Vienam bērnam divi tēvi. Kuram pieprasīt uzturlīdzekļus?

Bērna bioloģiskais tēvs ir viens, taču dokumentos minēts gluži cits. Kam īsti ir jāpieprasa uzturlīdzekļi, ja neviens no tēviem interesi par bērna audzināšanu un uzturēšanu vairs neizrāda? Šādu jautājumu uzdevusi kāda mūsu portāla lasītāja.

Tas vīrietis, kas labprātīgi atzinis bērna paternitāti, juridiski arī ir bērna vecāks.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tas vīrietis, kas labprātīgi atzinis bērna paternitāti, juridiski arī ir bērna vecāks.

"Labdien! Vēlos uzzināt, kā nokārtot uzturlīdzekļus bērnam! Lieta tāda, ka dzīvoju kopā ar puisi, no kura paliku stāvoklī, taču pēc pāris mēnešiem mēs izšķīrāmies. Bērniņš tobrīd vēl nebija dzimis. Vēlāk sāku dzīvot ar citu puisi, kurš zināja, ka man ir gaidāms mazulis, viņš piekrita viņu audzināt un rūpēties par viņu. Vēlāk, kad bērniņš nāca pasaulē, puisis bērna dzimšanas apliecībā tika ierakstīts kā bērna tēvs, kaut nav bioloģiskais tēvs. Tagad esmu pašķīrusies arī ar to puisi un viņš dzīvo ārzemēs. Mani interesē, no kā tagad man īsti jāpieprasa uzturlīdzekļi par bērnu – bioloģiskajam tēvam, kurš nav bērna dzimšanas apliecībā, vai tam puisim, kurš piekrita rūpēties un ir uzrādīts bērna dzimšanas apliecībā kā tēvs?” jautā kāda portāla mammam.lv/tetiem.lv lasītāja.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas pārstāve Inga Mašņikova skaidro: tas vīrietis, kas labprātīgi atzinis bērna paternitāti un ir ierakstīts dzimšanas apliecībā kā tēvs, juridiski arī ir bērna vecāks. Attiecīgi viņam ir visas normatīvajos aktos paredzētās vecāka tiesības un pienākumi. Saskaņā ar Civillikuma 179.panta pirmo un otro daļu katra vecāka pienākums ir samērā ar viņa mantas stāvokli uzturēt bērnu. Turklāt pienākums gādāt par bērna uzturēšanu nebeidzas, ja bērns nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem. Līdz ar to uzturlīdzekļi bērna uzturēšanai var tikt piedzīti no vīrieša, kas bērna dzimšanas apliecībā norādīts kā vecāks.
Lai varētu piedzīt uzturlīdzekļus no bērna bioloģiskā tēva, sākotnēji nepieciešams anulēt esošo tēva ierakstu bērna dzimšanas reģistrā. Šis ieraksts var tikt anulēts tikai tiesas ceļā. Turklāt saskaņā ar Civillikuma 156.pantu, paternitātes atzīšanu tiesa var atzīt par neesošu tikai tad, ja vīrietis, kas bērnu atzinis par savu, nevar būt viņa miesīgais tēvs un bērnu atzinis par savu maldības, viltus vai spaidu rezultātā. Nepastāvot minētajiem apstākļiem, tiesa nevar atzīt bērna paternitātes atzīšanu par neesošu. Līdz ar to nav iespējams bērna bioloģisko tēvu reģistrēt kā vecāku un  piedzīt no viņa  uzturlīdzekļus.
 

Reklāma
Reklāma