Gaisa atsvaidzinātāji piesārņo gaisu

Viens mirklis — un tava vannas istaba vai tualete pārvērtīsies smaržojošā, ziediem klātā oāzē vai svaigi bangojošā okeānā — šādas un līdzīgas ainas bieži vērojamas gaisa atsvaidzinātāju reklāmās. Sev tīkama aromāta izvēle, lai padarītu telpas jauki smaržojošas, ir katra gaumes jautājums, un veikalos piedāvāto līdzekļu klāsts šim nolūkam, šķiet, apmierinātu pat visprasīgāko degunu. Taču tieši gaisa atsvaidzinātāji bieži vien ir būtiski iekštelpu gaisa piesārņotāji...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Gaisa atsvaidzinātāji var būt visdažādākajās formās: aerosoli, izsmidzinātāji, produkti, kas piesātināti ar kādu smaržu, aromatizētas sveces u. tml. Veikalu piedāvājuma klāstā neiztrūkstoši ir arī tualetes poda atsvaidzinātāji gan maināmu bloku, gan uzpildāmu šķidrumu un želeju veidā. Arī aromātu klāsts ir neierobežots. Tava māja var smaržot pēc citroniem, lavandas, persikiem, apelsīniem, melonēm, zemenēm, okeāna, piparmētrām, meža ogām, meža lietus, tropiskiem augļiem, eksotiskas, mežonīgajiem Austrumiem...

Gaisa atsvaidzinātāji neattīra gaisu. Tie telpās izdala noturīgas aromātvielas un manipulē ar jūsu ožu, tādējādi nomācot citas smakas.

Iekštelpu gaisa kvalitāte
Iekštelpās, kur pavadām lielu daļu dzīves, gaisa kvalitāti ietekmē ļoti daudz potenciālo piesārņotāju. Telpās vienlaikus var atrasties vairāk nekā 100 dažādu bīstamu ķīmisko vielu. Tas gan vairāk attiecināms nevis uz laikā neiznestu miskasti vai slikti darbojošos tualetes poda skalošanas sistēmu, bet gan uz interjerā izmantotajām krāsām, lakām, grīdas segumiem, celtniecības materiāliem, arī elektroprecēm, mēbelēm un citām sadzīves precēm. Tādējādi telpas tiek piesārņotas ar gaistošiem organiskajiem savienojumiem, bromētajiem liesmu novērsējiem, formaldehīdu u. c. veselībai bīstamām vielām. Taču gaisa atsvaidzinātāji mūsu gaisu neattīra. Tieši otrādi — tie to vēl vairāk piesārņo.


Atsvaidzinātāji
Tātad gaisa atsvaidzinātāji neattīra gaisu. Tie telpās izdala noturīgas aromātvielas un manipulē ar jūsu ožu, tādējādi nomācot citas smakas. Par atsevišķām smaržu veidojošām vielām zināms, ka tās ir potenciāli vēzi izraisošas, var radīt paaugstinātu jutību, veicināt alerģiju un vielu nepanešanas risku. Līdz ar smaržvielām telpās tiek izdalīti vēl desmitiem sintētisko ķīmisko vielu. Piemēram, aerosoli var saturēt uzliesmojošas, nervu sistēmu graujošas vielas, kā arī sīkas daļiņas, kas var uzkrāties plaušās.
Lielbritānijā Bristoles universitātē 2005. gadā veiktā zinātniskā pētījumā par mājās lietojamiem gaisa atsvaidzinātājiem un aerosoliem konstatēts, ka to lietošana zīdaiņiem var izraisīt caureju un sāpes ausīs, bet viņu mātēm radīt depresīvu noskaņojumu. Pētījumā analizēti 14 000 bērnu kopš to dzimšanas un atklājies, ka bieža aerosolu lietošana grūtniecības laikā un pirmajos dzīves mēnešos paaugstina iespējas saslimt ar dažādām slimībām. Grūtnieces un jaunās mātes, kuras mākslīgos gaisa atsvaidzinātājus lieto ikdienā, par 25% vairāk cieš no galvassāpēm un par 19% vairāk no pēcdzemdību depresijas. Turklāt viņu bērni par 30% vairāk cieš no ausu infekcijām un caurejas. Bristoles universitātes zinātnieki brīdinājuši: līdz turpmāku pētījumu veikšanai būtu drošāk ierobežot šādu produktu lietošanu mājās.


