Divdesmit veidi, kā saimniecībā izmantot citronu

Māju uzkopt un padarīt smaržīgu var (un vajag!) bez ķīmiskiem tīrīšanas līdzekļiem. To var paveikt ar citronu, kas lieliski kalpo arī kā slikto smaku iznīcinātājs, prusaku un skudru aizdzinējs, un pat matu balinātājs.

Ja tev ir nelāgs noskaņojums, izmanto vannu ar citrona miziņām, ēterisko eļļu, izdzer glāzi silta citronūdens.

FOTO: Shutterstock.com

Ja tev ir nelāgs noskaņojums, izmanto vannu ar citrona miziņām, ēterisko eļļu, izdzer glāzi silta citronūdens.

Sudrablietu pulēšanai, cīņai ar svīstošām pēdām, kukaiņu koduma vietu apstrādei, kakla sāpju novēršanai, omas uzmundrināšani – izrādās, ka citrons ir universāls līdzeklis, kam virtuvē vajadzētu būt vienmēr! Padomi no www.ekozeme.lv.

 

  1. Ledusskapī ievieto tīru švammīti vai vates pikuci, kas ir piesūcināts ar citrona sulu. Tas uzsūks visas smakas un pārtikas produktiem nebūs specifiskas blakus smaržas.
  2. Pulēšanai izmanto citrona pusītes, no kurām izspiesta sula (var ņemt arī vienkārši pārgriezta citrona pusītes). Ar tām var notīrīt alumīnija traukus, nospodrināt karotes, nažus, sudrabu un zeltu. Pārslaukot tos ar mīkstu lupatiņu, virtuves piederumi iegūs skaistu mirdzumu.
  3. Lai avokado nepaliktu brūni, tos apsmidzina ar citrona sulu.
  4. Gatavojot rīsus, lai tie nesaliptu un paliktu gaisīgi, tiem pievieno ēdamkaroti citrona sulas (verdošam ūdenim).
  5. Kad tiek apstrādāti dārzeņi un augļi, reizēm rokas paliek netīras un brūnganas. Tad rokas iesmērē ar citrona sulu, ļauj nožūt, pagaida mirkli un ar ziepēm nomazgā. Ja nepieciešams, tad atkārto procesu vēlreiz. Ar izspiestu citronu var notīrīt alumīnija traukus, nospodrināt karotes, nažus, sudrabu un zeltu.
  6. Dabiski gaišu matu krāsu padara skaistāku šādi: 100 ml citronu sulas sajauc ar tikpat lielu daudzumu ūdens attiecībā 1:1. Matus ar to izskalo un ļauj izžūt. Citrona sula ir dabisks balinātājs.
  7. Elpas atsvaidzināšanai – citrona sula ir dabisks līdzeklis pret sliktu elpu, mutē regulējot PH līmeni un neļaujot baktērijām zelt un plaukt. Tikai jāatceras – bieži to nevajadzētu darīt. Un pēc tam noteikti jāizskalo mute ar tīru ūdeni, jo pārlieku liels skābes daudzums zobiem kaitē. 
  8. Atbrīvošanās no skudrām – tā joprojām daudziem ir kā galvassāpes. Bet nav obligāti jālieto insekticīdi. Vietas, kur skudras mīt vai savāc kopā savu delegāciju, apsmidzina ar citrona sulu. Arī ārpus mājas, ja ir vietas, kur jums traucē skudras, var izmētāt svaigas citrona miziņas. Skudras tur vairs neatgriezīsies.
  9. Līdzīgi ir ar nevēlamajiem kaimiņiem prusakiem. Grīdas ir jāizmazgā ar citrona sulas šķīdumu. 2 litrus ūdens sajauc ar 2 citronu sulu un mizām. Ar to izmazgā vietas, kur tie mēdz sirot. Prusakiem tas nepatiks.
  10. Ja jūsmājās ir kamīns, iemet ugunī dažas citrona miziņas. Tas atsvaidzinās un dezinficēs gaisu telpā. Pat, ja nav kamīna, to var izdarīt, sadedzinot virs sveces, kas novietota uz ugunsdrošas virsmas.
  11. Lai iegūtu no citrona vairāk sulas, pirms tam to kārtīgi izripini, padauzi pret cietu virsmu. Tas padarīs mīkstāku citrona struktūru, liekot izdalīties vairāk sulai.
  12. Kukaiņu kodumi vasarā nav reta parādība. Citrona sulu sajauc ar nedaudz ūdens un ar vates piciņu apstrādā koduma vietu. 
  13. Lai iztīrītu mikroviļņu krāsni, dažkārt ir ļoti jānopūlas, jo netīrumi tik viegli nost nenāk. Līdzēs šāds triks – 150 ml ūdens sajauc ar 3 ēdamkarotēm citrona sulas. To ieliek speciālā trauciņā, kas paredzēts lietošanai mikroviļņu krāsnī. To uzkarsē 10 minūtes. Tvaiki padarīs netīrumus vieglāk notīrāmus. Ja ir vietas, kur jums traucē skudras, var izmētāt svaigas citrona miziņas. Skudras tur vairs neatgriezīsies.
  14. Ja dikti svīst pēdas, paduses un rokas, pēc mazgāšanās un nosusināšanās svīstošās vietas sasmērē ar citrona sulu. Tas novērš netīkamo smaku.
  15. Tiklīdz jūtams, ka sāk sāpēt kakls, der silts ūdens ar medu un citronu. No rītiem, lai iegūtu možu omu, noder tieši šī pati recepte.
  16. Ja pievienosi nedaudz citrona sulas augļu salātiem (kuros ir āboli, bumbieri – augļi, kas ātri paliek brūni ), tad tie tik ātri nesabrūnēs.
  17. Vai zināji, kāpēc senos laikos zivs ēdienus pasniedza ar citronu? Jo uzskatīja, ka citrona sula izšķīdina nejauši norītu asaku. Parasti tad labāk apēst gabaliņu rupjmaizes, tomēr citrona sula lieliski uzlabo zivju ēdienu garšu.
  18. Citrona sula ir labs līdzeklis cīņā pret paaugstinātu asinsspiedienu, stiprinot asinsvadu sieniņas.
  19. Citrona smarža uzmundrina! Ja tev ir nelāgs noskaņojums, izmanto vannu ar citrona miziņām, ēterisko eļļu, izdzer glāzi silta citronūdens.
  20. Lai gan citrons veicina gremošanu, ar to ir jābūt uzmanīgiem tiem cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar kuņģa un zarnu traktu (gastrīts, čūla utt.).

 

Reklāma
Reklāma

Avots: www.ekozeme.lv

Saistītie raksti