr jūs abus. Ja ne gluži "make-up", tad sejas tīrīšana un pūderis pirms fočēšanās arī līgavainim par ļaunu nenāks. Atcerieties, ka arī rokas bieži vien ir skaistu bilžu pamatelements — tuvplānā ar ziediem, ar gredzeniem. Tomēr smukāk, ja ir apvīlēti, sakopti nagi, bez sēru lentēm.

Līgavas, lai arī kāzas ir ar domu — vienreiz un pa īstam, jums nav jāizskatās kā jaunbagātnieku mākslīgajai Ziemassvētku eglītei vai pagasta kultūras nama galvenajai diskobumbai.

Ķibeles, kas gadās
Mums tādas bija divas, kāzu auto, kas divas nedēļas pirms kāzām izrādījās, ka tomēr nav braucams. Līgums no izīrētāja puses tika lauzts un ar skubu dabūjām dzenāt rokā citu. Rezultāts ne gluži tāds kā sākotnēji vēlējāmies. Otru pārsteigumu sagādāja viesu nams. Iepazīstoties ar viesu nama sadarbības partneriem — ēdinātājiem, sapratām, ka cena ir neadekvāti augsta, savukārt vēlme piestrādāt pie ēdienkartes un atsaucība — nulle. Kad sameklējām savus ēdinātājus, viesu nama saimnieks paziņoja, ka tad mums jāpiemaksā, lai arī līgumā par to nekas nebija minēts. Samaksājām, jo līdz kāzām bija palicis pusotrs mēnesis un negribējās kasīties, tomēr viela pārdomām bija. Tāpēc, ja viesu nama saimnieks tā starp citu izsakās, ka mēdz sadarboties ar tādiem un tādiem ēdinātājiem, noteikti pārliecinieties, cik simboliska vai pamatīga ir šī sadarbība. Vai, izvēloties citus ēdinātājus, jums gadījumā nav jāpiemaksā.

Ieklausies speciālistu padomos!
Ja friziere saka, ka šī frizūra Tev nepiestāvēs, ja šuvēja norāda, ka labāk kleitu šūt 5 centimetrus garāku, ja kurpju veikala pārdevēja apgalvo, ka šīs kurpes katastrofāli slīd uz parketa, ja floriste neiesaka izvēlēties puķu zirņus pušķī, jo tie ātri vīst utt. utt., paklausi speciālistiem, bieži vien viņi zina ko runā.

Īpaši padomi līgavai
Neesi slinka un parēķini, kad Tev kāzu mēnesī iekrīt mēnešreizes, lai nav liekas neērtības un šmuce. Īpaši, ja Tev tajās dienās uz pieres kā likums izmetas pumpa, uzpūšas vēders, sāp galva, ir slikts noskaņojums. Lai nav arī jāčukst visu laiku vedējmātei — paskaties vai man aizmugurē viss kārtībā un nav ik pa stundai jābizo uz WC.

Padomā par pasi un auto vadītāja tiesībām uzvārda maiņas gadījumā, īpaši, ja domā doties ceļojumā un biļetes pērc pirms kāzām. Atceries, ka lidmašīnas biļetē vārdam jāsaskan ar to, kas pasē, un lidostas darbinieks var izrādīties pretimnākošs, bet... Tas nav viņa pienākums.
Iesniedzot laulību pieteikumu, trīs reizes pārlasi un pārbaudi pieteikuma tekstu, atceries, ka starp dubultajiem uzvārdiem obligāti jābūt defisei, ka pirmajam jābūt Tavam uzvārdam un, ka uzvārdus no citām valodām latvisko.

Vedēju zagšana
Viena no nevajadzīgākajām „atrakcijām” — vedēju nozagšana. Pasākums principā paliek bez vadītājiem, iestājas apjukums, viesi rausta plecus, jaunais pāris muļķīgi smaida. Ja vakaram ir bijis rūpīgi sastādīts laika un darāmā plāns, tajā brīdī tas daļēji izkūp gaisā, īpaši, ja vedēju zadzēji iespītējas un neatdod vedējus vismaz pusstundu, stundu. Tiem pāris idiotiem tad tā ir interesanta atrakcija, kamēr pārējie viesi gaida, garlaikojas, jaunais pāris nervozē. Joprojām dusmojos uz mūsu vedēju zadzējiem, jo tā dēļ kāzās bija maz spēļu un izdarību citiem viesiem — visi stundu gaidījām, kamēr atdos vedējus... Tie, kam kārojas zagt vedējus, atcerieties, ka jūs ļoti riskējat iegāzt pasākumu, jo parasti vedēji šādu atrakciju nav paredzējuši, tad jau labāk zodziet līgavu, ar to vismaz vedēji var rēķināties.

Kādas kurpes vilkt?
Viennozīmīgi, ne tikai smukas, bet arī ērtas. Nežēlo laiku pastaigāt apkārt, pielaikot, 5 minūtes ar kurpēm padrasēt apkārt pa kurpju veikalu. Ja nevari neko atrast Latvijā, nopērc lēto "Ryanair" biļeti un aizbrauc iepirkties uz kādu no citām Eiropas valstīm. Nežēlo laiku un naudu ērtām kurpēm, ja vien nevēlies vakara beigās izskatīties kā iznākusi no inkvizīcijas istabas. Ja kurpes ir ar audumu apvilktiem papēžiem, pirms skriet zaļā pļavā, vai brist pāri laukam, atceries, ka zemes un zāles pleķi uz baltā auduma paliks ļoti redzami.

