Vesels, skaists un laimīgs — ar homeopātiju

Ikvienam cilvēkam gribas būt veselam, skaistam un laimīgam. Turklāt nereti šīs lietas ir cieši saistītas Vesels, skaists un laimīgs — ar homeopātijas palīdzību ja tu esi vesels, tu esi arī skaists un laimīgs.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Par cilvēku attieksmi pret homeopātiju Homeopātiskās aptiekas vadītāja Ieva Berkmane saka: „Cilvēki vai nu atbalsta homeopātiju, vai noliedz Vesels, skaists un laimīgs — ar homeopātijas palīdzību vienaldzīgo nav.”

Katrs homeopātijas atbalstītājs šo medicīnas nozari skata citādāk. Judīte mums ir uzticējusi savu stāstu: „Jau vairākus gadus slimoju ar biežām urīnceļu infekcijām, ko sākumā ārstēja kā nieru bļodiņas iekaisumu. Jāsaka, ka problēma tagad nebūtu tik liela, ja tā laikus tiktu pareizi ārstēta. Vismaz četras reizes gadā lietoju antibiotikas. Praktiski uzlabojumu nebija, tieši pretēji, kļuvu uzņēmīgāka pret jebkurām slimībām, piemēram, gripu, iesnām, klepu. Manu organismu bija pārņēmis vispārējs nogurums. Varēju nogulēt pat pa divpadsmit stundām dienā, taču atpūtusies nejutos. Tad kādu dienu, kad kārtējo reizi biju aptiekā, kurā mani jau praktiski uzskatīja par pastāvīgo klienti, aptiekāre ieteica apmeklēt homeopātu. Tā kā biju nogurusi no tā, ka mana labsajūta neuzlabojas, biju gatava apmeklēt kaut pūšļotāju (jāsaka, ka līdz šim nebiju atvērta ne tautas medicīnai, ne homeopātijai). Tā nu es, lai gan cerīgi, bet diezgan skeptiski noskaņota pieteicos pie vienas dakteres... Nu pēc vizītes ir pagājuši vairāk kā trīs mēneši un jāsaka, ka es jūtos daudz labāk. Varu pilnībā izbaudīt savu cīruļa dzīvs ritmu, pietiek spēka gan draugiem, gan ģimenei. Un jāsaka, ka pēc vizītes, man urīnceļu iekaisumi vairs nav bijuši (tpfu, tpfu, tpfu). Tomēr gribu piebilst vēl tikai vienu: bez 30 latiem varat uz šāda veida iestādi nemaz neskatīties... Bet es nenožēloju nevienu santīmu. Pamazām attālinos no rietumu medicīnas, kas man asociējas tikai ar farmācijas biznesa centieniem iesmērēt cilvēkiem ne pārāk efektīvus produktus.”

Lai cilvēkiem nebūtu, piemēram, no Liepājas jābrauc uz Rīgu pēc zālē, gandrīz katrā rajonā ir kāda aptieka, kas sadarbojas ar homeopātisko aptieku.

Ieva Berkmane gan uzsver, ka nav vajadzības radīt mākslīgu robežu starp medicīnas nozarēm, tās var ļoti veiksmīgi sadarboties. Ja cilvēks regulāri iet pie homeopāta, viņa organisms funkcionē vislabākajā kārtībā, tāpēc nereti pat nerodas vajadzība pēc kādām operācijām vai akūtām procedūrām. Tomēr, ir slimības, piemēram, onkoloģiskās, kur bez ķirurga iejaukšanās nevar iztikt, un pēc tam, atveseļošanās periodā homeopātija var būt lielisks palīgs pret apstarošanas un ķīmijterapijas sekām.

