Grūtniece solārijā! Drīkst vai nedrīkst?

Lai arī pavasara saules stari spīd spoži, jo spoži, sauļoties vēl pāragri. Parasti, lai mazliet uzlabotu ādas krāsu, šai laikā dodamies uz solāriju.
Kā rīkoties grūtniecības laikā? Vai sauļošanās solārijā nekaitēs gaidāmajam bērniņam?
Konsultē Sandra Vizule, Veselības centra 4 skaistuma klīnikas 4. dimensija kosmetoloģe

Foto iesūtījusi Madara Baklāne, mammām.lv reģistrētā mamma

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Madara Baklāne, mammām.lv reģistrētā mamma

Pašam bērnam solārijs grūtniecības laikā nekaitē, jo auglis atrodas placentā, kas to pasargā no ultravioletā starojuma. Taču šī sauļošanās metode var kaitēt topošajai māmiņai.

Papildu stress organismam
Pārsvarā grūtniecības laikā ārsti neiesaka apmeklēt solāriju, taču šis ieteikums nav kategorisks.
Pirmajos grūtniecības mēnešos vēl nav izveidojusies placenta un viss organisms strādā, lai grūtniecība noritētu pozitīvi, taču solārija apmeklējums tomēr ir neliels stress gan psiholoģiskā ziņā noslēgtās telpas dēļ, gan arī organismam, jo ir intensīvs ķermeņa apstarojums un pigmenta veidošanās process. Tāpēc tas varētu būt kaitīgs.

Solārijs var kaitēt krūtīm
Kad jaunajai māmiņai piebriest krūtis un sāk hipertrofēties piena dziedzeri, krūšu gali kļūst jutīgi, bet sauļošanās šo jutīgumu var pastiprināt. Var izveidoties iekaisums – dermatīts. Jāņem vērā, ka solārijos mikrobi ir lielākā daudzumā nekā jebkurā citā sabiedriskā vietā. Arī šā apsvēruma dēļ māmiņai būtu labāk izvairīties no solārija apmeklējuma.
Grūtniecības laikā pēc solārija apmeklējuma var pastiprināties arī pigmentācijas plankumu rašanās uz sejas.

Jākonsultējas ar ārstu
Ja grūtniece apmeklēs solāriju, neatgriezeniskas sekas tam nebūs, it īpaši, ja sieviete pieradusi to darīt un solārija apmeklējums viņai sagādā lielu prieku. Tomēr kopumā dermatologi uzskata, ka pēc iespējas grūtniecības laikā ar to nevajadzētu aizrauties.
Ja esat nolēmusi spert šādu soli, labāk vispirms konsultēties ar savu ginekologu.
Tāpat arī ieteicams lietot solārija krēmus, jo tie aiztur kaitīgo starojumu, bet jāņem vērā, ka to sastāvdaļas pastiprināti silda ādu, radot kairinājumu. Pēc sauļošanās solārijā jāiet dušā, lai noskalotu mikrobus, ja tie nonākuši uz ādas. Krēms jālieto arī pēc solārija, jo āda kļūst sausa. Ar krēma palīdzību iespējams izvairīties arī no striju veidošanās. Vislabāk lietot barojošus krēmus – jo vairāk, jo labāk.

Brūna ar krēma palīdzību!
Solārijs nav vienīgais veids, kā iegūt dabiskam iedegumam līdzīgu efektu. Pēdējos gados arvien lielāku popularitāti ieguvuši brūninošie krēmi. Taču arī to lietošanā topošai māmiņai jāievēro zināmi drošības pasākumi. Proti, ja grūtniece vēlas lietot brūninošos krēmus, jāzina, ka tie nekaitē sejas un kakla ādai – uz šīm ķermeņa daļām tos var lietot divreiz nedēļā. Bet uz visa ķermeņa tos klāt nevajadzētu, jo no tik lielas virsmas var uzsūkties brūninošajos krēmus esošie kaitīgie konservanti.

Materiāls publicēts sadarbībā ar veselības žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem Šūpulītis un Ģimenes centra poliklīniku.

Reklāma
Reklāma