Otrās dienas tērps pirmās dienas vakarā
Viena no labākajām lietām ko izdarīju — pēc pusnakts nomainīju garo līgavas kleitu uz otrajā dienā apredzēto īso, ne mazāk skaistu un ar jauno vīru nodejojām līdz 4 rītā. Tā bija tāda moderna alternatīva tā vietā, lai ļautos uzvilkt mugurā smieklīgu naktskreklu un ietu rātni gulēt pusnaktī, atstājot viesus līksmojam.

Ēdinātāji
Rūpīgi izvēlaties ēdinātājus, pārbaudiet kādi būs trauki, kādas salvetes, ja uz galda paredzēti ziedu rotājumi, tad florists noteikti vēlēsies zināt, kā paredzēts galdu klāt. Izrunājiet visu līdz pēdējam sīkumam, nekautrējieties informēt un vaicāt risinājumu, ja viesu vidū ir veģetārieši, vegāni, cilvēki ar alerģijām, mazi bērni, kuri var apēst tikai pusporcijas. Ja ēdinātāji nevēlas neko mainīt savā ēdienkartē, paziņo, ka veģetārieši var iztikt ar kartupeļiem, zirnīšu — burkānu sautējumu un dārzeņu plati, ja pieprasa maksāt papildus par kafiju, kad katrs viesis izdzēris trīs krūzītes un vēlas ceturto, ja nevēlas rītam cept pankūkas, sakot, ka tas ir pārāk darbietilpīgi, tad mūciet no tādiem. Labs pavārs vienmēr visam atradīs risinājumu un ieteikumus, mainīs ēdienkarti, atradīs, kā samazināt izmaksas, nezaudējot kvalitāti.

Vai ar vedējiem ir gana?
Rūgta pieredze apliecināja, ka labāk tomēr, ja bez vedējiem vēl ir kāds uzticams cilvēks, kurš uzņemas saimniecisko pienākumu un darbu pieskatīšanu. Kurš apskata dzimtsarakstu nodaļu/baznīcu pirms ceremonijas, vai viss ir tā, kā runāts, apstaigā viesu istabas, WC, vai ir tualetes papīrs, vai ir dvieļi utml. Un galvenais, kurš uzmet aci, vai pie galda viesu vārdu kartes tiek saliktas norādītajā secībā, vai ēdiens tiek pasniegts tā, kā runāts, vai muzikantam tiek iedots paēst, vai alkohols tiek uzlikts galdā utml. Vedēji kāzu dienā vairāk koncentrējas uz jauno pāri un viesiem, tāpēc labi, ja ir kāds, kurš pieskata praktiskos darbus.

Izmaksas
Viennozīmīgi visticamāk, ka būs vairāk nekā sākotnēji plānots, mums tās palielinājās par aptuveni 20%. Un savācās tieši dažādi sīkumi — galda rotājumiem vajadzēja nedaudz vairāk naudas, nebijām ierēķinājuši pušķus mammām, omēm. Pēdējā brīdī atcerējāmies, ka līgavainim vajag kurpes, ka vēlamies kaut ko uzdāvināt vecākiem, ka vajadzētu pateicības dāvanu vedējiem utt.

Dāvanu saraksts
Lai arī daži rauc pieres un apgalvo, ka tas ir nesmuki un nepieklājīgi, pēc kāzām secinājām, ka tas tomēr ir ļoti noderīgi un praktiski. Dāvanu sarakstu lēnā garā sastādījām vairākus mēnešus pirms kāzām un ielūgumu izsūtīšanas dienā iedevām vedējiem. Neviens no viesiem par dāvanu sarakstu īpaši informēts netika, bet, ja kāds jautāja, ko mēs vēlamies, norādījām, lai vēršas pie vedējiem, un lielākā daļa viesu patiešām interesējās, ko mēs labprātāk vēlētos saņemt dāvanās. Tagad atskatoties uz to, kas atrodas mājās, gribētos teikt, ka dāvanas no dāvanu saraksta ir tās, kuras lietojam un kuras mums ikdienā atgādina par dāvinātāju, kuras mums tiešām ir vajadzīgas.
TOP 3 dāvanas, kuras nebija sarakstā un tagad godīgi sakot nezinām kur likt — smalks kafijas automāts, aizņem daudz vietas, bet absolūti nevajadzīgs, jo neviens no mums nedzer kafiju. Uzgriežņu komplekts — identisks tādam, kāds mums jau ir mājās. Grāmata, kura nevienam no mums nešķiet interesanta. Ārā jau nemetīs un tālāk neatdos, dāvana tomēr. Un vēl kaudze dvieļu un gultas veļas, kas stāv sarindota skapī ar domu, kad pēc vairākiem gadiem savajadzēsies.

 

Iesūtījusi: Ieva-Sieva