Arī homoseksuāli pāri var būt labi vecāki

Par homoseksuāli orientētajiem pāriem sabiedrībā aizvien valda zināma deva aizspriedumu. Ielūkojoties sarunu šova vadītājas Elenas Dedženeresas, aktrises Sintijas Niksones un mūziķa Eltona Džona privātajās dzīvēs, nākas secināt, ka viņu attiecības ar dzīvesbiedriem ir tikpat sirsnīgas un cilvēciskas, kā jebkuram citam tradicionāli orientētam un saskanīgam pārim.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Palīdz tikt galā ar anoreksiju un celt pašapziņu
Populārā sarunu šova vadītāja un American Idol žūrijas pārstāve Elena Dedženeresa (53) ierindojas pasaules bagātāko sieviešu skaitā. Viņas īpašumi novērtēti 65 miljonos dolāru.
Elena un seriāla Alija Makbīla zvaigzne Portia de Rosi (38) apprecējās 2008. gada augustā Losandželosā. Kāzas sievietes nosvinēja savās mājās, klātesot abu mammām un deviņpadsmit viesiem. Elenas māte atzīst, ka bijusi šokā, kad meita atklājusi par netradicionālo orientāciju, taču, gadiem ritot, ir iemācījusies to akceptēt un tagad ir viena no meitas kvēlākajām atbalstītājām.
Portia pieskaitāma tām aktrisēm, kas savulaik cietušas no anoreksijas. „Elena ir pilnībā izmainījusi manus uzskatus par dzīvi,” novērtē dzīvesbiedre. „Viņa man iemācīja neraizēties par to, ko padomās citi. Ja godīgi, es aizvien to mācos. Viņa man ir ļāvusi noticēt, ka esmu lieliska tāda, kāda esmu... Ka man nav jācenšas izlikties par to, kas patiesībā neesmu. Šī ir viena no vērtīgākajām dāvanām, ko esmu no Elenas saņēmusi. Kad tagad paskatos spogulī, es patiešām sevi pieņemu no matu galiņiem līdz papēžiem. Man šobrīd arīdzan ir atbilstošs svars. Taču bija nepieciešams ilgs laiks, līdz to spēju pieņemt un saprast. Nevar taču 39. izmēra kājai uzspīlēt 36. izmēra kurpīti!”

Lai gan Elenai ļoti patīk bērni un viņa dievina mazuļu sabiedrību, iepriekš sarunu šova vadītāja uzskatīja, ka ir par vecu bērnam, savukārt, Eltona Džona iedvesmota, Portia nu esot apņēmusies, ka arī viņu ģimenē varētu ienākt mazulis.

Portia atklāj, ka anoreksijas iemesls gan tolaik nav bijusi apsēstība ar tievumu, bet kauns un bailes atklāt sabiedrībai, ka esi citādi orientēta. Šis psiholoģiskais diskomforts izpaudies ēšanas traucējumos. „Es nedomāju, ka citi spēj patiesi saprast, kā ir ciest no anoreksijas, ja vien paši nav ar to saskārušies,” viņa secina.
Elenas ietekmē ne tikai Portia guvusi augstāku pašapziņu. Dedženeresa vienmēr cenšas ļoti piedomāt par savu figūru, un tieši dzīvesbiedre ļauj viņai saglabāt vēsu prātu un nepārcensties. „Portia mani mīl, neraugoties ne uz ko,” norāda Elena. „Ja es jūtos slikti vai kādu laiku neapmeklēju sporta zāli, viņa mani uzmundrina un apgalvo, ka nekādas izmaiņas nav pamanījusi, es aizvien esot tikpat skaista. Viņa pat man iesaka pieņemties svarā par kādiem pieciem kilogramiem. Portiai labāk patiktu, ja es būtu formīga, nevis kārna. Viņa nevar ciest, ja sāku par sevi šaubīties. Viņai patīk, kā es izskatos. Portia vēlas, lai es justos laimīga un par to nedomātu.”
Gada sākumā paklīda runas, ka, iespējams, abas sievietes drīz kļūs par māmiņām. Lai gan Elenai ļoti patīk bērni un viņa dievina mazuļu sabiedrību, iepriekš sarunu šova vadītāja uzskatīja, ka ir par vecu bērnam, savukārt, Eltona Džona iedvesmota, Portia nu esot apņēmusies, ka arī viņu ģimenē varētu ienākt mazulis.

