Kādas metodes veicina labāku auglību un ātrāku palikšanu stāvoklī

Ko var darīt, lai garantētu apaugļošanos. Esmu dzirdējusi, ka sievietes var lietot kādas speciālas tabletes, lai palielinātu auglību," padomu vaicā kāda portālā mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā lietotāja.

FOTO: Shutterstock.com

Atbild dūla Linda Rozenbaha: "Lai garantētu apaugļošanas, nekas šajā pasaulē vēl nav izdomāts – tas tā, filozofiski. Tomēr ir lietas, kas to var veicināt, tiesa. Būtiski, vai šis jautājums Tev ir radies, jo vienkārši esi sākusi plānot bērniņu un gribas ātrāk sagaidīt viņa pieteikšanos, vai arī ir jau bijuši ilgstoši mērķtiecīgi plānots bērns – ilgāk par gadu pusotru – un tas nav izdevies. Ja runa ir par vienkārši sirdsdegsmi, bet nekas ilgi lietas labā nav darīts, tad nebūtu pamata domāt par tabletēm – tās būtu vietā daļā gadījumu, kad ir grūtības palikt stāvoklī (arī ne visos, jo iemesli var būt dažādi). Veselai sievietei dzert zāles auglības veicināšanai – zāles, kuras ir hormonus saturošas un ar zināmām iespējamām blakusparādībām – nebūtu pamatoti. Šīs zāles izraksta ārsts.

Bet ko Tu varētu darīt pati, lai veicinātu auglību?

Pirmkārt, ja gribas to darīt ļoti mērķtiecīgi, būtu jāmīlējas auglīgajās dienās (izlasi rakstiņu: Auglīgo dienu noteikšana) Auglības speciālisti min, ka sieviete auglīga ir tikai 12 stundas (!) mēnesī. Ja nu tajās neietrāpa… Daba jau gan nereti dod vēlmi mīlēties tieši šajā laikā. Tomēr, ja tā nenotiek, var gadīties, ka pāris mīlējas neauglīgajās dienās un brīnās, kāpēc bērniņš nepiesakās. Vairāk par auglības atpazīšanu var uzzināt pie auglības atpazīšanas speciālistiem – www.augliba.lv.

 

Veselai sievietei dzert zāles auglības veicināšanai – zāles, kuras ir hormonus saturošas un ar zināmām iespējamām blakusparādībām – nebūtu pamatoti.


Otrkārt, rūpējies par pilnvērtīgu uzturu – uzņem pilngraudu produktus, nepārstrādādus augus – graudus, dārzeņus, augļus, tostarp C vitamīnu saturošos, jo tas var palielināt progesterona līmeni (tas, piemēram, veido veselīgu dzemdes sieniņu, kas palīdz bērnam ieligzdoties), riekstus, sēklas, liesu gaļu un treknas zivis (veģetāriešiem – pupas, rieksti, nepiesātinātās eļļas). Būtiski, lai ēdiens nebūtu vienveidīgs. Un tad jau Tu zini – mazāk cukura, kafijas, vairāk ūdens.
 

Reklāma
Reklāma

Lasi arī: Kā pareizi mērīt bazālo temperatūru 

Treškārt, auglības speciālisti iesaka sievietēm naktī gulēt tumsā, bez apgaismojuma. Gaisma varot ietekmēt melatonīna izdalīšanos – tas mazinās, bet tumsā tas izdalās pietiekami, un tas palielina progesterona līmeni. Ceturtkārt, arī vīrieša auglībai ir nozīme un tur arī savu lomu spēlē dzīvesveids (kaut ne tikai).

Piektkārt, dod bērniņam laiku izvēlēties savu laiku, mēģini kopā ar savu otru pusīti rast mieru un paļaušanos. Stress (arī nesaistīts ar bērna plānošanu) vai iespringšana uz mērķi ieņemt bērnu var radīt ne tik labus apstākļus, lai mazulis pieteiktos. Šie ieteikumi derēs arī tad, ja mazulis nepiesakās ilgstoši, tādā gadījumā, protams, jāmeklē arī ārsta padoms. Lai jums gaiša sagaidīšana!"

 

Lasi arī: 
Vīrieša un sievietes auglība

Kā gatavoties grūtniecībai?