Kā pareizi jālieto aizsarglīdzekļi pret odiem

Pēdējos gados odu skaits arvien pieaug, turklāt tie paliek arvien niknāki. Odu pārziemošanu veicina siltie klimata apstākļi, kā arī sniegotās ziemas. Arī šī vasara solās būtu pārbagāta ar odiem, tādēļ pret odu un knišļu uzbrukumiem vajadzētu pasargāt visu ģimeni, jo īpaši bērnus.

Bērniem līdz divu gadu vecumam vislabāk lietot pretodu līdzekļus no dabīgām izejvielām.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērniem līdz divu gadu vecumam vislabāk lietot pretodu līdzekļus no dabīgām izejvielām.

 

Oksana Gehtmane, „Ģimenes aptieku” farmaceite, norāda, ka būtiski pretodu līdzekli lietot pareizi, tāpēc vispirms noteikti jāiepazīstas ar instrukciju. Lielākoties aptiekās pieejamie pretodu līdzekļi jāklāj uz kailas ādas, nevis apģērba, jo efektīvās vielas, ko satur šie līdzekļi un kas veicina odu, dunduru, kā arī ērču dezorientāciju, neļaujot atpazīt cilvēka ķermeni, iedarbojas, tikai saskaroties ar siltumu, ko izdala āda. Savukārt, apsmidzinot apģērbu, līdzeklis neiedarbosies, jo apģērbs siltumu neizdala. Izņēmums ir ļoti plāns apģērbs, kas maksimāli daudz laiž cauri ķermeņa siltumu. 

 

 „Vispareizāk būtu pirms došanās ārā ādu iesmērēt vai apsmidzināt ar pretodu līdzekli un tad ietērpties drēbēs. Lietojot pretodu līdzekli, visvairāk jāuzmanās no tā nokļūšanas acīs, tāpēc vispateicīgākā ir pretodu ziede, kuras uzklāšana ir vieglāk kontrolējama,” stāsta Oksana Gehtmane.

 

Variants pavisam maza bērniņa pasargāšanā no odiem un knišļiem, ir lietot ekoloģiskus pretodu līdzekļus. 

Reklāma
Reklāma

Taču pavisam maziem bērniņiem un zīdaiņiem nav ieteicama pretodu līdzekļu lietošana, jo mazuļi mēdz likt mutē pirkstiņus un rociņas. Vislabāk bērnus līdz gada, vēlams pat divu gadu vecumam vispār nepakļaut odu uzbrukumiem un odu aktīvajā laikā - vakaros – izvairīties no atrašanās ārā. Jo mazākiem bērniem un zīdaiņiem āda vēl ir ļoti plāna un maiga, tāpēc odu kodumi ir īpaši sāpīgi. Bet, ja došanās brīvā dabā ir neizbēgama, tad maksimāli jānovērš iespējamība knišļu piekļūšanai mazākajai atvasei, piemēram, piekarot speciālu tīklu pie ratu kulbas. 

 

Vēl viens variants pavisam maza bērniņa pasargāšanā no odiem un knišļiem, ir lietot ekoloģiskus pretodu līdzekļus. Tādu var pagatavot arī pats – portālā mammam.lv/tetiem.lv ir raksts ar vienkāršu recepti: ņem kādas 30 krustnagliņas uz 2 glāzēm ūdens, vāra aptuveni 30 minūtes, tad nokāš un atdzesē. Lasīt vairāk. Vienīgi šī līdzekļa iedarbība esot īslaicīga. Iemācīties pagatavot pretodu līdzekli no dabīgām izejvielām piedāvā "Gudro Sievu skola" savā nodarbībā Ēteriskās eļļas + pretodu eļļa (praktiskā nodarbība).

 

Ja nu tomēr bērns cietis no odu kodumiem, tad apsārtuma un niezes mazināšanai aptiekās ir iegādājami dažādi līdzekļi, kas mazina niezi. Zīdaiņiem līdz divu gadu vecumam drīkst lietot losjonu „Excipial Pruri”. Savukārt pieaugušajiem un bērniem no 6 gadu vecuma kodumu apkopšanai var lietot arī, piemēram, „Silva gel”, „Fenistil gel”, „Psilo-Balsam”, kā arī citus līdzekļus, kas paredzēti šādam nolūkam.