Nierakmeņi – sāpīga saslimšana neveselīga uztura dēļ

Ar nierakmeņiem slimo daudzi. Nierakmeņu slimība jeb nefrolitiāze ir viena no izplatītākajām uroloģiskajām saslimšanām Latvijā, statistiski septiņiem no desmit vidēja vecuma un vecāka gada gājuma cilvēkiem, pašiem to nezinot, ir nierakmeņu slimība.
Nierakmeņi – sāpīga saslimšana neveselīga uztura dēļ

FOTO: Shutterstock.com

Pēdējā laikā šī problēma skar arvien vairāk gados jaunus iedzīvotājus darbspējīgā vecumā, šīm tendencēm attīstoties, pasliktinās arī Latvijas sabiedrības veselības stāvoklis kopumā.

Alvis Laukmanis, Uroklīnika urologs, Latvijas Urologu asociācijas prezidents: „Atšķirībā no citām uroloģiskām slimībām, ar nierakmeņu problēmām Latvijā slimo aptuveni vienāds skaits abu dzimumu pārstāvji. Būtiski, ka pēdējā laikā tiek konstatēta tendence, ka par nierakmeņu izraisītām komplikācijām sūdzas arvien gados jaunāki cilvēki. Kā vienu no galvenajiem iemesliem, kāpēc pieaug tieši ekonomiski aktīvo pacientu skaits, var minēt faktu, ka nierakmeņu slimības ir izteikti attīstīto valstu iedzīvotāju slimība, ko rada stress, neregulāras maltītes un neveselīgais uzturs, piemēram, gāzēti un saldināti dzērieni, asi ēdieni, našķi.”

 

Nieres – viens no galvenajiem orgāniem

Nieres ir urīnizvades sistēmas orgāns, kurš pilda organisma dabiskā filtra funkcijas, no mūsu organisma izvadot vielu maiņas gala produktus. Par nierakmeņu veidošanos ārstiem nav vienots viedoklis, bet zināms, ka tiem ir multifaktorāla izcelsme, kas saistīta ar vielmaiņas traucējumiem, bet biežāk šis process ir novērots pacientiem ar paaugstinātu urīnskābes, fosforskābes vai skābeņskābes sāļu līmeni urīnā.

 

Ja pamanīti pirmie nierakmeņu slimību simptomi, kuri parasti izpaužas ar salīdzinoši stiprām sāpēm nieru apvidū, kā arī ar sliktu dūšu, vemšanu un augstu temperatūru, pacientam pēc iespējas savlaicīgāk būtu jāvēršas pie kompetenta speciālista.

 

Reklāma
Reklāma

Sākumstadijā nierakmeņus ārstēt ir vieglāk. Uroklīnikas eksperti uzsver, ka, konstatējot nierakmeņu slimības sākumstadijā, tās cenšas izārstēt, izmantojot mazāk invazīvas endoskopiskās ķirurģijas metodes, kuras pacientam ir daudz draudzīgākas un ievērojami samazina laiku, kurš jāpavada stacionārā. Savukārt ielaistu slimību gadījumos, kad iespējams jau ir konstatētas arī nierakmeņu papildus izraisītās komplikācijas, nepieciešama atvērtā ķirurģiskā iejaukšanās, pēc kuras pacientu atlabšanas laiks ir nesalīdzināmi ilgāks.

 

Nierakmeņi var izraisīt mokošas sāpes

Uroklīnikas urologi savā praksē ir sastapušies ar pacientiem, kuri, mēģinot sadzīvot ar nierakmeņiem, ilgstoši ciešot diskomfortu. Šādi novilcinot nepieciešamo ārstēšanu, cilvēki vēl vairāk kaitē savai veselībai. Nierakmeņi, kas netiek savlaicīgi izvadīti no organisma, var izraisīt ļoti nopietnas veselības problēmas, piemēram, urīnceļu infekciju, daļēju vai pilnīgu urīnvadu nosprostošanos. Pacienti, kuri slimojuši ar nierakmeņu slimībām smagā formā, izceļ vissāpīgāko nierakmeņu komplikāciju – nieru koliku, kuru pavada pēkšņas, trulas un īpaši nepatīkamas sāpes.

Ja pamanīti pirmie nierakmeņu slimību simptomi, kuri parasti izpaužas ar salīdzinoši stiprām sāpēm nieru apvidū, kā arī ar sliktu dūšu, vemšanu un augstu temperatūru, pacientam pēc iespējas savlaicīgāk būtu jāvēršas pie kompetenta speciālista. Urologi brīdina arī par citu izplatītu šīs slimības attīstības veidu, kad nierakmeņi veidojās bez jebkādām ārējam pazīmēm un cilvēks iespējams nemaz nenojauš kā viņam ir nierakmeņi. Minētajās situācijās vienīgais veids, ka konstatēt nierakmeņu slimību ir veikt ultrosonogrāfiju, kas ir ērta, ātra un pacientam nesāpīga izmeklēšanas metode.

Pieejami modernākie risinājumi

Uroklīnikā pacientiem ir pieejama Latvijā modernākā nierakmeņu slimību diagnosticēšanas un ārstēšanas aparatūra, piemēram, nierakmeņu lāzerlitotripsija, jeb nierakmeņu skaldīšana izmantojot lāzera enerģiju, fleksiblā ureterorenoskopija un perkutānā nefrolitotripsija, kā arī visu zināmo uroloģisko saslimšanu ārstēšanas metožu klāsts vienkopus.