Kā pareizi lietot ķermeņa skrubi un sviestu?

„Neērti teikt, bet nezinu, kā pareizi lietot ķermeņa skrubi un ķermeņa sviestu. Man uzdāvināja dzimšanas dienā un tagad nezinu, kā lietot. Varbūt varat nedaudz pastāstīt, kādas vielas ir šādos produktos un kādu ietekmi tās atstāj uz ādu,” portālam mammam.lv/tetiem.lv raksta kāda mamma. Skaidro dermatoloģe Anna Bērziņa.

Mājas apstākļos lieti noderēs samaltas auzu pārslas vai klijas, kafijas biezumi, smalkais sāls, kā arī cukurs.

FOTO: Shutterstock.com

Mājas apstākļos lieti noderēs samaltas auzu pārslas vai klijas, kafijas biezumi, smalkais sāls, kā arī cukurs.

Kas lācītim vēderā?

Ķermeņa skrubji ir līdzekļi, kas satur dažādas pīlingu nodrošinošas sastāvdaļas jeb abrazīvas daļiņas (kivi sēkliņas, sasmalcinātas valrieksta un kokosrieksta čaumalas, avokado vai olīvu kauliņus utt. — atkarībā no ražotāja). Dažādas tekstūras šiem līdzekļiem nodrošina eļļu vai krēmu klātbūtne tajos, lai panāktu maksimāli mitrinošu un barojošu efektu. Visbiežāk skrubji tiek bagātināti ar olīveļļu, taču tās vietā var būt arī rīcineļļa, ķiršu, papaijas vai greipfrūtu sēklu eļļa, kā arī sojas vai apelsīnu ēteriskā eļļa. Mājas apstākļos lieti noderēs samaltas auzu pārslas vai klijas, kafijas biezumi, smalkais sāls, kā arī cukurs. Ķermeņa sviests ir mitrinošs un barojošs krēms, kas lieti noder pēc skrubja lietošanas, kā arī ikdienas ādas kopšanā pēc dušas vai vannas. Tie mēdz saturēt dažādu augļu, ogu vai riekstu sastāvdaļas, kas ķermeņa sviestkrēmus padara patīkami smaržīgus.

    Pastāv divas galvenās skrubja lietošanas metodes — mitrā un sausā. Sausā metode nozīmē to, ka skrubis tiek lietots pirms iešanas dušā. Šī var šķist neērtāka metode, jo rada netīrību uz grīdas.

 

Kā pareizi lietot?

Lai skrubis darbotos efektīvāk, pirms tā lietošanas ļoti vēlama ir ādas uzsildīšana — ar vieglu masāžu, siltiem dvielīšiem vai pirtī. Pēc tam uz ādas uzklāj nelielu daudzumu skrubja. Ķermeņa apstrādei pietiks ar apmēram divām ēdamkarotēm līdzekļa. Skrubi iemasē ādā ar apļveida kustībām virzienā uz sirdi — no potītēm uz augšu, no plaukstām plecu virzienā. Masāžas kustības stimulēs asinsriti (mikrocirkulāciju ādā) un limfas atteci. Lietojot skrubi, īpaša uzmanība jāpievērš elkoņu, papēžu un ceļgalu ādai, jo bieži tā ir raupjāka un biezāka. Ķermeņa skrubi nevajadzētu lietot uz sejas un kakla ādas. Šiem apvidiem jālieto speciāli tiem paredzēti līdzekļi. Masējot vēlams vienmērīgs spiediens uz ādu — nav nozīmes ļoti spiest un berzt — procedūrai jābūt patīkamai, netraumējot un nekairinot ādu.

 

Skrubi vēlams lietot ne biežāk kā vienu divas reizes nedēļā. Gan sausā, gan mitrā skrubja uzklāšanas metode palīdzēs atbrīvoties no atmirušām jeb raga slāņa šūnām, kas savukārt ļaus veiksmīgāk uzsūkties citiem ādas kopšanas līdzekļiem — losjoniem, krēmiem.

 

Pastāv divas galvenās skrubja lietošanas metodes — mitrā un sausā. 

Reklāma
Reklāma
  • Sausā metode nozīmē to, ka skrubis tiek lietots pirms iešanas dušā. Šī var šķist neērtāka metode, jo rada netīrību uz grīdas. Tāpēc, pirms sākt procedūru, derētu uzklāt avīzi uz vannas istabas grīdas. 
  • Mitrā metode nozīmē to, ka skrubis tiek lietots dušā. Tas jāiemasē ādā, līdz abrazīvās daļiņas izšķīst. 

 

Abu metožu gadījumā jāļauj produktam dažas minūtes iesūkties, pirms tas tiek noskalots. Pēc noskalošanās ādu nosusina ar dvieli un uzklāj mitrinošu losjonu vai krēmu. Skrubi vēlams lietot ne biežāk kā vienu divas reizes nedēļā. 

 

Gan sausā, gan mitrā skrubja uzklāšanas metode palīdzēs atbrīvoties no atmirušām jeb raga slāņa šūnām, kas savukārt ļaus veiksmīgāk uzsūkties citiem ādas kopšanas līdzekļiem — losjoniem, krēmiem. Āda tiks mīkstināta un tonizēta. Skrubja sastāvā esošā eļļa nomierinās, mīkstinās un pabaros ādu. 

 

Skrubi ieteicams lietot, lai mazinātu ieaugušu matiņu problēmu.