Rotaļas jautrībai, veiklībai un citu āzēšanai

Kādas rotaļas spēlēt, kad dārza ballītē piedalās kupls bērnu bariņš? Piedāvājam spēles, kurās var piedalīties arī pieaugušie!

FOTO: Shutterstock.com

Raksta publicēšanu atbalsta Tējās sēnes dzēriens Dr. Kombucha Karkade un  Tējas sēnes dzēriens Dr. Kombucha. Ražotājs: www.bauskasalus.lv.

Bauskas alus

 

Ērkšķogas
Šai rotaļai nepieciešami daži ērkšķogu krūmi un daži spaiņi. Ja pašā vasaras plaukumā atpūšaties vasarnīcā, sarīkot šo rotaļu būs pavisam vienkārši. Uzaicina dažus dalībniekus, katram iedod spaini un ierāda ērkšķogu krūmu. Pēc vadītāja signāla dalībnieki sāk lasīt ogas. Rotaļas laiks jānosaka iepriekš. Nav jāatvēl pārāk ilgs laiks, lai dalībnieki steigā nesadurtu rokas uz ērkšķiem. Kad noteiktais laiks ir pagājis, vadītājs aplūko, kuram dalībniekam spainī ir visvairāk ogu. Viņš skaitās uzvarētājs. Bet tas vēl nav viss. Viņam jāveic goda pienākums — visas ogas jāizēdina skatītājiem. Ja šajā grūtajā darbā (ne visiem garšo ērkšķogas) rodas problēmas, ogas jāapēd pašam. Ne velti saka: "Lēnāk brauksi, tālāk tiksi.'"

Purvs
Šai rotaļai nepieciešamas dadžu lapas un acu apsēji. Dalībniekiem (5 cilvēkiem) jāiedomājas, ka priekšā ir purvs un tas jāpārvar pa maziem ciņiem un saliņām. Dalībnieki nostājas cits aiz cita, un vadītājs vai kāds no skatītājiem izklāj uz zemes dadžu lapu ķēdīti, pa kuru dalībniekiem jāiet. Dalībnieki kādu laiku uzmanīgi aplūko "ceļu", mēģinot to iegaumēt pēc iespējas precīzāk. Pēc tam viņiem aizsien acis un ierosina sakt kustēties citam aiz cita. Ja dalībnieki vēlas, viņi var sadoties rokās — ja kritīs, tad visi kopā. Rotaļas viltība ir tā, ka pēc acu aizsiešanas kāds no skatītājiem savāc visas dadžu lapas un noliek malā. Nu skatītāji ar "tīru" sirdsapziņu var vērot dalībnieku jaunrades mokas. Uzvarētāju šajā rotaļā, protams, nav, taču dalībnieki, kas piedalījušies šai viltīgajā rotaļā, katrā ziņā jāapbalvo. Kaut vai ar visu klātesošo dāmu skūpstiem.

Neiejātie zirgi
Rotaļa viena vecuma un vienādi stipriem dalībniekiem. To organizē brīvā dabā, piemēram, pļavā vai pludmalē, tikai ne uz asfalta vai akmeņaina laukuma. Dalībnieki sadalās pa pāriem. Viens no dalībniekiem izpilda zirga, otrs — jātnieka lomu. Zirgs ir neiejāts, tāpēc tas cenšas jātnieku nomest. Ja pāru nav daudz, rotaļa turpinās tik ilgi, kamēr paliek viens jātnieks, kurš spējis noturēties seglos. Viņš kļūst par uzvarētāju.
Variants.
Pāri sacenšas cits ar citu, ar mīkstas rotaļlietas palīdzību mēģinot izsviest pretinieku no segliem. Sacensības var kļūt ļoti jautras, ja piedalās pietiekami daudz pāru.

Gailēni
Dalībnieki sadalās divās komandās un nostājas divās līnijās viens pret otru. Katrs nostājas uz labās kājas, bet kreiso saliec celī un pietur ar kreiso roku. Labā plauksta izstiepta uz priekšu. Pēc komandas visi dalībnieki sāk lēkāt uz labās kājas, cenšoties ar plaukstu trāpīt pretiniekam pa plaukstu, spiežot to atkāpties. Pēdējais izstājas no rotaļas. Zaudē komanda, kurai visi dalībnieki izstājušies no rotaļas. Uzvarētāji saņem balvu. Kādu — izdomājiet paši.

Atrodi pēc atmiņas!
Rotaļa domāta trim un vairāk jebkura vecums dalībniekiem. To organizē atklātā, līdzenā laukumā. Vienu no skatītājiem uzaicina par tiesnesi. Vajadzīgi pieci vai seši priekšmeti, piemēram, bumba, cepure, soma, ķemme, krūzīte utt., kā arī pulkstenis un acu apsējs.
Tiesnesis nosaka rotaļas laukumu, kas nedrīkst būt pārāk liels. Dalībnieks, kas izvēlēts par vadītāju, vēro, kā pārējie noliek priekšmetus rotaļas laukumā. Pēc tam vadītājam aizsien acis un divas reizes apgriež uz riņķi. Tiesnesis sauc: "Sākam!" — un uzņem laiku. Vadītāja rīcībā ir 10 sekundes, lai atrastu un savāktu visus priekšmetus. Kad laiks beidzas, tiesnesis to skaļi paziņo. Dalībnieks saņem punktus atkarībā no atrasto priekšmetu skaita. Pēc tam par vadītāju kļūst cits dalībnieks. Uzvar tas, kurš iegūst visvairāk punktu.

 

Tomāti
Nepieciešami vairāki gatavi tomāti. Vadītājs iezīmē starta un finiša līniju. Dalībnieki (vismaz 3 cilvēki) nostājas uz starta līnijas, uzliek tomātu uz galvas un pēc vadītāja komandas skrien uz finišu. Uzvar tas, kurš pirmais sasniedz finišu, ar tomātu uz galvas, to neturot.

 

Reklāma
Reklāma

 


Dzēriens ar garšas nokrāsām – maigāka un krāšņāka ir karkades karalienei – Tējas sēnes dzērienam Dr. Kombucha Karkade, savukārt klasiskāka – Tējas sēnes dzērienam Dr. Kombucha.

Dzērieni ir ne tikai lieliska ikdienas sastāvdaļa, bet arī skaista un izmeklēta svētku rota, ko novērtēs ikviens. Ģimenes svētkos un bērnu ballītēs būs lielisks draugs visiem, kā arī atspirdzinošs pludmalē un pēc sportiskām aktivitātēm. Dzēriens satur B grupas vitamīnus un veselīgi ietekmē ķermeņa vitalitāti.

Izvēlies savu vasaras garšu!