Kā emocionāli pārdzīvot šķiršanos?

„Pirms sešiem mēnešiem es izšķīros no vīra un vēl līdz šim nevaru pārvarēt šo šķiršanos. Šķiršanās iemesls bija bieža vīra iedzeršana un roku pacelšana, bija arī labi mirkļi, kaut gan to bija mazs. Es viņu ļoti mīlēju, jo biju gatava darīt visu un visam noticēt, ko viņš saka. Domāju, ka šķiršanās liks viņam aizdomāties, bet nekā. Tagad viņam jau kādu laiku ir cita ģimene, bet es nevaru pārkāpt slieksni un sākt mīlēt citus. Es dzīvoju pagātnē, bet no visa, kas mani gaida nākotnē, baidos. Kā man aizmirst savu bijušo vīru, kā iemācīties ar viņu runāt normāli, nevis caur zobiem?” Konsultē geštaltterapeite un pedagoģijas maģistre Aija Baha-Velvele.

Foto iesūtījis Valerijs Hohlovskis, tētiem.lv reģistrēts lietotājs. Attēlā redzamie modeļi nav stāsta varoņi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījis Valerijs Hohlovskis, tētiem.lv reģistrēts lietotājs. Attēlā redzamie modeļi nav stāsta varoņi.

Ikviena šķiršanās, kuru mums nākas piedzīvot, nes sev līdzi skumjas, sāpes, asaras un bēdas. Bieži vien tas, kā mēs pārvaram šo posmu, ir atkarīgs no mūsu pieredzes, no laika, kad mēs kā bērni mācījāmies pārdzīvot sāpīgus mirkļus, kas mums palīdzēja, deva atbalstu un cik mēs katrs esam spējīgi pieņemt notikumus realitātē. Jūs rakstāt, ka dzīvojat pagātnē un baidāties no nākotnes. Es negribētu teikt, ka tas ir nepareizi, vienkārši tas ir šobrīd Jums pazīstamais stāvoklis; ir pilnīgi saprotami, ka Jūsos mājo bažas par nākotni, jo šīs bailes rada pagātnes pieredze! Un tomēr... Lai Jūs spētu paskatīties nākotnes virzienā, ir būtiski izprast, kas ar Jums notiek tagadnē, izdzīvot emocijas un pieņemt notikušo. Periodu, kurā Jūs pašlaik esat, es nodēvēšu par emocionālo atveseļošanās periodu, kurā, visticamāk, Jūs atpazīstat tādas emocijas un izjūtas kā dusmas, sāpes, vainas izjūta.

Atļaujiet sev justies draņķīgi, atļaujiet sev paraudāt un atļaujiet sevi pažēlot, ja jūtat tādu nepieciešamību.

Reklāma
Reklāma

Kad cilvēki mani uzmeklē ar šāda veida jautājumiem, tas, ko mēs darām konsultācijās, ir dažādi rituāli, kas saistīti ar atvadīšanos. Šajā gadījumā, manuprāt, būtu svarīgi pateikt uzredzēšanos. Varat uzrakstīt vēstuli savam bijušajam vīram un tajā pateikt visu, ko neesat pateikusi līdz šim. Uzrakstiet par to, kas Jums sāpēja un sāp, par to, kā jūtaties, uzrakstiet arī par labajām lietām un notikumiem, tad šo vēstuli varat sadedzināt un pelnus izkaisīt pa vējam. Apglabājiet bijušo laulību, bijušās attiecības. Atļaujiet sev justies draņķīgi, atļaujiet sev paraudāt un atļaujiet sevi pažēlot, ja jūtat tādu nepieciešamību. Jūs varat sevi pažēlot pati vai lūgt atbalstu ģimenei vai draugiem. Iespējams, ka šis rituāls atnesīs tukšuma sajūtu, bet tad pamēģiniet atrast veidu, kā šo tukšumu aizpildīt. Iedomājieties, cik daudz ir lietu, ko tagad varat darīt, jo esat brīva, — varbūt Jums ir kāds hobijs, kuru bijāt nolikusi maliņā, jo to nebija iespējams savienot ar ģimenes dzīvi, varbūt ir kas tāds, ko vēlaties iemācīties, piemēram, gleznot vai dejot. Jums tagad var rasties iespēja labāk iepazīties pašai ar sevi, savām vēlmēm un izjūtām. Es atļaušos Jūs nodēvēt par skaistu, baltu māla krūzi, kurā var ieliet visu, ko vēlaties, — skaidru avota ūdeni, bērza sulu vai piparmētru tēju. Ir pienācis īstais laiks piepildīt šo krūzi, galvenais — noticiet pati sev, ka Jūs to spējat. Mēs katrs spējam mainīt savu dzīvi un uzņemties atbildību par to, un es no sirds ticu, ka arī Jums tas izdosies!