Grūtniecība posta kāju vēnas. Profilakses pasākumi kāju daiļuma saglabāšanai

Grūtniecības laikā mainās sievietes fizioloģija — augot dzemdei, mainās arī venozās atteces apstākļi pa iegurņa vēnām, kas ietekmē asinsriti kopumā. Nereti rodas problēmas ar vēnām jeb tā saucamā vēnu varikoze. Kā no tām izvairīties, plānojot grūtniecību, stāsta asinsvadu ķirurgs Ints Ūdris.

FOTO: Shutterstock.com

Gaidot bērniņu, sievietes organismā mainās hormonālais līmenis. Paaugstinās gan estrogēnu līmenis (tas palielina asinsvada sieniņas caurlaidību, tāpēc vairāk novēro kāju tūsku), gan progesterona līmenis (tas atslābina organisma saistaudus, lai mazulis var ērti attīstīties, arī vēnas sieniņu). Atslābušajā vēnā vārstules vairs nevar veikt savu uzdevumu, un asinis gravitācijas spēka iedarbībā, kā arī spiediena dēļ mazajā iegurnī sāk plūst pretējā virzienā, radot venozo asiņu sastrēgumu. Ilgstoši esot šādai situācijai, vēnas sieniņa zaudē savu elastību un, piedzimstot mazulim, lielākoties neatgriežas sākotnējā stāvoklī.


Pirms grūtniecības iestāšanās
Visbiežāk varikozes cēlonis ir iedzimtība, tāpēc, ja jūsu ģimenē mātei vai citam tuvam radiniekam ir vēnu varikoze, tas palielina risku, ka tā var veidoties arī jums. Lai izvairītos no sarežģījumiem grūtniecības laikā, jau plānojot mazuli, vajadzētu apmeklēt flebologu un veikt diagnostiku. Ja ir varikozas vēnas, jālemj par ārstēšanas taktiku pirms grūtniecības iestāšanās un profilaksi tās laikā, jo grūtniecība paaugstina risku veidoties trombiem, un varikozas vēnas ir ideāla „augsne” šim procesam. Kāju vēnas var izmeklēt ar Duplex US metodi, aptuveni 10–20 minūšu laikā iegūst precīzu informāciju par dziļo un virspusējo vēnu stāvokli; tiek noteikts, vai vēnas ir slimas un operējamas, vai asinsvadi ir veseli, tuvu ādai un traucē tikai kosmētiski. Dažkārt uz kājām vizuāli ir redzamas zilganas vēnas (kapilāru tīklojums), taču tās ir pilnīgi veselas. Visbiežāk šā kosmētiskā defekta vaininiece ir plānā āda, caur kuru labi redzams asinsvadu tīklojums.


Iespējamie risinājumi
Atkarībā no vēnu problēmas iespējami dažādi risinājumi. Ja diagnostikas laikā konstatē, ka stumbra vēnas ir veselas, bet ir bojāti tikai sānu zari, turklāt vizuāli traucē sīko kapilāru tīklojums, to var novērst pārdesmit minūšu laikā, izmantojot putu skleroterapiju, neiejaucoties ķirurģiski.

Ja bojātas stumbra vēnas, iespējams veikt klasisko vēnu operāciju vai lāzeroperāciju. Savukārt, ja bojāti arī vēnu sānu zari, šo operāciju var kombinēt ar Varadija metodi, kad, veicot sīkus griezienus ādā (1–2 mm), tiek izņemti slimie vēnu zari, tādējādi vienas operācijas laikā likvidējot jebkuras vēnu slimības sekas.


Kompresijas zeķes
Sievietēm, kurām varikozu vēnu vēl nav, bet ģimenē varikoze sastopama vairākās paaudzēs, iestājoties grūtniecībai, vajadzētu sākt nēsāt speciālas kompresijas zeķes, kuras, saspiežot kāju no ārpuses, saspiež arī atslābušās vēnas, nostādot vēnu vārstules savās vietās un uzlabojot venozo plūsmu. Šādas zeķes visā pasaulē iesaka grūtniecēm, jo tās ievērojami samazina kāju nogurumu un tūsku dienas beigās. Tā kā zeķes jāizvēlas savai kājai atbilstošas, tas nozīmē, ka vajadzētu apmeklēt vēnu speciālistu, veikt precīzus kājas mērījumus, lai aptiekā iegādātos atbilstīgu zeķi. Ja zeķe nav konkrētajai kājai piemērota, tā var radīt nepatīkamu spiediena sajūtu gan potītes apvidū, gan pacelē, kā arī izraisīt virkni nevēlamu blakusparādību vai arī pilnībā nedot nekādu efektu.

Lai izvairītos un mazinātu venozo sastrēgumu, svarīgi arī ievērot dažus „zelta likumus”:
•     Normalizē ķermeņa svaru.
•     Daudz kusties, sevišķi ieteicams staigāt, peldēt, braukt ar velosipēdu pastaigas režīmā, slēpot. Nav ieteicams nodarboties ar sporta veidiem, kuri sasprindzina vēdera presi vai ir saistīti ar straujām kustībām (teniss, basketbols, volejbols, futbols, smagatlētika utt.).
•     Necel smagumus.
•     Sēžot kājas centies novietot augstāk un nekrustot kāju pār kāju.
•     Naktī gultas kājgali pacel par 10–15 cm augstāk, lai nodrošinātu labāku venozo atteci.
•     Valkā ērtus apavus uz vidēji zema papēža (3–4 cm).
•     Aizmirsti par karstām vannām, pasīvu sauļošanos.
•     Uzlabo zarnu darbību, lietojot daudz šķiedrvielu. Nepieļauj aizcietējumu veidošanos.
•     Lieto pietiekami daudz šķidruma (divus litrus dienā).
•     Nesmēķē.
•     Pārnākot mājās no darba, kājas izmasē ar vēsu dušu un veic venozo atteci veicinošus vingrojumus.

Ja darbs stāvošs...
•     Ik pēc divām trim stundām apsēdies, kājas paceļot augstāk, un veic kāju drenējošu pašmasāžu.
•     Stāvot pārmaiņus pašūpojies no pirkstgaliem uz papēžiem, tādējādi nodarbinot ikru muskulatūru.

 Ja darbs sēdošs...
•     Ik pēc trim četrām stundām piecelies un nedaudz izkusties, maksimāli nodarbinot ikru muskulatūru.
•     Nekrusto kāju pār kāju.
•     Raugies, lai krēsla mala nenospiež augšstilbu.
•     Centies kājas novietot augstāk uz kāda soliņa.

Visas šīs rekomendācijas, īpaši zeķu valkāšana, ir aktuālas vēl sešas nedēļas pēc dzemdībām, jo tikai tad mazinās fizioloģiskā tendence pastiprināti veidoties trombiem jeb hiperkoagulācijai. Tālākā ārstēšanas un profilakses taktika jaunajai māmiņai ir atkarīga no tā, vai vēnu varikoze ir izveidojusies vai nav. Ja varikoze neveidojas, dzīve atgriežas ierastajās sliedēs, bet, ja vēnu varikoze ir izveidojusies, jāturpina nēsāt kompresijas zeķes, jāapmeklē asinsvadu ķirurgs jeb flebologs un kopīgi jāizlemj par tālāko ārstēšanas plānu. Vēnu operācijas vai skleroterapiju var plānot tikai pēc tam, kad beidz bērniņu barot ar krūti, jo tikai tad sievietes hormonālais stāvoklis atgriežas sākotnējā stāvoklī.


 

Reklāma
Reklāma