Ko var homeopātija?
Jāatceras, ka homeopātija nav maģija, arī homeopātijā nav viena burvju līdzekļa, kuru iedzerot, viss būs pilnīgā kārtībā. „Pamatu pamatā tomēr ir tādas nepopulāras lietas, kā normāls darba režīms, pietiekama atpūta, regulārs miegs, kvalitatīvs uzturs,” stāsta speciāliste. Nereti pēc ārstēšanās ar nopietnām antibiotikām cilvēki sūdzas par zarnu trakta darbības traucējumiem, izjauktu mikrofloru. Te lieti noder organismu attīrošie homeopātiskie līdzekļi. Arī pēc diētu kļūdām palīdzēt var atbilstoši homeopātiskie līdzekļi, kas palīdz uzlabot aknu un nieru darbību, noņem tūskas, normalizē ūdens daudzumu organismā.

Ja cilvēks ir atradis savu ārstu homeopātu un to regulāri apmeklē, viņa veselība ir drošās rokās, viņa organisms funkcionē vajadzīgā kārtībā un spēj tikt galā ar apkārtējās vides nelabvēlīgajiem faktoriem.

Kā darbojas homeopātiskie līdzekļi?
Lai cilvēks būtu skaists, viņam ir jābūt veselam, tas nodrošinās ne tikai labu izskatu, bet arī labu pašsajūtu, arī labas darba spējas. Un veselība no homeopātiskā viedokļa raugoties, ir panākama ar katram cilvēkam atbilstošiem preparātiem, jo homeopāti katru cilvēku uztver, kā neatkārtojamu individualitāti. Ārstējoties homeopātiski, cilvēka individuālās īpatnības tiek ņemtas vērā. Ja cilvēks ir atradis savu ārstu homeopātu un to regulāri apmeklē, viņa veselība ir drošās rokās, viņa organisms funkcionē vajadzīgā kārtībā un spēj tikt galā ar apkārtējās vides nelabvēlīgajiem faktoriem. Ja tomēr gadās kāda saslimšana, ar homeopātiskiem līdzekļiem ir iespējams organisma aizsargspējas veiksmīgi stimulēt un ar problēmu tikt galā. Homeopātisko līdzekļu darbību skaidro gan bioķīmija, gan fizikālā ķīmija, gan fizioloģija, pat kvantu fizika. Visas zinātnes saliekot kopā varbūt var nonākt pie pilnīga homeopātijas skaidrojuma. Homeopātijas pamatā ir līdzības likums — līdzīgs tiek ārstēts ar līdzīgu. Tas nozīmē, ka homeopātiskais preparāts lielā koncentrācijā izsauc kādus sliktus simptomus. Savukārt lielā atšķaidījumā tas pats preparāts tos pašus simptomus ārstē. Tāpēc ārsts ļoti rūpīgi iztaujā pacianētu par simptomiem un salīdzina, kuram preparātam ir raksturīgi šie paši simptomi. Tā kā regulāri doties pie homeopāta nav pārāk lēti, tad var izlīdzēties ar kompleksajiem homeopātiskajiem preparātiem, ko aptiekā var nopirkt konkrētajai saslimšanai. Kompleksie preparāti ir veidoti ar aprēķinu, lai vielu maisījums ikvienam cilvēkam varētu palīdzēt — organisms paņems tās vielas, kas tam der, bet liekās izvadīs ārā. Šie kompleksie preparāti ir labi kā pirmā palīdzība simptomu noņemšanai. Tos var turēt mājas aptieciņā kā jebkuru medikamentu.

Reklāma
Reklāma

Homeopātiskās zāles ļoti labi palīdz dzīvniekiem. Un dzīvnieki nevar sevi iedvesmot. Tāpēc tās ļoti bieži izraksta tieši veterinārārsti. Bet arī te jāņem vērā, ka arī konkrētam dzīvniekam jāpiemeklē atbilstošs preparāts.

Nopietna nozare, nopietnas zāles
Par zāļu izgatavošanu Ieva Berkmane stāsta, ka homeopātijā ir savi zāļu gatavošanas priekšraksti, pēc kuriem šīs zāles tiek pagatavotas. Ir noteiktas prasības izejvielām, tiek veiktas dažādas analīzes un pārbaudes un tikai tad zāles tiek gatavotas, kā jebkuru medikamentu. Gatavojot homeopātiskās zāles notiek liela aktīvo vielu atšķaidīšana. Tā kā mums ir zāļu ražotāja statuss, mums ir jāievēro Eiropas labās ražošanas prakses prasības. Tāpat ir noteikumi, kā tieši katras zāles ir jāgatavo. Ar atbilstošām tehniskām iemaņām šādas zāles varētu pagatavot ikviens, līdzīgi kā klasisko zāļu ražošanā.