Divas mammas: mammīte un Mā
Seriāla Sekss un lielpilsēta aktrise Sintija Niksone (44) savu mīlestību, izglītības aktīvisti Kristīni Marinoni (43), sastapa 2004. gadā. Pirms tam viņa bija kopā ar britu profesoru Deniju Mozusu, un abu kopdzīves laikā (1988—2003) pasaulē nāca abi viņas bērni: meita Samanta (15) un dēls Čārlzs (8).
Šā gada 7. februārī Niksone trešoreiz kļuvusi par māmiņu. Dēliņu Maksu Elingtonu pasaulē laida viņas dzīvesbiedre Kristīne Marinoni. Abas sievietes grūtniecību spēja paturēt noslēpumā līdz pēdējam brīdim un arī neatklāt, kas ir mazuļa bioloģiskais tēvs. Tiklīdz viendzimuma laulības būs legalizētas Ņujorkā, viņas noteikti salaulāšoties.
Kristīnei izveidojušās ļoti labas attiecības arī ar Sintijas bērniem. Tieši viņa allaž rūpējas par viņiem, kamēr Sintija filmējas. Samanta un Čarlijs savu īsto māti uzrunā par „Mammīti”, bet Kristīni — par „Mā”. „Esmu tik laimīga. Kristīnei ir brīnišķīgas attiecības ar bērniem — tie taču ir mūsu bērni!” priecājas Niksone.

„Es visu mūžu biju veidojusi attiecības tikai ar vīriešiem,” viņa norāda. „Nekad iepriekš nebiju iemīlējusies sievietē. Kad tas notika, sapratu, ka tas nemaz nav tik dīvaini. Esmu tikai sieviete, kas iemīlējusies citā sievietē.”

„Es visu mūžu biju veidojusi attiecības tikai ar vīriešiem,” viņa norāda. „Nekad iepriekš nebiju iemīlējusies sievietē. Kad tas notika, sapratu, ka tas nemaz nav tik dīvaini. Esmu tikai sieviete, kas iemīlējusies citā sievietē.”
2006. gadā Niksonei konstatēja vēzi. „Kamēr ārstējos, par slimību nevēlējos stāstīt sabiedrībai,” atceras aktrise. „Negribēju, lai pie slimnīcas dežurētu paparaci.” Sintijas mamma Anna ar krūts vēzi sirgusi pat divas reizes. „Es apzinājos arī savu risku saslimt un biju zināmā mērā gatava stāties pretī šādai diagnozei,” norāda Niksone. Jau kopš 35 gadu vecuma viņa regulāri veikusi mamogrāfiju. Aktrise ārstu diagnozi par audzēju uztvērusi mierīgi. Daudz lielāka panika iestājās viņas partnerei Kristīnei. Viņa aiz satraukuma spējusi tikai ēst, ēst un ēst.
Abiem bērniem Niksone centusies visu pastāstīt un izskaidrot, cik vien iespējams skaidri, mierīgi un vienkārši: „Man atklāja audzēju labajā krūtī. Tas ir ļoti mazs un agrīnā stadijā. Man būs operācija. Dakteri to man izoperēs un tad katru dienu sešu nedēļu garumā veiks radioterapiju. Tas ir gluži tas pats, ko piedzīvoja vecmāmiņa, un ar mani viss būs kārtībā.”

