Latvija ir 24. mātēm labvēlīgākā valsts pasaulē

Latvija ir 24. labvēlīgākā valsts pasaulē, kur dzīvot mātēm un audzināt savus bērnus, liecina starptautiskās organizācijas Glābiet bērnus izveidotais indekss par 164 pasaules valstīm, ziņo www.kasjauns.lv.

Foto iesūtījusi Trīne Mežģīne, mammam.lv reģistrētā mamma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Trīne Mežģīne, mammam.lv reģistrētā mamma.

Glābiet bērnus jau 12. gadu neilgi pirms Mātes dienas, kas tiek atzīmēta maija otrajā svētdienā, publisko indeksu, kurā apkopo dažādus rādītājus, kas ietekmē apstākļus, kādos mātēm jāaudzina savi bērni, piemēram, māšu un bērnu veselības stāvoklis.
Apkopojot dažādus rādītājus, valstis tika sadalītas trijās grupās: attīstītās valstis, mazāk attīstītas valstis un vismazāk attīstītās valstis.


Latvija ir ierindota starp 43 attīstītajām valstīm un, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir pakāpusies par vienu vietu un ar Čehiju dala 23./24.vietu.


Vislabvēlīgākie apstākļi bērnu audzināšanai ir Norvēģijā, kas mātēm labvēlīgāko valstu indeksa augšgalā ir jau vairākus gadus. Glābiet bērnus skaidro, ka augsto novērtējumu Norvēģija saņēmusi, jo tur ir vislielākā algu vienlīdzība sievietēm un vīriešiem, plaši tiek izmantotas mūsdienīgas kontracepcijas metodes, ir zemi mirstības rādītāji un dāsna maternitātes pabalstu sistēma.
Norvēģija un tai sekojošā Austrālija, Īslande, Zviedrija, Dānija, Jaunzēlande un Somija pirmās septiņas vietas tādā pašā secībā ieņēma arī pērn.

Latvija ir ierindota starp 43 attīstītajām valstīm un, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir pakāpusies par vienu vietu un ar Čehiju dala 23./24.vietu.

Savukārt Lietuva ir saglabājusi savu vietu reitingā un kopā ar Ungāriju dala 21./22.vietu.
Visaugstāk no Baltijas valstīm ierindojusies Igaunija, kas gan, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir zaudējusi vienu pozīciju un ierindojas 18 vietā.
ASV ierindojas 31.vietā, bet Japāna – 28.
Attīstīto valstu grupā pēdējās vietas ieņem Krievija, Ukraina, Moldova, Bosnija un Hercegovina, kā arī Maķedonija un Albānija.


79 mazāk attīstīto valstu vidū pirmajā vietā mātēm labvēlīgāko valstu indeksā ir Kuba, kurai seko Izraēla, Kipra un Argentīna. Šajā grupā ir arī Ķīna, Uzbekistāna, Kirgizstāna, Irāna, Katara, Gruzija. Pēdējās vietas šajā grupā ieņem Indija, Papua-Jaungvineja, Pakistāna, Nigērija un Kotdivuāra.
Vismazāk attīstīto 42 valstu vidū labāki apstākļi ir mātēm, kas dzīvo Maldivu salās, Ruandā un Lesoto.

Reklāma
Reklāma


Tāpat kā iepriekšējos gadus visnelabvēlīgākā valsts bērnu audzināšanai pasaulē ir Afganistāna, jo tur viena no 11 sievietēm mirst grūtniecības vai dzemdību laikā, mazāk nekā 15% dzemdību pieņem profesionāls medicīnas personāls, kā arī vidēji sievietes pat nenodzīvo līdz savai 45. dzimšanas dienai.

 

Avots: www.kasjauns.lv