Grūtnieces un jaunās mātes, kuras mākslīgos gaisa atsvaidzinātājus lieto ikdienā, par 25% vairāk cieš no galvassāpēm un par 19% vairāk no pēcdzemdību depresijas.

Reklāma
Reklāma

 

Gaisa attīrītāji
Tā saucamie gaisa attīrītāji visā pasaulē kļuvuši ļoti populāri. Tos var nopirkt arī Latvijā. Tie atšķirībā no gaisa atsvaidzinātājiem gaisā neizdala aromātvielas, bet cenšas gaisu attīrīt. Ir gan tādi attīrītāji, kas gaisu filtrē, tādējādi aizturot putekļus un sīkputekļus, gan tādi, kas gaisu attīra ar ozonu. Ne vieni, ne otri diemžēl nespēj attīrīt iekštelpu gaisu no lielākās daļas to sintētisko ķīmisko vielu, kas tur uzkrājas. ASV vides aģentūra īpaši brīdina uzmanīties no tiem attīrītājiem, kas darbojas ar ozonu (http://www.epa.gov/iaq/pubs/ozonegen.html). Tādā veidā tiek nogalinātas baktērijas (visas, arī tās, kas mums būtu vajadzīgas) un vēl ir iespēja dabūt ādas vēzi (tas gan gadījumos, ja tiek regulāri pārspīlēta attīrītāju lietošana).


Risinājumi
Svaigu gaisu mājās var panākt, izmantojot vairākas dabiskās metodes:

•    Visvienkāršākais veids, kā uzlabot gaisa kvalitāti un padarīt to svaigāku, ir regulāri vēdināt telpas.
•    Skābas smakas absorbē vārāmā soda. Trauciņā iebērtu vārāmo sodu var novietot, piemēram, tualetē.
•    Jauku aromātu radīs kaltētu ziedu saišķīši un spilventiņi. Veikalos nopērkamie kaltētie ziedi gan pārsvarā ir apstrādāti ar sintētiskajām smaržvielām.
•    Saldenu medus smaržu mājās ienesīs biškopības veikalos nopērkamās vaska plāksnes, kuras paredzētas bišu stropiem. Sarullē, kā vēlies, un noliec plauktā!
•    Jauki smaržos apelsīns, kurā saspraustas krustnagliņas. Par prieku sev un bērniem izveido apelsīnu vīriņu ar krustnagliņu acīm, degunu, ausīm un muti.
•    Puķupodā var audzēt piparmētras vai baziliku. Tie labi iederēsies virtuvē pietiekami siltā un apgaismotā vietā — dos savu labumu gan degunam, gan garšas kārpiņām uz mēles!
•    Gaisa atsvaidzināšanai un aromatizēšanai var izmantot arī 100% dabīgās ēteriskās eļļas. Dažus pilienus eļļas iepilina speciālā lampiņā ar ūdeni, kuras apakšdaļā ievietota degoša svecīte. Ūdenim un eļļai iztvaikojot, patīkams aromāts izplatīsies pa visu telpu.
•    Gaisa attīrīšanu no putekļiem un arīdzan atsvaidzināšanu efektīvi nodrošina putekļu sūcēji ar ūdens filtru. Atšķirībā no parasto putekļu sūcēju filtriem, kas visbiežāk gatavoti no papīra vai auduma, ūdens filtri nodrošina pat vissīkāko putekļu daļiņu aizturēšanu. Filtrācijas tvertnē ar ūdeni iepilinot pāris pilienus ēteriskās eļļas, gaiss būs ne tikai tīrs no putekļiem, bet arī jauki smaržos.


Sabiedriskās vides aizsardzības organizācijas Zaļā brīvība (www.zb-zeme.lv) informācija