Laktācijas mastīts. Kas tas ir un kā no tā izvairīties, skaidro ķirurģe un trīs bērnu mamma

Esmu ārste un trīs bērnu māmiņa, kas pašlaik baro ar krūti savu jaunāko dēliņu. Vēlos atbalstīt dabisko krūts zīdīšanu, daloties zināšanās, kā rīkoties situācijās, ja rodas problēmas. Gribētu, lai māmiņas nebaidās, bet zin kā jārīkojas, un kā no tām problēmām jāizvairās. Stāstīšu par īpašo krūts dziedzera iekaisuma veidu, ar kuru var saslimt ar krūti barojošās sievietes – LAKTĀCIJAS MASTĪTU.

Laktācijas mastīts. Kas tas ir un kā no tā izvairīties, skaidro ķirurģe un trīs bērnu mamma

FOTO: Shutterstock.com

Laktācijas mastīts parasti sākas pirmā zīdīšanas mēneša laikā, īpaši jaunām māmiņām, bez iepriekšējas krūts barošanas pieredzes. Taču tas var parādīties arī pēc krūts barošanas pārtraukšanas.

Problēma parasti sākas ar to, ka krūtsgalā izveidojas ādas plīsumus. Bojātai ādai ir traucēta ādas aizsargbarjeras funkcija. Šajā zonā notiek mikrobu koncentrēšanās, bet infekcijas ieejas vārti ir piena vadu izvadi mamillā, jeb krūts zirnītī. Bet, joprojām nav skaidrs, mikrobi nokļūst krūts audos no māmiņas ādas vai no zīdaiņa mutes. Slimības izraisītais ir noteikti iepriekš dzirdēts Stafilokoks. Stafilokoks parasti sāk vairoties tajā krūts daļā, kura vissliktāk drenējas un kur ir piena stāze. Inficējās krūts piens un vēl vairāk pasliktinās piena attece. Normālai piena attecei, jeb drenāžai ir galvenā loma laktācijas mastīta attīstībā!

 

Kas liecina par laktācijas mastītu un kad ir pamats satraukumam?

Krūts dziedzeris ievērojami palielinās izmēros, kļūst karsts, sāpīgs, ciets, paaugstinās temperatūra. Tālākajā slimības gaitā sāpes pastiprinās, parādās nakts sāpes, temperatūra virs 40˚C. Dziedzerī izveidojas blīvs sacietējums, āda virs tā ir apsārtusi. Iespējams, ka palielinās arī paduses limfmezgli.

 

Ko darīt?  Jānodrošina piena attece!

Ja parādās agrīni piena stāzes simptomi:

  • bērna barošanu uzsāk ar slimo krūti un cenšas maksimāli to iztukšot;
  • pirms barošanas – silta komprese, vai silta duša;
  • ja krūtsgalā ir plīsums, jālieto speciāli krūts uzgaļi;
  • barošanas laikā – slimās vietas maigā masāža;
  • pēc barošanas – vēsa komprese, vai speciālie gēla spilventiņi krūšu galiem, kurus pirms lietošanas atdzesē ledusskapī;
  • krūšu gali ir jāapziež ar pašas krūts pienu;
  • plīsumiem, jālieto Bephantene, Lanolīna, vai citas līdzīgas darbības ziedes;
  • noteikti pareiza izmēra kokvilnas krūšturis barojošām māmiņām;
  • krūštura ieliktnīši – šajā gadījumā ne tik daudz piena noplūdei, bet gan krūšu galu aizsardzībai;
  • barošanas laikā mainīt pozīcijas;
  • var lūgt palīdzību krūts barošanas speciālistei;
  • daudz dzert ūdeni;
  • ja bērns pilnībā neiztukšo krūti, pielietot piena pumpīti, vai atslaukt pienu ar rokām.

 

Ko noteikti nevajadzētu darīt? 

Reklāma
Reklāma
  • Krūtis, krūšu gali nav jāmazgā ik pirms/pēc katras barošanas reizes, it īpaši nav jāpielieto antiseptiskie līdzekļi, kā spirts, briļjantzaļais, un tml.!
  • Izvairīties, vai pārtraukt krūts barošanu un uzsākt zīdaiņa barošanu ar mākslīgo piena maisījumu!

     

Ļoti svarīgs jautājums, ko parasti uzdod barojoša sieviete, un uz kuru bieži vien nepareizi atbild pat ārsti, – vai šādā situācijā turpināt barot bērnu ar krūti? Pareizā atbilde – jā, obligāti! Zīdainis parasti necieš no inficēta piena, bet nodrošina labu krūts drenāžu un tādējādi palīdz izārstēt mastītu.
Ja 12 stundu laikā piena stāzi neizdodas likvidēt, noteikti būtu jāgriežās pie ārsta, vēlams, ķirurga! Šajā posmā nepieciešama arī antibakteriālās terapijas uzsākšana. Pareizi izvēlētas antibiotikas nekaitēs zīdainim un sieviete varēs turpināt barot.

Visbīstamākā situācija ir tad, kad krūts dziedzerī, plus pie visiem augstāk minētajiem simptomiem, parādās pulsēšanās. Pulsēšanās liecina par to, ka krūtī ir izveidojies abscess, jeb dziļš, norobežots sastrutojums. Šādā gadījumā ir nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Caur nelielu ādas griezumu tiek atvērts un iztīrīts strutu dobums. Arī pēc šīs procedūras māmiņa var turpināt barot bērnu ar krūti. Aizlaistajos gadījumos, kad strutu dobums ir ļoti liels un ir veikta diezgan plašas operācija, bēdīgi, bet parasti nākas pārtraukt bērna barošanu ar krūti. Tad arī ir nepieciešama laktācijas supresija ar hormonāliem preparātiem.

 

Vai mēs, sievietes, to gribam? Domāju, ka katras māmiņas atbilde būtu „Nē”!

Tāpēc, atceraties, ka veiksmīgai krūts barošanai ir nepieciešamas biežas, regulāras  barošanas. Adekvāta, nepārspīlēta  higiēna. Krūšu galu kopšana ar pienu, ziedēm, vai eļļu. Ja krūšu galu āda ir pārāk jūtīga, -pielietojiet  krūts aizsarguzgaļus! Katram gadījumam, nodrošinieties arī ar piena sūknīti. Neskaidros gadījumos konsultējaties ar krūts barošanas speciālisti, vai ārstu, nevis draudzeni, vai mammu, jo viņiem varbūt nepareizs, vai novecojis viedoklis. Valkājiet atbilstošu krūts zīdīšanai veļu un lietojiet krūšu ieliktnīšus.


Cenšaties nestresot, priecāties par burvīgu dzīves posmu, kad esat kopā ar mazuli un barojat ar krūti. Lai katra barošanas reize ir harmoniska jums un bērniņam. 

 

LAI VEICAS ZĪDĪŠANĀ!!!

Dr. Alise Hincenberga, Liepājas Reģionālās Slimnīcas Aseptiskās ķirurģijas nodaļas ārste un trīs bērnu māmiņa