Topošajai mammai problēmas ar placentu. Vai tas ir bīstami?

Sonogrāfiskajā apskatē grūtnieces brīdinātas par novecojušām, dzemdes kaklam priekšā gulošām un placentām, kas novietojušās zemāk nekā normāli. Kādi ir iespējamie riski un kā rīkoties grūtniecei? Uz vecāku uzdotajiem jautājumiem atbild Ģimenes veselības centra Stārķa ligzda dabisko dzemdību vecmāte Iveta Bērziņa.

Māmiņai ir ļoti svarīgi kontrolēt hemoglobīna līmeni asinīs, lai bērns neciestu no skābekļa trūkuma.

FOTO: Shutterstock.com

Māmiņai ir ļoti svarīgi kontrolēt hemoglobīna līmeni asinīs, lai bērns neciestu no skābekļa trūkuma.

"Ko nozīmē „novecojusi placenta”? Ja dzemdībām jābūt pēc dažām dienām, tas varbūt nav nekas, bet, ja placenta ir novecojusi grūtniecības vidus posmā? Ko mamma pati var darīt lietas labā?"

Sonogrāfiskajā apskatē var noteikt, kāda ir placentas vecuma pakāpe. Izšķir trīs stadijas no 0 līdz 3. Pēdējā — trešā stadija liecina par to, ka placenta ir tiktāl nobriedusi, ka var dot tālāk signālu smadzenēm, ka var sākties dzemdības. Bet dzīvē gadās arī tā, ka dažkārt jau 30. grūtniecības nedēļā placenta sasniegusi jau trešo gatavības pakāpi, kas, protams, ir risks, ka var sākties priekšlaicīgas dzemdības. Taču manā praksē bijuši gadījumi, kad ar šādu placentu mammīte nostaigā līdz pat 40.grūtniecības nedēļai un mazulim nav pilnīgi nekādas vainas — mazulis piedzimst vesels un iznēsāts!  

 

Vēl neieteiktu grūtniecēm lietot daudz un dažādas minerālvielas bez īpašas vajadzības. Piemēram, ja grūtniece dzer kaļķi, nieres, to no organisma pietiekoši var neizvadīt, tas kaut kur nosēžas un nogulsnējas.

 

Ko nozīmē „novecojusi placenta”? Ar to saprot to, ka placentā atsevišķas vietas aizkaļķojas, līdz ar to samazinās virsmas laukums, kur notiek asins apmaiņa. Tāpēc māmiņai ir ļoti svarīgi kontrolēt hemoglobīna līmeni asinīs, lai bērns neciestu no skābekļa trūkuma. Tā kā novecojusi placenta var dot komandu, lai sāktos dzemdības, māmiņai iesaka lietot magniju līdz 36 grūtniecības nedēļai, kas palīdz atslābināt dzemdi. Nopietnākos gadījumos sievietei jāpaguļ stacionārā, kur viņa saņem spazmolītiskus līdzekļus, taču tas nepieciešams, ja pati māmiņa jūt, ka dzemde spazmējas. Bet citādi nekas īpašs nav jādara — māmiņai tikai nepieciešams daudz miera un atpūtas, jo pārmērīga aktivitāte arī var provocēt dzemdes spazmēšanos.
Vēl neieteiktu grūtniecēm lietot daudz un dažādas minerālvielas bez īpašas vajadzības. Piemēram, ja grūtniece dzer kaļķi, nieres, to no organisma pietiekoši var neizvadīt, tas kaut kur nosēžas un nogulsnējas. Ja sievietei nav trausli nagi vai mati, vai pašai nav vēlme pēc kaļķa, tad kāpēc to lieki uzņemt? Jo, ja organismā kaļķis ir par daudz, tas var nogulsnēties arī placentā. Mēs neviens nevaram paredzēt, kur mūsu ķermenis noliek vielas, kas tam ir par daudz. Vienai tās veiksmīgi tiks izvadītas laukā, citai — kaut kur uzkrāsies.
 