Placebo efektsne vairāk, ne mazāk kā citās nozarēs
Speciāliste noliedz, ka homeopātiskie līdzekļi darbotos placebo efekta dēļ. Par to liecina pavisam vienkāršas lietas — homeopātiskās zāles ļoti labi palīdz dzīvniekiem. Un dzīvnieki nevar sevi iedvesmot. Tāpēc tās ļoti bieži izraksta tieši veterinārārsti. Bet arī te jāņem vērā, ka arī konkrētam dzīvniekam jāpiemeklē atbilstošs preparāts. Homeopātija ļoti labi palīdz zīdaiņiem, cilvēkiem bezsamaņas gadījumā un cilvēkiem, kas pilnībā netic homeopātijai, ar noteikumu, ka zāles ir piemeklētas pareizi un tās tiek lietotas regulāri. Ja zāles ir piemērotas neatbilstošās, tad pozitīvu efektu nav jēgas gaidīt.   

Gribu uzsvērt, ka īstam homeopātam ir jābūt ar augstāko medicīnisko izglītību. Es to uzsveru, tāpēc, ka šodien ir ļoti daudz viltus homeopātu — dažādi dziednieki un zintnieki bez atbilstošas izglītības uz zināšanām homeopātijā.

Kā kļūt par homeopātu?
Latvijā ārstus homeopātus sagatavo Latvijas ārstu homeopātu asociācija, rīkojot tiem apmācību kursus. Turklāt, lai iegūtu tiesības mācīties kursos, ir jābūt augstākai medicīniskajai izglītībai. Pēc šo kursu beigšanas apmācāmie iegūst ārsta homeopāta kvalifikāciju. Tālākā izglītība, kas tiek iegūta ārzemēs ir jau pašu ārstu rokās. Speciāliste vēlreiz uzsver: „Gribu uzsvērt, ka īstam homeopātam ir jābūt ar augstāko medicīnisko izglītību. Es to uzsveru, tāpēc, ka šodien ir ļoti daudz viltus homeopātu — dažādi dziednieki un zintnieki bez atbilstošas izglītības uz zināšanām homeopātijā. Jā, homeopāti ir ļoti dārgi speciālisti. Diemžēl cenas pie šiem speciālistiem ir tik lielas ekonomisku apsvērumu dēļ. Parasti pieņemšanas telpā šādam speciālistam redzamā vietā ir ārsta-homeopāta sertifikāts, ko izsniedz Latvijas Ārstu biedrība. Ja sertifikāts nav redzams, jāpalūdz uzrādīt. Vēl gribu uzsvērt, ka homeopātijai būtu jābūt pilnīgi brīvai no astroloģijas, visāda veida okultām lietām. Homeopātam nav svarīgi zināt, kas tu esi pēc horoskopa. Ja kāds ārsts šīs lietas jauc, es ieteiktu uzmanīties. Tā pat es iesaku uzmanīties no ārstiem fanātiķiem, jo galējības nav ieteicamas nevienā gadījumā. Ārstam ir jāspēj saskatīt, kur viņš var un kur nevar palīdzēt.”

Vai homeopātiskās zāles var nopirkt ārpus Rīgas?
Rīgā ir divas homeopātiskās aptiekas — Skolas ielā 14 un Biķernieku ielā 12. Latvijā šīs ir vienīgās homeopātiskās aptiekas, jo ārpus Rīgas, kur nav daudz ārstu homeopātu aptiekām nav iespējams pastāvēt ekonomisku apstākļu dēļ. Tomēr, lai cilvēkiem nebūtu, piemēram, no Liepājas jābrauc uz Rīgu pēc zālē, gandrīz katrā rajonā ir kāda aptieka, kas sadarbojas ar homeopātisko aptieku. Un šajās aptiekās ir iespējams pasūtīt un nopirkt mūsu zāles.