„Mēs labi zinām, ko darīt, ja bērns raud!”
1993. gadā sers Eltons Džons (63) iepazinās ar kanādiešu filmu producentu Deividu Fērnišu (48) un 2005. gadā oficiāli reģistrēja civilās partnerattiecības. Ceremonija notika pirmajā dienā, kad viendzimuma partneru savienība Anglijā un Velsā tika atzīta par likumīgu. Lielbritānijas likums gan šādas partnerattiecības oficiāli neatzīst par laulībām.
„Dēla Zaharija piedzimšana mūs ir vēl vairāk satuvinājusi,” secinājis leģendārais mūziķis. „Mēs jau tā bijā ļoti tuvi — tomēr kopā esam jau 17 gadu —, taču tagad esam satuvinājušies vēl vairāk.” Eltonam un Deividam ir kāda īpaša tradīcija, ko abi spējuši uzturēt visu kopdzīves laiku. Lai kurā pasaules malā katrs būtu, sestdienās viņi viens otram sūta atklātnīti, kurā raksta, cik ļoti viens otru mīl.
„Šobrīd ir sajūta, ka viss manā dzīvē ir fantastiski,” gandarīts par jauno tēva lomu ir mūziķis. „Man ir brīnišķīgs partneris, vienreizēja karjera, fantastiski draugi, man ir veselība un bērns. Reizēm šķiet, ka esmu visvairāk svētītais cilvēks, un nākas pašam sev iekniebt, lai pārliecinātos, ka tas viss notiek pa īstam.”
„Zaharijs ir tik labs bērns — viņš raud tikai, ja ir izsalcis, jāmaina autiņbiksītes vai arī viņam ir gāzes. Mēs labi zinām, ko darīt, ja viņš raud.”

Reklāma
Reklāma

„Man ir brīnišķīgs partneris, vienreizēja karjera, fantastiski draugi, man ir veselība un bērns. Reizēm šķiet, ka esmu visvairāk svētītais cilvēks, un nākas pašam sev iekniebt, lai pārliecinātos, ka tas viss notiek pa īstam.”

Abi tēvi aktīvi iesaistās bērna kopšanā un pa māju staigā ar drāniņu uz pleca, lai pasargātu apģērbu, ja mazais apvemjas. Eltons stāsta, ka pierast pie bērna mājās nav bijis grūti, jo viņam ir vairāki krustbērni — to skaitā aktrises Elizabetes Hērlijas astoņus gadus vecais dēls Demiens. Savukārt Deivids ir tēvocis savu brāļu bērniem. „Nav tā, ka manā dzīvē nekad nebūtu bijis līdzās bērnu,” atzīmē mūziķis. „Man ļoti patīk bērni. Es tikai nekad nedomāju, ka vienudien pats kļūšu par tēvu. Esmu gandarīts, ka šo lēmumu tomēr mainīju! Bērni ir ļoti svarīgi. Viņi ir pasaules nākotne. Ja vien mēs ar Deividu varēsim viņu izaudzināt par mīlošu un līdzjūtības pilnu zēnu, es būšu ļoti laimīgs.”
„Es apbrīnoju Eltonu viņa 63 gadu vecumā, kad viņš pirmoreiz ķēries pie tēva pienākumiem,” slavē partneris Deivids. „Viņam tas izdodas tik dabiski, piedurknes uzrotījis, viņš metas iekšā it visā, kas nepieciešams. Tas it tik skaisti.”
Divus mēnešus vecajam mazulim pāris jau ir izraudzījies Svētā Džordža skolu Vindzorā. Tur gada maksa sasniedz 36 000 dolāru gadā. Šajā skolā mācījusies prinča Edvarda meita Lēdija Luīze Vindzora un prinča Endrū un Sāras Fērgusones jaunākā meita princese Jūdžīnija.
Gan Eltons, gan viņa dzīvesbiedrs Deivids Fērnišs bija slimnīcā, kad surogātmāte laida pasaulē viņu dēlēnu. „Pēkšņi pulksten 2.15 naktī Ziemassvētkos mūs pamodināja telefona zvans,” saviļņojošo brīdi atceras Eltons. „Viņi teica — ātri, bērns tūliņ būs klāt! Mēs steigšus devāmies uz slimnīcu un stāvējām pie gultas. Pavisam drīz Deivids iesaucās: „Mans Dievs, re, kur redzama jau galviņa!” Pēcāk mazulis izšāvās kā raķete — tik strauji, ka akušiere viņu burtiski noķēra. Tas bija tik dramatiski un saviļņojoši. Mums pat nebija laika ļauties emocijām un jūtām. Hops, un viņš bija jau klāt!”

Teksts: Gerda Ansone, www.kasjauns.lv