"Kad biju pie ārsta, man uzstādīja diagnozi: placenta vēderam pa priekšu. Ko tas vispār nozīmē? Tas ir kaut kas slikts?"

Ir gluži vienalga vai placenta novietojusies vēdera priekšpusē vai aizmugurē. Kur augļa oliņa gājusi un piestiprinājusies, tur arī veidojas placenta. Un grūtniecības norisi vai bērniņa attīstību tas nekādā ziņā neietekmē. Šis fakts, kur novietojusies placenta, jāzina tikai ārstam vai vecmātei, jo tas sniedz precīzākas ziņas, kas jāņem vērā dzemdību laikā.

 

Ko nozīmē „novecojusi placenta”? Ar to saprot to, ka placentā atsevišķas vietas aizkaļķojas, līdz ar to samazinās virsmas laukums, kur notiek asins apmaiņa.

 

"Tā nu ir sanācis, ka USG man tika konstatēta priekšguļoša placenta. Nekādu intīmu attiecību — tā piekodināja ārste. Bet tas nieks. Esmu tikai nedaudz satraukusies par to priekšguļošo placentu. Ko tas īsti nozīmē? Palasījos internetā, ka tās dēļ dzemdības dabiskā veidā neesot iespējamas, t.i., ka gaidāms „ķeizars”. Esmu grūtniecības 14. nedēļā. Gribētos zināt, vai tiešām tas ir tik nenovēršami, vai situācija nevar mainīties? Un vispār kaut ko vairāk par šo priekšguļošo placentu, kāpēc tā rodas, ko tas nozīmē, vai esmu kaut ko nepareizi darījusi, jeb tas nav bijis atkarīgs no manis?"

Apzīmējums „priekšguloša placenta” nozīmē to, ka placenta ir priekšā dzemdes kaklam. To labi redz ultrasonogrāfijā. 14. grūtniecības nedēļā ārsti nekādus lēmumus vēl nepieņem, jo situācija patiešām var mainīties. Jo dzemdei augot, tā līdzi (uz augšu) mēdz pavilkt arī placentu. Arī manā praksē bijušas daudzas mammas, kurām sākotnēji placenta bijusi dzemdes kaklam priekšā, bet, dzemdei augot, tā atvirzījusies nost no dzemdes kakla. Tāpēc vēlākos grūtniecības mēnešos ultrasonogrāfija jāizdara atkārtoti, lai redzētu vai vēl kāda placentas mala dzemdes kaklam nav palikusi priekšā.

 

Reklāma
Reklāma

Ja tā ir, dabiskas dzemdības nav pieļaujamas. Tas tādēļ, ka veroties dzemdes kaklam, placenta atslāņojas un sākas asiņošana. Pie ļaunākā scenārija var neizdzīvot ne mamma, ne bērns. Tāpēc sonogrāfijā to rūpīgi skata: ja placenta ir kaut centimetru augstāka par dzemdes kaklu, māmiņa mazuli pasaulē var laist dabiskās dzemdībās. Ja kaut nedaudz placenta palikusi dzemdes kaklam priekšā, viennozīmīgi tiek veikts ķeizargrieziens. Parasti to izdara 38. grūtniecības nedēļā, lai nepieļautu dzemdes kakla vēršanos.


Kāpēc veidojas priekšguloša placenta? Ir hipotēze, ka sievietei bijuši  dzemdes iekaisumi, kādēļ augļa oliņa nevar atrast īsto vietu, kur piestiprināties. Taču es šim apgalvojumam nepiekrītu, jo zinu mammas, kurām nav bijuši pilnīgi nekādi iekaisumi, bet placenta vienalga ir izvietojusies ļoti zemu. Jāpieņem, ka ir lietas, ko mēs vienkārši nevaram ietekmēt.
 


