Cimdu izstāde vasaras vidū Krišjāņa Barona muzejā

Tautas daiļamata meistare Jete Užāne, bija izcila personība ar neapskaužami skaudru likteni, bet neizmērāmu optimismu un dzīves mīlestību. Dzīvodama ar kustību un telpas ierobežojumu, viņa mums mācīja dzīves spēku un mīlestību.

Publicitātes foto. Purvīša motīvs Jetes adītā cimdā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto. Purvīša motīvs Jetes adītā cimdā.

Savulaik māte iedeva ratiņos sēdošajai meitai adāmadatas un teica: „Ko sēdi bez darba? Še, adatas un adi. Bērniem plikas kājas.”
Pirmos dūraiņus Jete uzadīja 13 gadu vecumā.

Reklāma
Reklāma


„Var pabeigt visādas skolas, bet ir kāda skola, kas nekad nav pabeigta, tā ir dzīves skola, tajā jāmācās visu mūžu. Mazāk lūdzot, vairāk ticot savam spēkam.”
Jetei Užānei dzīvē bija divi spēka avoti – mācīšanās un daba. Cimdu adīšana viņai bija vienīgais veids, kā apliecināt sevi, nevis eksistēt: cimdi bija viņas domu pasaule. Jete ir noadījusi ap trīs tūkstošiem cimdu pāru. Un tie ir īpaši – viņa tos darinājusi kā mazus gobelēnus, ieadot etnogrāfiskos rakstus, latviešu tautasdziesmas, Imanta Ziedoņa pasakas, Vilhelma Purvīša, Ritas Valneres, Džemmas Skulmes, Laimdota Mūrnieka, Nikolaja Rēriha gleznas, pazīstamas un tautā iemīlētas dziesmas, dzeju, portretus un notikumus mums apkārt.

„Ja tu esi cilvēks, tad taču tev ir galva. Un, ja ir galva, tad var kaut ko izdomāt. Ja nevari strādāt ar galvu, tad paliek taču rokas…”

„Pirms 13 gadiem nejauši kopā ar meitenēm no Rīgas 31. vidusskolas nokļuvu Dzērbenē, lai tiktos ar Burtnieku mājas pirmā iemītnieka mākslinieka Jaņa Zegnera meitu Birutu,” stāsta Krišjāņa Barona muzeja vadītāja Rūta Kārkliņa. „Kad viss bija iztaujāts un pierakstīts, Biruta ieteicās: „Bet pie Cimdu Jetiņas gan ieejiet…”
Piemiņai par saulaino svētdienas pēcpusdienu un vēl saulaināku cilvēku man ir viens no pēdējiem Jetiņas adītajiem cimdu pāriem, kuru viņai nemaz nebija žēl uzdāvināt pirmo un vienīgo reizi sastaptam cilvēkam.
Es neprotu adīt, bet visus šos gadus esmu domājusi, kā pateikt viņai paldies par to, ko viņa mums vēlēja šķiroties: nečīkstēt, neapskaust otru, domāt baltas domas…”

Sagaidot Jāņus, Krišjāņa Barona muzejā iecerēta izstāde – veltījums CIMDU JETIŅAI.

Nāc talkā! Ja esi skaistu cimdu īpašniece vai īpašnieks (varbūt cimdiem ir kāds stāsts?), ja proti un gribi cimdos ieadīt veltījumu Cimdu Jetiņai, ja Tev ir mamma, māsa, draudzene, kas skaisti adīja vai ada, ATSAUCIES!!!

Ja Tu vai Tava draudzene esi kādas darbnīcas vai rokdarbnieču pulciņa dalībniece, ATSAUCIES!!! Izstādes ietvaros vasaras novakarēs muzejā varētu notikt meistardarbnīcas, kur Tu savu prasmi varētu nodot citiem!

Izstādē būs skatāmi arī pašas Jetiņas adītie cimdi un saujiņa cimdiņu (atnāksi, uzzināsi, kādi…)
Izstāde taps ar Ojāra Vācieša vedeklas un Jetes Užānes brāļa meitas Ivetas Vācietes un Ojāra Vācieša muzeja vadītājas Ievas Ķīses laipnu līdzdalību.

Līdz 25. maijam ziņo par to, kā varēsi palīdzēt Krišjāņa Barona muzejam izstādes veidošanā!

Tālrunis 67284265, 29578847 (Rūta Kārkliņa)
e-pasts: barons@memorialiemuzeji.lv; rkarklina@tvnet.lv