"Esmu grūtniecības 6. mēnesī un sonogrāfijā ārsts konstatēja, ka man ir zemu novietojusies placenta un esot zināms risks. Par kāda veida risku ir runa un vai man būtu nepieciešami kādi ierobežojumi?"

Ja placenta ir zemu novietojusies, bet nav dzemdes kaklam priekšā, nekāda riska nav. Turklāt, ja māmiņa ir tikai 6.grūtniecības nedēļā, ir gana daudz laika, lai dzemde augtu un arī placentu uzvilktu augstāk. Šajā gadījumā nav nepieciešams atturēties arī no dzimumattiecībām.


"Vakar biju uz USG apskati, rit grūtniecības 13.nedēļa, iepriekš jau pabiju slimnīcā, cīnījos ar izveidojušos hematomu, kuras dēļ placenta nevarēja piestiprināties pie dzemdes sienas. Tagad tas tā kā būtu atrisināts, bet ir atkal jauna problēma — placenta noslīdējusi zemāk nekā vajag un atrodas priekšā dzemdes kaklam. Pēc informācijas internetā saprotu, ka pareizi to sauc par placentas priekšguļu. Ārste nekādus ierobežojumus neieteica — darbā neeju, dzīvoju mierīgi, dzeru grūtnieču vitamīnus Elevit, Magvit B6. Lasu, ka citām meitenēm ieteikts pilnīgs gultas režīms, atturēšanās no seksuālām attiecībām. Vai var būt, ka ārste man to piemirsusi pateikt? Kad jautāju ārstei, kas var notikt, viņa atbildēja, ka sliktākajā gadījumā placentas atslāņošanās (palasot internetā informāciju par šo tēmu, mati ceļas stāvus no satraukuma), bet lai par to nedomājot, šobrīd viss ir kārtībā un lai dzīvoju mierīgi. Viegli jau teikt! Bet, protams, cenšos būt mierīga. Gribētos dzirdēt kādu padomu šādā lietā."

Katrā grūtniecībā, kad oliņa meklē vietu, kur ieligzdoties, tā izraisa lielāku vai mazāku hematomu. Un tas nav nekas nenormāls. Ja hematoma panāk uz āru, tad bieži sievietes sūdzas, ka parādījušies smērējoši izdalījumi. Dažkārt hematomas dēļ placenta piestiprinās zemāk. Un šajā gadījumā atkal īpaši nebūtu jāuztraucas, jo līdz 30. grūtniecības nedēļai tā vēl var uzvilksies augšā un šādi paiet nost no dzemdes kakla.

 

Es savām mammītēm iesaku runāties ar savu bērniņu, iztēloties, kā aug dzemde un kā tā pavelk līdzi arī placentu.

 

Ja runājam par minerālvielām — es parasti grūtniecēm iesaku dzert tīru magniju, jo Magvit ir pievienoti vēl B6 grupas vitamīni, attiecīgi paša magnija tur ir mazāk nekā nepieciešams. Magvit nevar dzert arī lielāku devu, jo B6 vitamīns lielās devās ir kaitīgs. 

 

Tāpēc grūtniece var lietot Magvit vienu mēnesi, bet pēc tam gan – tikai „tīru” magniju.
Vai nepieciešams gultas režīms? Tas neko neizmainīs, taču grūtniecei  jāuzvedas mierīgāk, jāizvairās no lielas fiziskas aktivitātes. Agrā grūtniecības laikā jāatturas arī no intīmām attiecībām, jo pastāv risks, ka pie kaislīgāka seksa var sākties asiņošana un spontāns aborts.


Protams, ka viegli teikt – jādzīvo mierīgi! Taču būtībā jau nav cita ieteikuma. Es savām mammītēm iesaku runāties ar savu bērniņu, iztēloties, kā aug dzemde un kā tā pavelk līdzi arī placentu. Jo bailes nekāds sabiedrotais nebūs. Ja ir ļoti liels stress, der padzert arī baldriāņu vai vīgriežu tēju.